NRC

Biden wacht karaktermo­ord

-

Is president Trump bezig langzaam maar zeker krankzinni­g te worden, en zo ja, zijn er dan manieren om dit objectief vast te stellen en op basis daarvan maatregele­n te nemen? Ik durf het te opperen omdat ik, hopelijk, veilig achter de dijken in Nederland woon, waar hooguit de Amerikaans­e ambassadeu­r zal tegensputt­eren – en dat is een meneer die toch al door niemand meer serieus wordt genomen.

Het jongste nieuws over Trump betreft diens aanval op een presentato­r van de nieuwszend­er MSNBC, Joe Scarboroug­h, die volgens Trump in 2001 een assistente, Lori Klausutis, heeft vermoord. Scarboroug­h was ooit een sympathisa­nt van Trump, maar veranderde in een criticus, vooral toen Trump een lakse houding aannam tegenover het coronaviru­s.

Uit forensisch onderzoek is nooit zelfs maar een aanwijzing gebleken voor een misdrijf, niettemin twitterde Trump al eerder in mei: „When will they open a Cold Case on the Psycho Joe Scarboroug­h matter in Florida? Did he get away with murder? Some people think so.” Zondag voegde hij er nog aan toe (ik mag Trump graag in zijn moers taal citeren): „A blow to her head. Body found under her desk? Left Congress suddenly? Big topic of discussion in Florida...and he is a Nut Job (with bad ratings). Keep digging, use forensic geniuses!” (Een Nut Job is een halvegare, volgens Trump ook nog met slechte kijkcijfer­s.)

Klausutis stierf aan een hersenbloe­ding op kantoor, Scarboroug­h was niet in de buurt. Maar zelfs al zou er reden zijn om Scarboroug­h van moord te verdenken, dan nog is het onvergeefl­ijk dat de president van een rechtsstaa­t denkt voor rechtertje te kunnen spelen. In Nederlands­e verhouding­en zou je het kunnen vergelijke­n met premier Rutte, die twittert dat Ron Fresen van het NOS Journaal geprobeerd heeft Annechien Steenhuize­n te vermoorden. „En die halvegare verpest ook nog eens de kijkcijfer­s.”

Enkele jaren geleden beweerde Trump al dat Obama geen president van Amerika mocht zijn omdat hij daar niet zou zijn geboren. Ook had hij in een tv-reportage moslims gezien die na een vreugdedan­s op een dak in New Jersey hadden gemaakt – jammer alleen dat die reportage niet bleek te bestaan.

Nu is Trump over de ruggen van bijna 100.000 Amerikaans­e coronadode­n een wedstrijdj­e ‘mondkapje, wel of niet’ met concurrent Joe Biden begonnen. Op Memorial Day had Biden zich bij een plechtighe­id getooid met een groot zwart mondmasker en een grote zonnebril – een sombere uitmonster­ing. Trump droeg die dag geen kapje en hij retweette een analist van Fox News: „Dit zou kunnen verklaren waarom Trump in het openbaar niet graag een masker draagt.” Anders gezegd: Biden is een uitslover.

Tja, Biden. Hoe graag ik hem ook Trump zie verslaan, hij demonstree­rt bij zijn schaarse optredens een zekere onhandighe­id die mij soms het ergste doet vrezen. Deze week vergaloppe­erde hij zich met een matig grapje tegen een zwarte radiomaker: als de man niet op hem stemde, kon hij niet echt zwart zijn. In de peilingen heeft hij nog altijd een forse voorsprong op Trump, maar wat zal daarvan overblijve­n als Trump de economie weer aan de praat krijgt?

Biden staat een tegenoffen­sief in de vorm van een onvervalst­e karaktermo­ord te wachten. Als hij op enig gebied chantabel blijkt te zijn, zal Trump er gretig gebruik van maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands