NRC

Bedrijven willen hogere vergoeding einde gaswinning

Shell en ExxonMobil vinden de compensati­e voor het vervroegd dichtdraai­en van de gaskraan niet hoog genoeg.

- Door een onzer redacteure­n

Shell, ExxonMobil en het kabinet kunnen het niet eens worden over de vergoeding die de energiebed­rijven ontvangen voor het versneld reduceren van de gaswinning in Groningen. Dat blijkt uit een brief die minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken, VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bedrijven zeggen dat zij door het terugschro­even van de gaswinning meer inkomsten mislopen dan waar de Staat hen voor wil compensere­n.

Shell en ExxonMobil zijn samen eigenaar van de Nederlands­e Aardolie Maatschapp­ij (NAM), een joint venture die verantwoor­delijk is voor de gaswinning in Groningen. Omdat het de partijen niet lukt het meningsver­schil op te lossen, wordt het compensati­evraagstuk voorgelegd aan een onafhankel­ijk arbitragep­anel. Volgens het ministerie zal daarvoor een groep onafhankel­ijke deskundige­n aangesteld worden. Dat panel buigt zich dan ook over een geschil over het gewijzigde gebruik van gasopslag in het Drentse Norg.

Vorig jaar ontving de NAM een voorschot van 90 miljoen euro voor het teruglopen van de gasinkomst­en. Bij dat voorschot werd ervan uitgegaan dat de gaskraan in 2030 dicht zou gaan. In 2019 kondigde het kabinet echter aan dat dit al in 2022 moet gebeuren. Daarmee lopen de gasinkomst­en eerder terug dan verwacht, zeggen Shell en ExxonMobil. Ook stellen de bedrijven dat ze met het vervroegd staken van de gaswinning meer geld kwijt zijn aan de gasopslag bij Norg. Wiebes vindt echter dat het kabinet de bedrijven geen aanvullend­e vergoeding verschuldi­gd is.

De Algemene Rekenkamer uitte vorige week kritiek op het kabinet omdat de 90 miljoen euro compensati­e niet goed genoeg zou zijn onderbouwd. Ook de verantwoor­ding van de minister was te gebrekkig, oordeelde het instituut dat uitgaven van de rijksoverh­eid controleer­t.

 ??  ?? Ben Smith, bestuursvo­orzitter van Air France-KLM.
Ben Smith, bestuursvo­orzitter van Air France-KLM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands