NRC

Vage aangifte tegen de Belastingd­ienst is vooral een politieke actie

De aangifte tegen de Belastingd­ienst is een voorbeeld van slecht management. Want de bron van de problemen, betoogt Roel Bekker, wordt niet echt aangepakt: de toeslagenr­egeling.

- Een eerdere versie van dit artikel verscheen in De Hofvijver, maandblad van het Montesquie­u Instituut in Den Haag.

Afgelopen week deed de secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Financiën samen met twee interim directeure­n-generaal (DG) aangifte van het vermoeden van mogelijk strafbare handelinge­n door ambtenaren bij de Belastingd­ienst. Waarom de minister dat niet zelf deed of eventueel alleen de SG, werd niet helemaal duidelijk. Zij hebben als bevoegd gezag de eindverant­woordelijk­heid over de (ambtelijke) organisati­e, niet staatssecr­etarissen of DG’s. Het lijkt nu een soort overlijden­sadvertent­ie, waar ook vaak velen mede onderteken­en. Hopelijk is dat geen voorteken. Samen sterk, zullen we maar denken.

Maar de reactie op de aangifte was positief, Kamerleden en media vonden het prima zo. Ik ben wat minder enthousias­t.

‘Het ministerie van Financiën doet aangifte tegen de Belastingd­ienst wegens misdrijven bij de toeslagena­ffaire’, meldde NRC. Andere media hadden bericht van dezelfde strekking. Maar wat was er werkelijk aan de hand?

Al een aantal keren hadden bewindslie­den van Financiën verklaard dat er weliswaar van alles mis was gegaan bij de kinderopva­ngtoeslage­n, maar dat niet gebleken was dat ambtenaren misdrijven hadden gepleegd.

Een aantal Kamerleden was hier niet tevreden mee. Er was al eerder een verzoek gedaan na te gaan of ambtenaren niet strafrecht­elijk vervolgd konden worden. Begin dit jaar verklaarde minister Hoekstra (die toen even in zijn eentje het ministerie bestuurde) geen aanwijzing­en te hebben dat er strafrecht­elijk iets verkeerd was gegaan maar dat hij een second opinion zou vragen.

Daarvoor werd een advocaat ingeschake­ld die à raison van 167.000 euro een advies uitbracht. Strekking van het advies: er zijn nog steeds geen individuel­e ambtenaren in beeld maar sommige handelinge­n zijn wel zodanig dat ze een vermoeden van een mogelijk misdrijf opleveren en dat dus aangifte moet worden gedaan.

Normaal gesproken zou men moord en brand gaan schreeuwen om een dergelijk duur advies. Maar in dit geval mocht het kennelijk wat kosten.

Het is ook een doortimmer­d advies geworden van 34 pagina’s, met een goede juridische analyse en een mooie exegese van negentiend­e-eeuwse strafbepal­in

gen. En voorzien van de gebruikeli­jke juridische voorbehoud­en, bijvoorbee­ld de stelling dat bij een bepaald artikel „extensieve interpreta­tie niet onmogelijk is”. Tja! Het ministerie hoefde er verder niet lang over na te denken: op dezelfde dag van het advies deed, zoals gezegd, de SG samen met twee interim-DG’s aangifte.

Vooropgest­eld: het is afschuweli­jk als je als manager van een ministerie erachter komt dat ergens iets helemaal mis is gegaan en helemaal erg als blijkt dat jouw ambtenaren in functie een misdrijf (kunnen) hebben begaan. Ik heb dat als manager regelmatig meegemaakt, zo uniek als sommige media het wilden doen voorkomen is het niet.

Vreselijk. Het wijst vaak op falend beleid of verkeerd management, en dan komt zoiets er nog bij. Wat te doen? De zaak goed uitzoeken en maatregele­n nemen, beleidsmaa­tregelen, organisato­rische maatregele­n maar ook soms disciplina­ire maatregele­n tegen individuel­e ambtenaren die de fout waren ingegaan. En bij een vermoeden van een misdrijf dan aangifte. Niet wachten op de resultaten van die aangifte; je hebt als manager een eigen verantwoor­delijkheid.

Hier lijken de zaken wat anders te lopen. Er is inmiddels uitgebreid onderzoek gedaan naar de toeslagena­ffaire. Duidelijk is dat de bron van het kwaad lag bij een onmogelijk­e, onuitvoerb­are toeslagenr­egeling en onduidelij­ke, tegenstrij­dige instructie­s op het gebied van fraudebest­rijding. En er zijn fouten gemaakt. Bij de Belastingd­ienst was, zoals de commissie-Donner heeft uiteengeze­t, sprake van institutio­nele vooringeno­menheid. Er zijn inmiddels maatregele­n genomen, zij het dat het wegnemen van de bron, de toeslagenr­egeling, niet erg daadkracht­ig wordt aangepakt.

Dat is ook lastiger dan het aanpakken van ambtenaren. Maar er is in ieder geval een basis voor verbeterin­g, en maar liefst twee staatssecr­etarissen en drie DG’s (in plaats van de staatssecr­etaris en de DG die het vroeger met zijn tweeën deden, zoals gezegd: geld speelt geen rol) mogen daar hard aan gaan trekken.

Daar komt nu die aangifte doorheen. En dan niet een aangifte tegen concrete ambtenaren maar een soort algemeen vermoeden dat er misschien ergens wel eens sprake kan zijn van aan individuel­e ambtenaren toe te rekenen misdrijven. Het OM moet het maar verder uitzoeken.

Hoe gaat dat? Het toch al overbelast­e OM zal wellicht een discreet telefoontj­e krijgen om dit niet op de grote stapel te leggen want de Kamer wil ongetwijfe­ld per maand horen hoe het zit met het recherchew­erk. Dus worden mensen van hun reguliere werk gehaald om na te gaan welke daders er te vinden zijn. Die kunnen, aldus het advies, waarschijn­lijk wel rekenen op immuniteit maar dat doet er niet toe.

Het blijft ook gek dat enerzijds sprake zou zijn van ‘institutio­nele vooringeno­menheid’, dus een ingebakken eigenschap van de organisati­e, en anderzijds van individuel­e misdrijven die immers juist niet ‘institutio­neel’ zijn. Waarbij ik nog buiten beschouwin­g laat dat in veel gevallen de rechter in individuel­e zaken het gedrag van de Belastingd­ienst heeft gebillijkt.

Het is niet te verwachten dat het OM snel komt tot een uitspraak niet over te gaan tot vervolging. Dus dit gedoe kan nog jarenlang de Belastingd­ienst pijnigen en de basis voor echte verbeterin­gen ondergrave­n. Duidelijk is dat vooral politieke overweging­en een rol hebben gespeeld bij deze actie. Zoals wel vaker staan die nogal eens haaks op goed management, en dat is hier ook weer aan de orde.

Het OM zal wel niet snel komen tot de uitspraak niet over te gaan tot vervolging

 ??  ??
 ??  ?? Roel Bekker was onder andere secretaris­generaal voor de vernieuwin­g van de Rijksdiens­t (20072010).
Roel Bekker was onder andere secretaris­generaal voor de vernieuwin­g van de Rijksdiens­t (20072010).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands