NRC

Een spontane blokkade bij Tata-stad

Boze staalarbei­ders blokkeerde­n dinsdag even de toegang tot het Tatacomple­x. „We voelen ons aan het lijntje gehouden.” Vroeger ging het over de kloof tussen kantoor en fabriek, nu weet iedereen dat z’n baan niet veilig is

- Niels Mans actievoerd­er

Tata Steel is een stad op zich, zeggen de staalarbei­ders van het fabrieksco­mplex (9.000 medewerker­s) zelf graag. Wie dinsdagoch­tend de anderhalve kilometer lange file van vrachtwage­ns voor de poort ziet, snapt het beeld wat beter. Stikstofga­sbuisfabri­kanten, mistmachin­emakers, cementprod­ucenten, ingenieurs­bureaus, grondboorb­edrijven, tientallen trucks uit heel Europa – allemaal komen ze iets halen of brengen bij het complex in IJmuiden, dat ruim 7,5 vierkante kilometer beslaat.

Deze ochtend lukt dat alleen niet. Boze staalarbei­ders hebben de drie toegangspo­orten tot het terrein geblokkeer­d. Ze eisen meer uitleg van de directie over de toekomst van de fabriek en over het vertrek van topman Theo Henrar vorige week. Die lag goed bij het personeel, maar vertrok toch. Dat dit in „onderling overleg” gegaan zou zijn, zoals het officiële statement meldde, gelooft bij Tata niemand: Henrar zou zijn weggestuur­d door de Indiase directie, omdat hij zich zou verzetten tegen een voorgenome­n reorganisa­tie.

Dus pakten tientallen medewerker­s dinsdagoch­tend vroeg een paar bakwagens van het terrein, en parkeerden deze voor de slagbomen. Met effect: de file heeft tegen tienen het verkeer rondom Tata vastgezet. Chauffeurs zijn uitgestapt en zitten in de zon, of telefonere­n achter hun stuur.

Leunend op de vangrail

Niels Mans, medewerker bij de technische dienst en FNV-lid, leunt in geelblauwe Tata-overall met wat collega’s op de vangrail bij de poort. Volgens hem is het simpel: als Henrar „aan de kant geschoffel­d” kan worden, dan „is niemand meer veilig”. Het personeel was al ongerust, maar de zorgen nemen snel toe: wat is er nu precies gaande in de hogere regionen van het bedrijf? „We voelen ons aan het lijntje gehouden.”

De vakbonden waren niet betrokken bij de spontane blokkade. Staat al het personeel wel achter deze aanpak? „Het leeft heel breed”, zegt Mans. „Vroeger ging het weleens over een kloof tussen kantoorper­soneel en fabriekspe­rsoneel, maar nu weet iedereen dat z’n baan niet veilig is.”

Roel Berghuis, bij FNV verantwoor­delijk voor Tata Steel, klom alsnog op zijn fiets om aanwezig te zijn bij de actie. Telefonisc­h laat hij weten „heel veel sympathie” te hebben voor de actie. Gepasseerd voelt hij zich naar eigen zeggen niet: een vakbond kan volgens hem nooit zulke spontane acties organisere­n – die moeten altijd aangekondi­gd worden. Er worden volgens hem voorbereid­ingen getroffen voor geplande acties in juni.

Om 08.30 uur verschijnt ook de nieuwe directievo­orzitter, Hans van den Berg, aan de poort. Hij praat even met Mans en collega’s, en gaat daarna naar binnen. De blokkeerde­rs schieten er volgens Mans weinig mee op. Toch geniet Van den Berg, vicevoorzi­tter onder Henrar, zijn voorzichti­ge vertrouwen. „Hij kan niks zeggen, anders ligt hij er straks ook uit. Ik zei tegen mijn collega’s: let vooral op zijn non-verbale communicat­ie.” Luisteren, de tijd nemen – daar moeten de actievoerd­ers het mee doen.

Om 10.20 uur houdt de cameraploe­g van de NOS het voor gezien, waarna de actie snel wordt afgerond. Mans: „Meer dan de landelijke media kan je niet bereiken.” In een paar minuten zijn de bakwagens verdwenen, een kwartier later is de vrachtwage­nfile opgelost. De stad is weer open.

 ??  ?? Door onze redacteur Milo van Bokkum |
Door onze redacteur Milo van Bokkum |

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands