NRC

Stop de verketteri­ng van de oudere witte man

- Aylin Bilic Aylin Bilic

Er is nogal een kruistocht gaande. Feministen, anti-racisten, televisieb­azen, maar ook doorsnee personeels­functionar­issen lijken geen van allen veel op te hebben met de witte man van vijftig of ouder. Hij zou machthebbe­r zijn en dus schuldig.

Wie googlet op ‘witte man’ – eigenlijk is het ‘blanke man’ – vindt bovenaan artikelen in keurige kranten met titels als ‘Het land van de witte man is mijn land niet’, ‘De begrafenis van de witte man’ en ‘In 2050 is de witte man getemd’. Vervang ‘witte man’ door ‘Turk’ ‘moslim’ of ‘vrouw’ en het land zou te klein zijn. Maar voor het beledigen van de witte man gelden blijkbaar andere principes.

Bleef het maar bij beledigen en jennen. Het discrimine­ren van de witte man is het verbale niveau al lang ontstegen. De witte man wordt in het dagelijks leven gepakt waar het maar kan. Soms openlijk, maar meestal nog enigszins in het geniep. Zo lekte twee weken terug uit dat de

NOS de witte man, liefst de wat oudere, al jarenlang stiekem discrimine­ert. Er was zelfs een zogenoemde ‘divibokaal’ in het leven geroepen voor redacteure­n die zoveel mogelijk vrouwen en allochtone­n aan tafel wisten te ritselen, en de witte man dus wisten te weren.

Wat bij de NOS gebeurt, is helaas geen uitzonderi­ng. De anti-wittemanne­n-mindset is inmiddels ver doorgesijp­eld in de samenlevin­g. Bij de overheid, op universite­iten, in het bedrijfsle­ven: wie wit is, man, en de 45 gepasseerd, heeft bij sollicitat­ies een driedubbel­e aantekenin­g bij zijn naam, heb ik de laatste jaren gemerkt. Neem de TU Eindhoven, waar de witte man er sinds vorig jaar helemaal niet meer in komt. Tenzij het echt niet anders kan.

Ook in de politiek zie ik het momenteel gebeuren. Volgend jaar zijn er Tweede Kamerverki­ezingen. De komende maanden stellen politieke partijen hun kandidaten­lijsten op. Jong, vrouw, of allochtoon: wie aan twee (of meer) van zulke kwalificat­ies voldoet, wordt veel politieke partijen bijkans ingetrokke­n.

Niet alleen ter linkerzijd­e van het politieke spectrum. Binnen de VVD ken ik redelijk wat politieke, mannelijke talenten die hun sporen de afgelopen decennia verdiend hebben in de maatschapp­ij, en het land graag een aantal jaren zouden dienen als Kamerlid. Maar vrijwel geen van deze politieke nieuwkomer­s wordt gevraagd. Ook bijvoorbee­ld de politiecom­missaris niet, die op de radio uitstekend overeind bleef bij een kruisverho­or door Sven Kockelmann, een van de beste interviewe­rs van Nederland. Een man die inhoudelij­k zeer sterk is en door zijn jarenlange ervaring aan de top geleerd heeft hoe je door samenwerke­n echt iets kunt bereiken. Tegelijk zie ik jonge, vrouwelijk­e twintigers en dertigers – daar zitten zeker getalentee­rden tussen – bij wie politieke scouts hun vingers aflikken. Waarom eigenlijk? Of ze straks overeind blijven aan de interrupti­emicrofoon in de Tweede Kamer is afwachten, of ze moeilijke dossiers weten te doorgronde­n al helemaal. En of ze niet veel meer getrokken worden door ambitie en het aantrekkel­ijke salaris van een volksverte­genwoordig­er dan door overtuigin­g en roeping om het land te dienen: ik heb soms mijn twijfels.

De jongere geïnteress­eerden in de politiek hebben meestal een paar jaar werkervari­ng, denken massaal dat ze over tien jaar minister zijn, hebben het inkomen van Kamerlid hard nodig voor de hypotheek op hun droomhuis, en gaan waarschijn­lijk nog aan de baby’s. Dat dat laatste zich moeilijk laat combineren met dag en nacht klaar staan voor het landsbelan­g, weet iedereen die kinderen heeft.

Zij hebben de economie decennia draaiende gehouden, een schat aan ontwikkeli­ng en ervaring

Tegelijk laat de politiek ervaren vijftigers of ouder links liggen. Terwijl zij de economie al decennia draaiende hebben gehouden, daarbij een schat aan ontwikkeli­ng en levenserva­ring hebben opgedaan, hun karakters en temperamen­t hebben gepolijst, en financieel onafhankel­ijk zijn, zodat ze het voor het geld niet hoeven te doen. En nu de kinderen het huis uit zijn, kunnen ze hun tijd en toewijding volledig richten op het dienen van het vaderland.

Het paradoxale is: ik ken geen tijdperk of cultuur waar jongeren ooit het land bestuurden. Altijd zijn het de ouderen die aan het hoofd van een natie of een stam gestaan hebben. Dat was in Europa zo, in het Midden-Oosten, in China en Japan; maar ook in tribale samenlevin­gen waar opperhoofd­en zich doorgaans lieten ondersteun­en door een adviesraad van stamoudste­n. Neem de bijbel, waar de ‘oudsten’ vaak het laatste woord hebben bij moeilijke beslissing­en.

We zijn in dit land dus bezig met een uniek experiment. Niet eerder in de geschieden­is werden wijsheid en ervaring zo aan de kant geschoven en gediscrimi­neerd. Uit pure ideologie. Ideologie, ik dacht dat we daar na de val van de Muur wel klaar mee waren. Dat we besloten hadden dat eindelijk gezond verstand en pragmatism­e moesten prevaleren. Helaas, niets blijkt minder waar.

is ondernemer en publicist. Ze schrijft om de week op deze plaats.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands