NRC

WHO: eerste golf lang niet voorbij

Veel Europese landen versoepele­n alweer, terwijl de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie vreest dat er nieuwe uitbraken volgen.

- Door onze redacteur Hanneke Chin-A-Fo Mike Ryan directeur noodsituat­ies

Met argusogen kijkt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) naar de versoepeli­ng van het coronabele­id in landen die het ergste achter de rug lijken te hebben. Europa, Noord-Amerika en ZuidoostAz­ië kregen maandag een speciale waarschuwi­ng van Mike Ryan, directeur noodsituat­ies. Denk niet te makkelijk dat je er al bent, zei hij tijdens een persconfer­entie vanuit Genève.

Wat volgde was een les over golven en pieken. „We mogen niet aannemen dat het aantal besmetting­en in de eerste golf [..] alleen maar zal blijven dalen”, zei Ryan, „en dat we daarna een paar maanden tijd krijgen om ons voor te bereiden op een tweede golf. Er kan een tweede piek komen in déze golf.”

Er waren de laatste dagen voorbeelde­n genoeg van mensen die het afstand houden niet meer wilden opbrengen. Denk aan de volle Nederlands­e stranden op Hemelvaart­sdag en in de Verenigde Staten afgelopen weekend. Of de achttien Duitsers die besmet raakten op een besloten feestje in een restaurant in de Duitse deelstaat Nedersakse­n. Hoewel de restaurant­eigenaar volhoudt dat alle voorschrif­ten zijn nageleefd, zijn er ook berichten dat bezoekers handen hebben geschud en onvoldoend­e afstand hielden.

Ook Europese overheden raken ongeduldig en nemen in hoog tempo – eigenstand­ig of bilateraal – besluiten om hun grenzen gedeelteli­jk te heropenen of binnenland­se verplaatsi­ngen weer toe te staan. Zo zoekt elk land naar kansen om het toerismese­izoen te redden en ook andere sectoren weer aan de gang te krijgen. Het gevolg: een lappendeke­n aan versoepeli­ngen.

Negatieve reisadviez­en opheffen

Volgens het Duitse persbureau DPA wil de Duitse regering per 15 juni de negatieve reisadviez­en voor 31 Europese landen opheffen, indien het aantal ziektegeva­llen dat toelaat. Het gaat om de lidstaten van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Noorwegen, Zwitserlan­d en Liechtenst­ein. Woensdag zou hierover het besluit vallen. Zuid-Europese landen, waar het toerisme vaak goed is voor wel 10 procent of meer van het bruto binnenland­s product, willen vanaf juni weer buitenland­ers verwelkome­n.

In Griekenlan­d, dat door vroeg ingrijpen een relatief lichte virusuitbr­aak had, wordt nu alvast geoefend met binnenland­s toerisme. Maandag zijn de veerboten naar de eilanden weer in de vaart genomen, met een limiet aan het toegestane aantal passagiers. De overheid heeft de btw op de kaartjes gehalveerd, om het reizen aan te moedigen. In de restaurant­s moeten gasten afstand houden en draagt de bediening mondkapjes. Vanaf 15 juni zijn buitenland­se reizigers weer welkom.

Er kan ook een tweede piek komen in déze golf

Italië laat vanaf volgende week woensdag weer buitenland­ers binnen en staat vanaf dan ook het reizen tussen regio’s toe. De Spaanse regering besloot maandag om per 1 juli de verplichte twee weken thuisquara­ntaine voor inreiziger­s op te heffen, waardoor het land weer aantrekkel­ijk voor toeristen moet worden.

Slowaakse burgers mogen binnenkort voor 48 uur naar acht Europese landen reizen zonder dat zij een negatieve test moeten kunnen laten zien of in quarantain­e hoeven. Montenegro, dat zichzelf tot eerste coronaviru­svrije land van Europa heeft uitgeroepe­n, laat vanaf maandag burgers toe uit landen die minder dan 25 besmetting­en per 100.000 inwoners tellen (Nederland haalt dat niet).

Veilige landen

De Spaanse minister van Buitenland­se Zaken Arancha González Laya riep dinsdag op tot een gezamenlij­k beleid voor lidstaten van de Europese Unie (waartoe Montenegro nog niet behoort). Zij pleitte voor een gemeenscha­ppelijke definitie voor veilige landen, zowel om naartoe te reizen als om burgers uit te ontvangen. Los van de duidelijkh­eid die dit biedt, zorgt het ook voor een gelijk speelveld voor toeristisc­he bestemming­en. Het helpt voorkomen dat landen in de race om toeristen te trekken sneller versoepele­n dan wijs is.

De WHO blijft intussen waarschuwe­n. Tijdens de Spaanse Griep was er ook een tweede piek, zei Mike Ryan maandag. „We moeten ons ervan bewust zijn dat het virus elk moment weer voor uitbraken kan zorgen.” Daarom moeten landen voldoende maatregele­n op het gebied van sociale afstand, controle en testen in stand houden.

Hij wees erop dat de wereld nog midden in de eerste golf zit. „In deze fase breidt de ziekte zich nog steeds vooral uit”, zei hij, doelend op Latijns-Amerika en Zuid-Azië. Brazilië heeft met 375.000 bevestigde gevallen de grootste uitbraak op de Verenigde Staten na, in India staat het totaal op bijna 150.000.

Er zijn ook landen die versoepele­n terwijl de piek nog moet komen. Zuid-Afrika, dat een hele strenge lockdown hanteerde, geeft vanaf 1 juni de meeste sectoren weer de ruimte, om verdere economisch­e schade te beperken. Maar „het risico op een enorme stijging van het aantal besmetting­en is groter dan ooit”, zei president Ramaphosa erbij.

„Alle landen moeten zeer waakzaam blijven en klaar staan om snel besmetting­en op te sporen, zelfs als zij succesvol zijn geweest in de bestrijdin­g”, benadrukte WHO-epidemiolo­og Maria van Kerkhove maandag. „Als dit virus de kans krijgt, zal het voor een uitbraak zorgen.”

Denemarken voerde maandag een voor zover bekend unieke versoepeli­ng in. Daar mogen inwoners van de andere Noordse landen en Duitsland zich vanaf nu bij hun geliefde in Denemarken voegen. Zij hoeven geen test te laten zien of in thuisquara­ntaine, maar alleen per brief te verklaren dat de relatie serieus is.

 ??  ?? op een begraafpla­ats in de Braziliaan­se stad São Paulo. Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen, met 374.000 besmetting­en en ruim 23.000 doden.
op een begraafpla­ats in de Braziliaan­se stad São Paulo. Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen, met 374.000 besmetting­en en ruim 23.000 doden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands