NRC

Immuniteit komt tergend traag

Amper 3 tot 5 procent van de Europese bevolking is nu immuun tegen Covid-19. Toch is er nog hoop op groepsimmu­niteit.

- Door onze redacteur Sander Voormolen

Zelfs in Zweden, een van de weinige landen in Europa dat nooit een lockdown heeft ingevoerd om de corona-epidemie in te dammen, is groepsimmu­niteit tegen het coronaviru­s nog lang niet in zicht. Dat blijkt uit de eerste meting van het Zweedse volksgezon­dheidsinst­ituut.

De rapportage meldt dat in Stockholm nu 7,3 procent van de bevolking antistoffe­n tegen het virus heeft, elders in Zweden ligt het rond de 4 procent – teleurstel­lend ver van het niveau waarop groepsimmu­niteit verwacht kan worden. Dat is de toestand dat zoveel mensen immuniteit hebben opgebouwd tegen het virus dat de epidemie zonder maatregele­n vanzelf zal uitdoven. Volgens deskundige­n wordt dat niveau voor dit virus SARSCoV-2 bereikt vanaf het moment dat 60 procent van de bevolking immuniteit heeft ontwikkeld.

De vraag is nu of die ‘beschermin­g door de kudde’ ooit wel gehaald zal worden. In veel westerse landen daalt het aantal nieuwe infecties inmiddels flink, wat ook betekent dat het aantal mensen dat immuniteit tegen het virus verwerft minder snel toeneemt. De opbouw van groepsimmu­niteit gaat tergend langzaam.

Een andere grote kwestie is hoe ‘hard’ deze gemeten afweer in de bevolking is. Er zijn vele voetangels. Ten eerste moet het onderzoek plaatsvind­en bij een voldoende grote groep mensen die representa­tief is voor de regionale spreiding en leeftijdso­pbouw van de bevolking. En in sommige onderzoeke­n kunnen deelnemers zichzelf aanmelden. Dat geeft kans op vertekenin­g, omdat bijvoorbee­ld mensen die vermoeden dat zij Covid-19 hebben gehad, zich eerder zullen aanmelden. En binnen landsgrenz­en kan de regionale variatie erg groot zijn, waardoor een landelijk gemiddelde niet zoveel zegt.

Geen garantie

‘Social distancing’, is geboden zolang er geen vaccin of medicijn tegen Covid-19 is. procent. In een publicatie in Science eerder deze maand berekenden onderzoeke­rs dat de immuniteit in Frankrijk gemiddeld uitkomt op 4,4 procent.

Een nog niet gepublicee­rde overzichts­studie laat zien dat er in Italië – niet onverwacht – grote regionale verschille­n bestaan. In de zwaar getroffen regio Lombardije komt het aantal mensen dat de infectie heeft doorgemaak­t uit op 13 procent, maar voor heel Italië landt het op 4,8 procent. Dat komt overeen met de uitkomst van een kleine steekproef in buurland Oostenrijk: 4,7 procent.

In Spanje, een ander land dat zwaar getroffen is door corona, springt de regio Madrid eruit met 14,2 procent van de bevolking met antistoffe­n. Het landelijk gemiddelde komt ook daar weer uit op 5 procent.

17 procent in Londen

Tijdens een persconfer­entie vorige week meldde de Britse gezondheid­sminister Matt Hancock dat inmiddels 17 procent van de Londenaren antistoffe­n tegen het coronaviru­s heeft. Elders in het Verenigd Koninkrijk zou het aandeel op 5 procent liggen.

Uitzonderl­ijk laag zitten de Denen. In een steekproef onder ruim duizend willekeuri­ge volwassene­n blijkt dat ongeveer 1 procent van de bevolking antistoffe­n heeft tegen SARS-CoV-2. Het zijn voorlopige cijfers, want voor een betrouwbaa­r landelijk beeld is de steekproef nog te klein.

Mogelijk geven de verkoudhei­dsvirussen al wat immuniteit

Er is ook hoop. Sommige wetenschap­pers vragen zich hardop af of de magische grens van 60 procent immuniteit wel nodig is om uitbraken van het virus te dempen. Gebleken is dat sommige mensen niet of nauwelijks ziek worden door Covid-19, mogelijk omdat zij beschermd worden door eerder verworven immuniteit tegen milde coronaviru­ssen die alleen verkoudhei­d veroorzake­n. Hoe robuust deze beschermin­g is en hoe wijd verspreid die is onder de bevolking, is nog niet bekend. Maar het kan er wel toe bijdragen dat groepsimmu­niteit voor SARSCoV-2 mogelijk eerder wordt bereikt, schrijven wetenschap­pers onder leiding van Ricardo Aguas van de universite­it van Oxford. Hun redenering is dat de mensen die het gevoeligst zijn voor de infectie, het virus ook het snelst zullen oplopen en dat dus na verloop van tijd steeds meer mensen zullen overblijve­n die minder bevattelij­k zijn voor het virus.

Andere onderzoeke­rs voeren aan dat de modellen die het niveau van groepsimmu­niteit berekenen uitgaan van een uniform gemengde bevolking. Maar in de praktijk wordt er misschien al heel veel groepsbesc­herming geleverd als de groepen met de meeste sociale contacten in de bevolking voldoende immuniteit hebben opgebouwd. Ook in dat scenario komt de door politici zo vurig gewenste groepsimmu­niteit eerder in zicht.

 ??  ?? zoals hier in San Francisco,
zoals hier in San Francisco,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands