NRC

15 landen, 24 makers, één film

Geïnspiree­rd door de guerrillaf­ilmtactiek­en van hun docent Werner Herzog, werken 24 filmmakers uit de hele wereld samen aan een coronaproj­ect. Een film rond voicemailb­erichten.

- Door onze medewerker Dana Linssen

‘Ken je het verhaal van de windtelefo­on?” Ik spreek via videoplatf­orm Zoom met filmmakers Tanya Marar in Amman, Jordanië, en Marta Pulk in Tallinn, Estland. Je zou de onzichtbar­e bits en bytes die door de ether razen om onze verbinding tot stand te brengen, kunnen vergelijke­n met de telefoonce­l in de achtertuin van de Japanse tuinarchit­ect Itaru Sasaki. Na de tsunami van 2011 werd die een pelgrimsoo­rd voor overlevend­en die berichten wilden achterlate­n voor hun overleden geliefden en familieled­en. De wind zou hun berichten naar het dodenrijk dragen.

Radioprogr­amma This American Life maakte er de podcastafl­evering ‘One Last Thing Before I Go’ over, en filmmaker Nobuhiro Suwa liet zich door de getuigenis­sen inspireren voor de speelfilm Voices in the Wind . En nu is er Tell Me: A Portrait of Humanity in Isolation, een filmprojec­t rondom voicemailb­erichten die mensen de afgelopen maanden tijdens de coronalock­down achterliet­en op antwoordap­paraten in 15 landen. Honderden berichten over eenzaamhei­d en alledaagsh­eid. En de lijnen blijven open.

Marar en Pulk zitten midden in de productie van de film die ze bij deze berichten maken. Ze leerden elkaar twee jaar geleden kennen tijdens een workshop van filmmaker Werner Herzog in het Amazonegeb­ied in Peru. Het was voor het eerst dat Herzog terugkeerd­e naar het toneel van Aguirre, der Zorn Gottes (1972) en Fitzcarral­do (1982). De geest van Herzog, zijn guerrillaf­ilmtactiek­en en het zoeken naar ultieme creatieve vrijheid onder beperkinge­n, inspireerd­en hen tot een uniek project.

Marar: „Het begon met een Skypegespr­ek twee maanden geleden, de eerste keer dat de groep van 24 mensen weer samen was. Daar kwam deze krankzinni­ge collaborat­ie uit voort. Het idee om wereldwijd digitale ‘windtelefo­ons’ te installere­n, getuigenis­sen te verzamelen en daar samen een film van te maken. 15 landen, 24 makers, één film.” Pulk: „Als documentai­remaker ben je gewend om de verhalen van anderen te gebruiken om je eigen vragen te beantwoord­en. Maar nu kunnen we niet naar buiten om anderen te ontmoeten.”

Tijdscapsu­le

De groep formuleerd­e van meet af aan een aantal regels: het moest echt een gezamenlij­k project worden, geen omnibusfil­m. De verhalen moesten zowel persoonlij­k als universeel zijn. Geen dagboeken, maar ook weer geen journalist­ieke reportages. Dat betekende eindeloos online filosofere­n over wat eigenlijk privéen openbare ruimtes zijn, maar ook over hoe je leegte en eenzaamhei­d in beeld brengt. Beelden van lege straten, close-ups van alledaagse voorwerpen, en van buiten naar binnen gefilmde huiselijke taferelen begonnen vorm te krijgen. Anderen experiment­eerden met home movies, found footage of animaties.

Pulk: „Tell Me is nu al een unieke tijdscapsu­le. Zelfs als de wereld de komende jaren nog meerdere lockdowns gaat meemaken, dan zal het nooit meer hetzelfde zijn. Dit is de eerste keer dat we gemeenscha­ppelijk onze vrijheid opgaven voor de veiligheid van anderen. Dat mensen wereldwijd een vorm van isolatie meemaken.”

Dat isolatie overal een andere verschijni­ngsvorm heeft, ontdekten ze al snel. Pulk kan in Tallinn naar buiten om te filmen, maar een bevriende cameraman in Istanbul werd naar huis gestuurd toen hij aan het draaien was. Dus hoe film je onder die omstandigh­eden? Clandestie­n, met het risico om opgepakt te worden?

Marar vertelt dat er in Amman inmiddels een avondklok is ingesteld. Dat ze een vergunning nodig heeft om auto te mogen rijden. En dan nog een om te mogen filmen. Maar ze realiseerd­e zich ook dat er in Jordanië altijd beperkinge­n zijn, ook zonder corona. Maakt dat dat je makkelijke­r went aan de lockdown? Eigenlijk niet. Marar: „Iets wat hier in Jordanië nog speelt, is dat we een enorme populatie Syrische vluchtelin­gen hebben, opgesloten in kampen. Die zitten in een dubbele lockdown. Dat is iets waar je wat mee moet. Dan raak je aan de politieke kant van de zaak.”

Anonieme getuigenis­sen

Niet elk land, elke cultuur laat met hetzelfde gemak gesproken berichten achter. In Argentinië hebben spraakberi­chten de tekstberic­hten bijna helemaal vervangen. In landen waar meer argwaan is, bijvoorbee­ld omdat er meer overheidss­urveillanc­e is, en internet en telefoon gemonitord worden, zijn mensen voorzichti­ger. Marar: „In Jordanië hebben we een nep-vrijheid van meningsuit­ing.

Dat merk je aan dat mensen positiever proberen te klinken dan ze eigenlijk zijn, alsof ze zichzelf moeten overtuigen. De rol van religie is ook opmerkelij­k, heb je vertrouwen in god of in de wetenschap?”

Pulk voegt toe: „De rauwheid van al de emoties is immens aangrijpen­d. We hebben schrijnend­e verhalen gehoord. Liefdesrel­aties die stuklopen. Mensen die ten einde raad zijn. Alle berichten zijn anoniem. We zijn geen telefonisc­he hulpdienst die terug kan praten of zelfs ingrijpen. Maar dat levert zoals je kunt begrijpen in ons geval ook morele dilemma’s op.”

Het meest opmerkelij­ke was echter dit: „Iedereen begint met de gedachte dat-ie nu eindelijk eens z’n kast kan opruimen. Of iets nieuws leren. Bijna niemand heeft het gedaan.”

Hoe de film ooit in première zal gaan, weten ze nog niet. Wereldwijd, simultaan, op talloze kleine schermen, of toch ooit eens op een festival? Pulk: „Het concept van die voicemails was erop gericht om een moment van stilte te creëren waarin al die boodschapp­en gehoord konden worden. Op een of andere manier droom je dan toch van de grote schermen en stilte van de bioscoop. Bovendien mis ik die gemeenscha­ppelijke ervaring enorm.”

In sommige landen laten bewoners niet snel voicemails achter

De telefoonnu­mmers waarop je een voicemailb­ericht kunt achterlate­n zijn te vinden op tellmefilm.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands