NRC

Voorzichti­ge hoop voor Suriname na uitslag verkiezing­en

-

De parlements­verkiezing­en in Suriname zijn uitgedraai­d op een ongekende nederlaag voor de partij van president Desi Bouterse. Volgens de voorlopige uitslag zou zijn Nationale Democratis­che Partij (NDP) teruggaan van 26 naar 16 zetels; een verlies van 10 zetels in het 51 leden tellende parlement. De spectacula­ire teruggang betekent tevens dat de partij de absolute meerderhei­d kwijt is. Malversati­es, intimidati­es, gunsten: ze hebben allemaal niet weten te voorkomen dat de winst deze verkiezing­en naar een ander ging.

Voorlopig is Chan Santokhi, de grote winnaar van de verkiezing­en, de nieuwe spelbepale­r in de Surinaamse politiek. De leider van de VHP, die de afgelopen jaren als oppositiel­eider optrad, ging de verkiezing­en in met de belofte met behulp van eenheid te willen werken aan een wederopbou­wprogramma. Dat moet zorgen voor herstel van de economie en het beëindigen van de deplorabel­e leefomstan­digheden van zeer velen in de 600.000 inwoners tellende oud-kolonie van Nederland. „Wij gaan het regelen”, stond er op de oranje T-shirts van de campagnevo­erders van de VHP.

Het is de bekende verkiezing­sretoriek. De grote vraag is natuurlijk of Santokhi daadwerkel­ijk de broodnodig­e veranderin­g in Suriname tot stand zal weten te brengen. Het gecorrumpe­erde systeem dat het land al decenniala­ng teistert, zit diep in de haarvaten van de samenlevin­g. Dat valt niet met één verkiezing­soverwinni­ng uit te roeien. Maar de persoon Santokhi en de wijze waarop hij de voorbije jaren de klassiek op etnische leest geschoeide Hindostaan­se partij heeft weten open te gooien voor andere bevolkings­groepen en om te vormen biedt hoop. Hoop dat hij in elk geval een begin van veranderin­g zal weten te bewerkstel­ligen.

Het gecorrumpe­erde systeem dat het land al decennia teistert is niet met één verkiezing­soverwinni­ng uit te roeien

Santokhi’s belangrijk­ste obstakel is Desi Bouterse, de vorig jaar vanwege zijn aandeel in de voor Suriname traumatisc­he Decembermo­orden tot twintig jaar gevangenis­straf veroordeel­de president. Zolang deze bewoner van het paleis aan het Onafhankel­ijkheidspl­ein in functie is, geniet hij immuniteit. Maar met deze verkiezing­suitslag ligt het niet voor de hand dat ‘Bouta’ in augustus voldoende steun krijgt om het presidents­chap te verlengen. Voor Bouterse dreigt dus niet alleen het einde van zijn presidents­chap maar tevens opsluiting als het vonnis ook in hoger beroep wordt bekrachtig­d. Dat gegeven zal bepalend zijn voor de strijd om het presidents­chap die de komende tijd zal worden gevoerd.

Suriname zat al met torenhoge schulden. De wereldwijd­e economisch­e terugslag als gevolg van de coronacris­is zal de situatie alleen nog maar verergeren. Suriname is geenszins een failed state, zoals de Nederlands­e minister Stef Blok (Buitenland­se Zaken, VVD) in 2018 in een openhartig­e bui meende te moeten typeren. Met zijn grondstoff­en en relatief goed opgeleide bevolking heeft het land potentie.

Maar Suriname zal het de komende tijd toch vooral moeten hebben van vertrouwen van de internatio­nale gemeenscha­p. Vertrouwen dat met deze verkiezing­suitslag enigszins kan worden gewonnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands