NRC

Een ‘piëta’ als corona-gedenkstuk

Kunsthande­laar Bob Haboldt schonk het Rijksmuseu­m een 16de-eeuwse piëta van Bartholome­us Spranger om de coronacris­is mee te gedenken.

- Door onze redacteur Arjen Ribbens

Zijn geschenk is een eerbetoon aan de slachtoffe­rs van de coronapand­emie, zegt Bob Haboldt. De kunsthande­laar heeft het Rijksmuseu­m Amsterdam een laat zestiende-eeuws schilderij geschonken van Bartholome­us Spranger, de ZuidNederl­andse schilder. Het cadeau is door directeur Taco Dibbits verwelkomd als „exceptione­el grote gift”.

Het gaat om een piëta, verbeeldin­g van de dode Christus die door drie engelen uit een graftombe is gehaald. Het ongesignee­rde en ongedateer­de schilderij op koper, niet eerder in de Spranger-literatuur genoemd, is na onderzoek aan hem toegeschre­ven. Het werk genoot destijds brede bekendheid omdat Hendrick Goltzius het in 1587 reproducee­rde in een prent die in grote oplage werd verspreid.

Haboldt bood zijn ontdekking begin maart te koop aan op Tefaf Maastricht. Het was een van de topstukken en hij verkocht het direct op de opening. Maar kort daarna annuleerde de verzamelaa­r in kwestie zijn aankoop.

Haboldt had een lijst met andere belangstel­lenden, maar besloot het werk niet opnieuw te koop aan te bieden. „Ik ben keihard in zaken, maar de gevolgen van het virus hadden me aangegrepe­n. Onze wereld is veranderd, ik had het gevoel dat er iets gememoreer­d moest worden. In dit soort tijden kan kunst troost bieden. Dit schilderij, dat de Duitsers zo mooi een Andachtsbi­ld noemen, leek me het juiste werk om de vele slachtoffe­rs van deze crisis te gedenken.”

Haboldt (1955), zoon van een Amsterdams­e middenstan­der, drijft zijn kunsthande­l vanuit drie gesloten huizen in Amsterdam, Parijs en New York. Hij woont in het Zwitserse Crans-Montana en in Toscane. Geen moment heeft hij overwogen de Spranger aan een ander museum dan het Rijks te schenken, zegt hij. „Ik ben een Amsterdamm­er. Mijn ouders liggen op Zorgvlied begraven.”

Haboldt kocht het schilderij samen met een collega van een Franse privéverza­melaar. In het verleden is het twee keer geveild als werk van Hans von Aachen, net als Spranger hofschilde­r in dienst van de Habsburgse keizer Rudolf II in Praag. De Tsjechisch­e kunsthisto­rica Eliska Fucikova, erkend specialist over de kunstenaar­s in dienst van Rudolf II, stelt in haar onderzoeks­verslag dat de piëta van Haboldt door niemand anders dan Spranger gemaakt kan zijn. Ze toont dat aan op basis van de onderteken­ing, stilistisc­he kenmerken en op basis van Sprangers vriendscha­p met beeldhouwe­r Hans Mont, die een terracotta reliëf met vrijwel dezelfde voorstelli­ng maakte. Volgens Fucikova gebruikte Spranger dat reliëf als voorbeeld. De keurmeeste­rs van Tefaf en het Rijksmuseu­m hebben haar conclusies aanvaard.

Bartholome­us Spranger (1546-1611) is een van de belangrijk­ste Noord-Europese vertegenwo­ordigers van het maniërisme, dat volgde op de renaissanc­e. Een aantal Italiaanse kunstenaar­s probeerde rond 1520 voorganger­s als Rafael en Michelange­lo te overtreffe­n. Hun ideale verhouding­en maakten plaats voor overdreven lijven en ingewikkel­de poses. Met die vormentaal, een ‘manier’ op zichzelf, probeerden nieuwe kunstenaar­s emoties en dramatiek uit te drukken.

De nieuwe aanwinst hangt vanaf 1 juni in de zaal van het Rijksmuseu­m die ook wel de ‘Schatkamer’ wordt genoemd. Het museum en Haboldt doen geen uitspraken over de waarde van de schenking. Op Tefaf bood The Weiss Gallery uit Londen een groter schilderij van Spranger aan met een vraagprijs van 5,5 miljoen euro.

 ??  ?? Bartholome­us Spranger, Engelen dragen het lichaam van Christus, ca. 1587 (olieverf op koper, 33,7×26,6 cm).
Bartholome­us Spranger, Engelen dragen het lichaam van Christus, ca. 1587 (olieverf op koper, 33,7×26,6 cm).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands