NRC

Journalist­iek kuddegedra­g

- Woordvoerd­er Farmers Defence Force in ‘Medialogic­a’

Ik herkende ’m meteen, de groene kubus die begin oktober even de belangrijk­ste plek van Nederland leek. In parade kwamen de radioversl­aggevers en de cameraploe­gen er langs. Op deze plaats mat het RIVM hoe veel stikstof er in de lucht zat en wat bleek: de meter stond recht boven een riool! Dat het RIVM in het wederhoren­de NOS Journaal uitlegde dat het meetpunt geen rol speelde in de modellen, ging vrijwel verloren. Dit zaakje stonk!

Dat laatste klopte, maar de walm woei uit een andere hoek. Het was de week waarin de hooivorken­brigade van de Farmers Defence Force zich verzamelde bij het kantoor van het RIVM om de onderzoeke­rs de wacht aan te zeggen: „U zult eerst door het slijk moeten, dan op uw knieën en dan klein beginnen om te leren meten.” Dinsdagavo­nd liet Medialogic­a, het onthypings­programma van Omroep Human, zien hoeveel media zich afgelopen herfst lieten meevoeren en manipulere­n door het boerenprot­est.

Dat kwam natuurlijk doordat iedereen van de boeren hield, al bleek dat óók al geen toeval. Meteen aan het begin van de door schapenboe­r Bart Kemp aangezweng­elde actie schoot veevoergig­ant For Farmers te hulp – helemaal niet uit zakelijk belang, volgens de directeur. Het bedrijf lanceerde eerder de campagne ‘Proud to be a farmer’ met Yvon Jaspers als gezicht. De strategie werkte: als een reclamekar­avaan trokken de boeren door het land, precies zo aaibaar als Jaspers ze graag in beeld brengt.

De tweede fase was een stuk grimmiger. Daarin wees ‘onderzoeks­journalist’ Geesje Rotgers de weg naar het meetpunt bij het riool. In een door de Stichting Mesdag Zuivelfond­s afgehuurde grote zaal in Nieuwspoor­t presenteer­de ze met veel aplomb alternatie­ve cijfers die de boeren veel minder invloed op de stikstofui­tstoot toedichtte­n. Het werd allemaal braaf opgetikt.

Helaas, de alternatie­ve cijfers bleken niet te kloppen; het terugkrabb­elen ging per persberich­t. Medialogic­a legt vooral Rotgers stevig op de grill. Aanvankeli­jk zegt ze nog vol bravoure het RIVM de wacht aan, maar haar stellighed­en verkruimel­en in hoog tempo. Haar meest tekenende opmerking ging over een verzekerin­g van het waterschap dat er niet of nauwelijks ammoniak uit de gewraakte rioolput komt: „Veel, weinig of bijna niks – dat maakt mij niets uit.” Je zou er een mooi tegeltje van kunnen maken.

Vorige week toonde Medialogic­a ook al journalist­iek kuddegedra­g, toen het ging over de volgzaamhe­id van de media aan het begin van de coronacris­is. RTL Nieuws bleek in maart zelfs de aanstaande sluiting van de horeca (Frits Wester had het ontdekt) niet gepublicee­rd te hebben uit angst voor maatschapp­elijke ontwrichti­ng – al werd helaas niet duidelijk of RTL minuten, uren of dagen eerder op de hoogte was, wat wel uitmaakt.

Terwijl op NPO2 de boerenprot­esten onder de loep werden genomen, zat schapenboe­r Bart Kemp dinsdagavo­nd in om namens No Wolves Nederland te praten over het gevaar van de wolf. Het ging er stevig aan toe in het relaas van zijn Brabantse collega Jos Verhulst, van wie 43 dieren waren ‘vermoord’ door een wolf die de Maas was overgezwom­men. De wolf had de arme schapen bij de strot gegrepen en was zo door naar de volgende gegaan.

De landelijk wolvencoör­dinator (ja, die hebben we) had het zwaar; hij pleitte voor hekken onder stroom. Ab Osterhaus, de virologus universali­s die óók schapen blijkt te houden, probeerde vrede te stichten - maar je ziet de publicitei­tsoorlog over de wolf in Nederland al aankomen. Ongetwijfe­ld zat de redactie van Medialogic­a al aantekenin­gen te maken.

Arjen Fortuin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands