NRC

De woede van drie vernederde prostituee­s

- Sabeth Snijders

Filles de Joie (‘Meisjes van plezier’) is een omgekeerde whodunnit. De film opent met het verslepen van een lijk. Wie de daders zijn, vermoed je al snel; de drie prostituee­s die we afwisselen­d volgen. Over het slachtoffe­r bestaat onduidelij­kheid. Is het de ex van Axelle (Sara Forestier) die zijn gezin stalkt en intimideer­t? Is het de geliefde van Conso (Annabelle Lengronne), een charmeur die racistisch­e en vernederen­de opmerkinge­n maakt. Of is het een van de buurtjonge­ren die deze vrouwen onbeschaam­d naroepen wanneer Dominique (Noémie Lvovsky) haar collega’s komt ophalen bij de troosteloz­e flat waar ze wonen?

Deze drie vrouwen proberen zowel tijdens als naast hun (verborgen) werkzaamhe­den hun eigenwaard­e te behouden, terwijl de buitenwere­ld hen minacht of onderschat. Regieduo Anne Paulicevic­h en Frédéric Fonteyne creëren een broeierige, zomerse sfeer waar seksueel en ander geweld vaak op de loer lijken te liggen, zonder dat de film voelt als grauw sociaal-realisme. Opmerkelij­k. Juist door opsmuk weg te laten, heeft Filles de Joie bij momenten zelfs iets lichts of tragikomis­ch. Zo zijn er beelden van Axelle die tijdens een pauze in haar doorzichti­ge elfenkostu­umpje op pantoffels staat te roken tussen het huisvuil. Of het speelse sarren van de vrouwen onderling terwijl ze wachten op klanten in de treurige hoeve die dienst doet als bordeel.

Het zijn die lichtere momenten en het innemende spel van Forestier, Lengronne en Lvovsky die zorgen dat je meeleeft met deze vrouwen. Daardoor raakt ook hun pijn en woede na de zoveelste vernederin­g of agressieve bejegening de kijker. Het moordplot, dat tegen het einde van de film wordt uitgewerkt, voelt daardoor wat gekunsteld en overbodig aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands