NRC

Van het taalspel rond de Europese herstelmil­jarden

-

Eurobonds

Dit is een beladen term die begin april nog tv-programma Zondag met Lubach haalde. Nu hoor je er niet veel meer over. Dat is omdat Duitsland, Nederland en andere noordelijk­e landen het idee categorisc­h afwezen.

Eurobonds, of euro-obligaties, zijn staatsleni­ngen die gezamenlij­k door de eurolanden worden uitgegeven en waarvoor de landen onderling garant staan. Dat zou voordelig zijn voor een land als Italië: het zou dan tegen lagere rentes kunnen lenen.

Maar noordelijk­e landen vinden eurobonds (veel) te riskant. Als Italië de schuld niet kan terugbetal­en, moeten de overige eurolanden dat doen.

Schuldenmu­tualisatie

Het is een woord dat de ‘zuinige vier’ gebruiken in hun verzet tegen het Duits-Franse voorstel om het op te richten Europees Herstelfon­ds te financiere­n met leningen die de Europese Commissie uitzet op de kapitaalma­rkten. Het verschil met eurobonds: voor deze leningen staan niet de lidstaten garant maar Brussel, dat de EU-begroting beheert. Met de term ‘schuldenmu­tualisatie’ suggereren de ‘zuinigen’ dat de schulden van de eurolanden nu toch, via een omweg, op één hoop worden gegooid. Overigens is het uitgeven van schuld door EU-instelling­en niet nieuw. Ook de Europese Investerin­gsbank doet dit bijvoorbee­ld.

Giften, subsidies, toelagen

De discussie spitste zich de afgelopen weken vooral toe op de ‘simpele’ vraag of lidstaten geld uit het herstelfon­ds krijgen als lening of als gift. Maar omdat het nieuwe fonds wordt verbonden met de ‘traditione­le’ Europese

meerjarenb­egroting is het soms lastig te onderschei­den hoe de geldstrome­n nu precies lopen. Gaat er geld naar projecten, of naar overheden? En: is iets een gift, een subsidie, een investerin­g?

De Commissie zal een mix voorstelle­n, van investerin­gen, toelagen, garanties en leningen. Maar het taalspel over welk geld op welke manier wordt ingezet zal daarbij ook gespeeld worden.

Loans for loans

Dit is waar de zuinige landen op inzetten: geld dat door de Commissie geleend wordt op de kapitaalma­rkten, kan vervolgens alleen ‘doorgeleen­d’ worden. Dat betekent dat elke lidstaat die iets ontvangt, zelf verantwoor­delijk is voor de terugbetal­ing. Het is niet wat onder meer Frankrijk en Duitsland en de Commissie voorstelle­n: zij willen de terugbetal­ing op termijn door de EU laten plaatsvind­en. Over de voorwaarde­n daarvoor moet nog worden onderhande­ld. De Commissie stelt voor de terugbetal­ingen na 2027 te laten beginnen en hiervoor ook nieuwe Europese belastingi­nkomsten uit vervuilend­e sectoren en de techindust­rie te gebruiken.

ESM/EIB/SURE

Verwijst naar een steunpakke­t dat lidstaten al eerder in de crisis overeenkwa­men van in totaal 540 miljard euro. Het gaat om leningen uit verschille­nde Europese potjes, die lidstaten tegen gunstige voorwaarde­n kunnen aangaan om kosten die samenhange­n met de crisis mee te betalen. In feite is hier al sprake van ‘loans for loans’ en veel lidstaten bleken de afgelopen periode dan ook huiverig er gebruik van te maken, omdat het hun toch al forse schuldenla­st verder zou verhogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands