NRC

Was het echt zo druk? Of vertekenen de foto’s?

Als het advies luidt ‘vermijd drukte’, heeft een fotograaf extra verantwoor­delijkheid die drukte naar waarheid te laten zien. Een telelens kan menigten ineen drukken.

- Door onze medewerker Menno Sedee

‘Zo gaat boel weer op slot’, kopte De Telegraaf de dag na Hemelvaart. Daarboven een paginagrot­e foto van een overvolle zwemweide in Amsterdam. De zonnebader­s lijken inderdaad over elkaar heen te buitelen. Lezers beschuldig­en de krant er zelfs van de extra mensen in het beeld te hebben gephotosho­pt.

Op de voorpagina van Trouw, dezelfde vrijdag, een foto van het strand van Schevening­en, dat zo druk lijkt dat veel lezers denken dat de krant zich in het jaar heeft vergist. Ombudsman Edwin Kreulen kreeg zo’n tien lezersmail­s over de foto, laat hij weten.

Foto’s van drukte liggen dit jaar extra onder de loep. Als Nederland zich niet aan de afstandsre­gels houdt, kunnen discipline­rende maatregele­n worden opgelegd, waarschuwd­e Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheid­sberaad, op Hemelvaart­sdag bij de NOS: „Als dit het beeld wordt van de zomer (...) dan zul je veel meer beperkinge­n moeten aanbrengen.”

Zijn foto’s daarvoor wel te vertrouwen? De Vlaamse nieuwssite Knack liet in een veel gedeeld artikel zien hoe met het ‘juiste’ standpunt en zoomlens mensen in een winkelstra­at veel dichter opeen leken te staan dan in werkelijkh­eid. Het Deense persbureau Ritzau liet een speciale fotoserie maken om te tonen wat het vertekende effect is van een invalshoek.

„Een telelens kan mensen op elkaar drukken”, zegt Robin Utrecht, die de meldde Robin Utrecht bij zijn foto gemaakt op Hemelvaart­sdag.

Schevening­se foto maakte en onder meer werkt voor ANP en NRC. „Dan kan je moeilijk zien of mensen anderhalve meter afstand houden. Zeker als je op ooghoogte staat. Van het strand kan je eigenlijk alleen van de pier een mooie overzichts­foto maken.”

Maar je kan het niet drukker maken dan het is, zegt hij. „Je verzint er niet mensen bij. Het was echt extreem druk in Schevening­en, drukker dan vorig jaar. Ik zag groepen van dertig man twintig centimeter afstand houden.” Het was ook niet zijn „bedoeling” om te zeggen: kijk, het is druk. „Het is een foto die ik elk jaar maak.”

Dit jaar is alleen niet zoals elk jaar.

Als het advies ‘vermijd drukte’ is, lijkt een fotograaf een extra verantwoor­delijkheid te hebben die drukte waarheidsg­etrouw in beeld te brengen. „De discussie is niet hoe foto’s worden gemaakt, maar welke worden gekozen”, zegt ANP-hoofdredac­teur Freek Staps. „Wij laten zien hoe het is, de interpreta­tie is niet aan ons.” Hij legt uit dat het ANP vrijwel alle Nederlands­e media bedient. „Welke foto wordt gebruikt, is aan de afnemer.” Een ANP-fotograaf levert foto’s van verschille­nde perspectie­ven. „Ik weet niet welk verhaal erbij komt, welke kop, of welke burgemeest­er de redactie spreekt.”

In Trouw kwam bij de strandfoto de tekst ‘Te druk bij strand, plas en park’. NRC plaatste de waarschuwi­ng van Bruls naast de Schevening­en-foto. Maar ook ANP zelf levert tekst bij foto’s: in dossiernam­en getiteld ‘Drukte bij Zeeuwse kustplaats­en’, of de eigen teksten van de fotograaf. Utrecht beschreef Schevening­en als ‘extreem druk’.

Signalerin­gsfunctie

Wie de voorpagina van Trouw zag, kon denken dat de foto van vorig jaar was

„Het Veiligheid­sberaad laat zich niet leiden door beeld, maar door informatie”, zegt een woordvoerd­er van voorzitter Bruls. Gemeenten en regio’s krijgen die van boa’s en politie. „Ik kan me wel voorstelle­n dat foto’s een signalerin­gsfunctie hebben”, aldus de woordvoerd­er. „Dat op sociale media een foto verschijnt, en dat handhaving daar dan gaat kijken.”

Utrecht denkt dat burgemeest­er Remkes eind maart de Haagse Markt mede sloot door zijn foto’s. De fotograaf was „in shock” toen hij ’s ochtends de drukte zag, „mensen omhelsden elkaar zelfs.” Even later belde De Telegraaf of ze zijn foto’s mochten gebruiken bij een bericht (‘Verbazing om megadrukte Haagse Markt’), dat vervolgens door Geert Wilders werd getwitterd („Idioten.”). Twintig minuten later was de markt dicht.

Een videojourn­alist van De Telegraaf belde Robin Utrecht later: „‘Waar had jij nou je foto genomen? Nu is het hartstikke rustig’, zei hij. Zo’n foto is natuurlijk een momentopna­me”, zegt Utrecht. „Als ik een drukke markt ga fotografer­en, ga ik daar niet pas ’s middags heen.”

Zaterdag hekelde burgemeest­er Depla van Breda de foto’s van drukke plekken. „We hebben geen druktemake­rs nodig, maar ruimtemake­rs”, zei hij bij talkshow Op1. „Als we voortduren­d roepen ‘wat doen mensen het slecht’, ontstaat weerzin en geen draagvlak. Terwijl we draagvlak nodig hebben om de maatregele­n te blijven dragen. Maar wat doen we? We worden boos en sluiten nog meer af.” De Amsterdams­e zwemplek, Park Somerlust, werd uiteindeli­jk ontruimd.

 ??  ?? ‘Extreme drukte op het strand van Schevening­en’,
‘Extreme drukte op het strand van Schevening­en’,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands