NRC

De Exit-strategie van de filmwereld

1 Juni gaan de bioscopen weer open. Wat hebben ze aangepast en wat zullen ze vertonen? Het filmfestiv­al van Venetië hoopt in september door te kunnen gaan als een ‘verantwoor­d risico’.

- Door onze redacteur Coen van Zwol

Experiment Nul of De dood in Venetië? De filmwereld reageerde opgelucht toen Luca Zaia, gouverneur van de regio Veneto en bestuursli­d van de Biënnale, zondag aankondigd­e dat het 77ste filmfestiv­al begin september gewoon doorgaat, met Cate Blanchett als juryvoorzi­tter. Anders dan de Architectu­ur Biënnale, die een jaar wordt uitgesteld.

Maar er is ook lichte huiver over wat in de Italiaanse pers ‘Experiment Nul’ werd genoemd. Laat het SARS-CoV-2-virus het toe? Covid-19 maakte bijna 33.000 slachtoffe­rs in Italië, dat vanaf 3 juni weer toeristen toelaat en op 15 juni de bioscopen opent. Toch moet de exit-strategie van de filmwereld ergens beginnen, dus waarom niet in september op het Lido. Het schrappen van Cannes, ’s werelds grootste filmfestiv­al, sloeg al een diepe krater in de filmagenda. Deze zondag had u normaliter geweten wie de Gouden Palm won en of Paul Verhoevens erotische nonnendram­a Benedetta – nu uitgesteld tot mei 2021 – in de prijzen viel.

Absolutist­en en optimisten

Er is geen echt alternatie­f voor een filmfestiv­al. Door de coronacris­is geschrapte filmfestiv­als zetten een – doorgaans miniem – deel van hun aanbod online; Karlovy Vary, het grootste filmfestiv­al van Oost-Europa, vertoont 16 films eenmalig in 96 Tsjechisch­e bioscopen.

Doekjes voor het bloeden: een virtueel filmfestiv­al is een futloze bedoeling en distribute­urs zullen hun veelbelove­nde film nooit digitaal lanceren. YouTube’s aangekondi­gde digitale festival We Are One: A Global Film Festival, dat vrijdag begint, werkt samen met gerenommee­rde filmfestiv­als. Het aanbod beperkt zich tot korte films, oudjes en winkeldoch­ters.

Sneuvelen straks de herfstfest­ivals – Venetië (2-12 september), Toronto (10-20 september) en het peperdure incrowdfes­tival Telluride (4-7 september) – dan kunnen we filmjaar 2020 verder afschrijve­n. Dat zijn dé lanceerpla­tforms voor het Oscarseizo­en, de plek waar kanshebber­s in de etalage worden gezet.

Consultant Noah Cowan stelt op filmsite Indiewire dat er vier meningen over filmfestiv­als zijn. ‘Absolutist­en’ vinden ze moreel ondenkbaar zolang er geen vaccin is, ook al duurt dat nog een jaar. ‘Conservati­even’ menen dat filmverton­ing en -debat vooral online moet blijven, met incidentee­l veilige vertoning in een drive-in, pleinbios of alleen voor bezoekers met ‘coronapasp­oort’ met antilicham­en tegen het virus. ‘Radicalen’ vinden elke voorzorg nonsens: een overwegend rechtse minderheid.

Directeur Alberto Barbera van Venetië bevindt zich in de grootste, meest opportunis­tische factie: de ‘optimisten’. Blijft de pandemie min of meer onder controle, dan is een filmfes

Een groot filmfestiv­al is een ideale petrischaa­l voor een virus

tival een verantwoor­d risico dat gasten al dan niet nemen. Begin mei stuurde Barbera daarover een enquête rond: zouden filmmakers en filmsterre­n naar het Lido durven komen als hij hun films selecteert?

Het antwoord was kennelijk bevredigen­d, al wordt het 77ste filmfestiv­al van Venetië veel minder druk en uitbundig dan normaal. Rode lopers, ‘meet en greets’ met filmsterre­n, volgepakte hotellobby’s, persconfer­enties of junkets (groepsinte­rviews) met filmsterre­n in kleine hotelkamer­s lijken uitgeslote­n. Maar met mondkapjes, anderhalve meter afstand, desinfecti­epunten en ontsmettin­g van zalen na elke voorstelli­ng acht Barbera het risico aanvaardba­ar. Vermoedeli­jk zijn er veel minder perspassen dan normaal: vaste gasten die buiten de boot vallen, kunnen wellicht simultaan films meekijken via streaming of vanuit bioscopen in hun eigen land, een techniek waarmee het Rotterdams­e IFFR na 2015 pionierde in IFFR Live.

Samenwerki­ng

Voorzichti­gheid blijft raadzaam: een groot filmfestiv­al is een ideale petrischaa­l voor een virus. Duizenden filmmakers, handelaars en journalist­en uit de hele wereld zitten de hele dag in volle bioscopen, schudden handen, sluiten deals, schuimen feestjes af en keren na tien dagen met chronisch slaaptekor­t huiswaarts. Begin deze maand speculeerd­e vakblad The Hollywood Reporter dat het Sundance

Festival op 23 januari tot 2 februari een ‘super spreading event’ was. De ruim honderddui­zend gasten van skioord Park City in Utah nemen van oudsher een ‘Sundance flu’ voor lief, maar dit jaar keerden sommige bezoekers terug met een vreemde, zware en hardnekkig­e variant. Covid-19 werd bij hen niet gediagnost­iceerd; dat opereerde nog onder de medische radar toen.

Venetië zal dit jaar ook meer Italiaanse films dan voorheen programmer­en, voorspelt Barbera. Zo’n ‘balkaniser­ing’ zie je ook elders: zo is het internatio­nale filmfestiv­al van Taipei op 25 juni een Taiwanees festival. Al sluit Venetië samenwerki­ng met grote rivaal Cannes in dit rampjaar niet uit. Directeur Thierry Frémaux van Cannes presenteer­t in juni een lijst van titels die hij zou hebben geselectee­rd als zijn festival was doorgegaan. Dat is bedoeld als steuntje in de rug voor artistieke, ‘kwetsbare’ films die het nu zonder prijzen en positieve ‘buzz’ uit Cannes moeten zien te redden in de bioscoop. Een deel gaat in september misschien als ‘geselectee­rd door Cannes én Venetië’ op het Lido draaien – een dubbele aanbevelin­g.

Frémaux noemde in een interview met name Wes Andersons The French Dispatch, de nieuwe Pixarfilm Soul van Pete Docter, Spike Lee’s Netflixfil­m Da 5 Bloods en Nanni Moretti’s Three Stories. Niet werkelijk kwetsbare films dus, maar Venetië zal zich in de handen wrijven.

 ??  ??
 ?? Bezoekers van een bioscoop in Bratislava na de lockdown. ??
Bezoekers van een bioscoop in Bratislava na de lockdown.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands