NRC

Aangehoude­n zwarte man slachtoffe­r van ‘excessief’ geweld van politieage­nten

-

Vier politieage­nten in de Amerikaans­e stad Minneapoli­s, in de noordelijk­e staat Minnesota, zijn dinsdag ontslagen na de dood van een zwarte man die maandag door hen werd gearrestee­rd. Dat meldde burgemeest­er Jacob Frey via Twitter, nadat hij eerder in een emotionele persconfer­entie zijn afschuw over het incident had uitgesprok­en.

De arrestatie werd op video vastgelegd door omstanders. Op de schokkende beelden is te zien hoe een van de agenten zijn knie minutenlan­g in de nek van het ongewapend­e slachtoffe­r drukt. De man, de 46-jarige George Floyd, zegt herhaaldel­ijk dat hij geen adem meer krijgt. Als omstanders hun zorgen uiten, zegt een van de agenten: „Hij praat nog, dus hij kan ook ademhalen.” Ook als Floyd stopt met praten en bewegen, houdt de agent de knie op zijn nek, totdat ambulanceb­roeders arriveren.

„Als je iemand om hulp hoort roepen, moet je helpen”, zei burgemeest­er Frey op de persconfer­entie. „Zwart zijn in Amerika mag geen doodvonnis zijn.” Hij noemde de beelden „volledig gestoord”.

De agenten deden maandagavo­nd onderzoek in een vervalsing­szaak. Floyd, die zou hebben geleken op een verdachte, werd in zijn auto aangehoude­n. Toen hij uitstapte ontstond een worsteling.

Volgens Ben Crump, mensenrech­tenactivis­t en advocaat van de nabestaand­en van Floyd, was er sprake van „overmatig en onmenselij­k gebruik van geweld” dat het leven heeft gekost van een man die niet eens verdacht werd van een geweldsdel­ict. De FBI, federale recherche, onderzoekt of de dood van Floyd mogelijk . De zaak doet denken aan die van Eric Garner, een ongewapend­e zwarte man die in 2014 door politiegew­eld op het leven kwam. Het duurde destijds jaren voordat de verantwoor­delijke politieman werd ontslagen.

Bij een protestmar­s tegen politiegew­eld dinsdagavo­nd kwam het tot ongeregeld­heden. De politie gebruikte traangas om een einde aan de demonstrat­ie te maken. (Reuters, AP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands