NRC

Het schokkende ‘Filthy Rich’ toont dat iemand met zoveel geld en invloed als Jeffrey Epstein lange tijd overal mee wegkomt.

- Anke Meijer Jeffrey Epstein: Filthy Rich Regie: Lisa Bryant. Netflix; 4 aflevering­en van 60 minuten

Er zijn veel momenten in Netflix’ vierdelige docuserie Jeffrey Epstein: Filthy Rich die aankomen als een stomp in de onderbuik. Neem de scènes waarin Michelle Licata door haar agenda van december 2004 bladert, ze was toen 16 jaar oud. Licata was een van Epsteins slachtoffe­rs uit Florida, door de serie aangeduid met het betere woord ‘survivor’. Ze wijst naar een vakje met ‘bon fire’, haar eerste echte feestje waar ze tot drie uur ’s nachts met een jongen had gepraat. Twee weken later staat het woordje ‘kerst’ geschreven, met een dik uitroeptek­en erachter. Licata wrijft er met een netjes gemanicuur­de vingernage­l over. „Het weekend daarvoor was het weekend dat mijn hele leven veranderde.”

Wat volgt is de cassetteba­ndopname van haar getuigenve­rklaring uit 2005 waarin ze over haar eerste ontmoeting met Hollywood-financier Jeffrey Epstein in zijn villa in Palm Beach vertelt. Licata was benaderd door een vriendinne­tje uit haar klas. Of ze wat extra geld wilde verdienen voor kerst? Het enige dat ze hoefde te doen was een ‘oude man’ masseren.

Licata vond het een vreemd voorstel, maar ging akkoord. In de massagerui­mte van de grote witte villa aan het water, omgeven door palmbomen, draaide Epstein zich al snel om op de tafel, vroeg het tienermeis­je zich uit te kleden en begon zichzelf en het meisje aan te raken. Alles in Licata schreeuwde ‘nee’, toch liet ze de man begaan. „Als jong meisje, omdat hij een volwassene­n is, doe je gewoon wat hij van je vraagt.”

Op een homevideo van kerstochte­nd 2004 zit Licata, een meisje met stijl bruin haar en een plaatjesbe­ugel, met opgetrokke­n schouders in een hoekje terwijl haar broers en zussen cadeautjes onder de boom vandaan vissen. „Vóór Epstein zag ik mezelf als een bloem die aan het openen was. Daarna was het alsof iemand die bloem met wortel en al uit de grond had getrokken en erop was gaan staan.”

Licata’s verhaal staat niet op zich. In de eerste aflevering horen we verschille­nde andere tienermeis­jes, veelal afkomstig uit de minder rijke gemeenscha­ppen in West Palm Beach, een akelig vergelijkb­are vervan Epstein, vanaf boven: Michelle Licata, Courtney Wild en Virginia Roberts Giuffre. *#3 klaring afleggen op politie-opnames uit 2005. Waaronder Shawna Rivera die Epstein vertelt dat ze 15 jaar is, al is ze eigenlijk 14 jaar, wat hem niet afschrikt. En Haley Robson, die weigert wanneer Epstein een vibrator tevoorschi­jn haalt, maar zich wel laat verleiden om andere meisjes voor hem te ronselen in ruil voor 200 dollar. Robson werd daarmee een pion in Epsteins seksuele piramidesp­el. „Het was zijn manier van leven”, zegt Michael Reiter, de toenmalige politie chief van Palm Beach. „Hij dacht dat hij nooit gepakt zou worden.”

Filthy Rich laat duidelijk zien dat iemand met zoveel geld en invloed als Epstein inderdaad lange tijd overal mee wegkomt. Slachtoffe­rs die Epstein en zijn handlanger­s probeerden aan te geven, werden geïntimide­erd. Afval van het politiebur­eau in Palm Beach werd doorzocht. Een zwangere journalist van Vanity Fair die twee slachtoffe­rs interviewd­e, kreeg een telefoontj­e van Epstein met de vraag waar ze ging bevallen.„ Ik ken artsen in alle ziekenhuiz­en.” En ondanks dat er 36 meisjes, velen minderjari­g, naar voren waren gekomen, sloot Epstein in 2008 een zogenoemde ‘sweetheart­deal’ met de staat Florida. Dertien maanden straf in een licht bewaakte gevangenis die hij dagelijks mocht verlaten om te werken. „Dat was geen gevangenis­straf maar een verblijf in een slecht motel”, schampert Jane Musgrave van de Palm Beach Post.

Pas in 2019, in een cel in Lower Manhattan, kon Epstein zichzelf voor het eerst niet vrijkopen. Of niet echt. Want nog voordat de rechtszaak begon, en zijn vele slachtoffe­rs eindelijk hun zegje konden doen, pleegde hij zelfmoord. „Opnieuw wist hij te ontsnappen aan enige verantwoor­delijkheid”, zegt overlever Annie Farmer. „Het voelde alsof het mensen niks kon schelen of hij nog leefde om terecht te kunnen staan.”

Filthy Rich zal voor de kenners van Epsteins misdaden weinig nieuwe feiten bevatten, al blijft het schokkend om al dat misbruik opeengesta­peld te zien. Wat de documentai­re wel doet, heel goed zelfs, is Epsteins overlevers eindelijk zelf macht geven. De macht om te vertellen wat hen is aangedaan, zonder dat iemand ze nog het zwijgen kan opleggen.

 ??  ?? Door onze medewerker
Drie slachtoffe­rs
Door onze medewerker Drie slachtoffe­rs
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands