NRC

Van stamcel tot medicijn in Leiden

Het Bio Science Park wordt verrijkt met 4.000 vierkante meter voor stamcelond­erzoek, belangrijk voor talrijke therapieën.

- Door onze redacteur Liza van Lonkhuyzen

In Leiden opent binnenkort de grootste niet-commerciël­e stamcelen gentherapi­efacilitei­t in Nederland. Onderzoeke­rs en start-ups kunnen er geneesmidd­elen ontwikkele­n op het gebied van regenerati­eve geneeskund­e, een aanpak die zieke cellen, weefsels en organen herstelt of vervangt. Dat onderzoeks­veld geldt als grote belofte binnen de farmaceuti­sche industrie.

Het pand van vierduizen­d vierkante meter krijgt de lange naam Netherland­s Center for the Clinical Advancemen­t of Stem Cell and Gene Therapies, afgekort Necstgen. Het moet eind dit jaar of begin volgend jaar opengaan op het Leiden Bio Science Park. De financieri­ng komt van het Leids Universita­ir Medisch Centrum (LUMC) en er zijn gesprekken met de provincie Zuid-Holland.

Het nieuwe centrum is bedoeld voor academisch­e onderzoeke­rs en start-ups om stamcel- en gentherapi­eproducten te ontwikkele­n. Volgens Ton Rabelink, hoogleraar interne geneeskund­e bij het LUMC, lopen onderzoeke­rs nu vast wanneer ze een ontdekking uit het laboratori­um verder willen brengen. Een universita­ire setting of ziekenhuis­apotheek is niet geschikt voor zulk werk, zegt Rabelink – te kleinschal­ig. „Ze hebben cleanrooms nodig: heel schone ruimtes met specifieke omstandigh­eden”, zegt hij. „Bijvoorbee­ld dat alle lucht in de kamer binnen een minuut wordt ververst.”

Het nieuwe centrum is bedoeld voor fase 1 en 2 van medicijnon­derzoek: het maken van de middelen voor de eerste testen in patiënten, waaruit de veiligheid moet blijken en enig bewijs dat het werkt. Start-ups die aankloppen, betalen een vergoeding om gebruik te maken van het centrum en gespeciali­seerde laboranten. „Spin-offs van academisch­e ziekenhuiz­en hebben in de beginfase van hun ondernemin­g geen toegang tot dit soort hooggespec­ialiseerde faciliteit­en”, zegt Paul Bilars, directeur van het nieuwe centrum. „Als dit soort faciliteit­en er al zijn, kosten ze bakken met geld. Daardoor stokt het ontwikkelp­roces soms.”

Weefsel kweken

Regenerati­eve geneeskund­e gaat over helpen van het lichaam bij het repareren of vervangen van cellen, weefsels en uiteindeli­jk complete organen. Een voorbeeld van gentherapi­e is het middel Zolgensma dat met één kuur de zeldzame spierziekt­e SMA moet remmen. Het is een beroemd middel vanwege de hoge prijs: bijna 2 miljoen voor het infuus.

Naar de potentie van regenerati­eve geneeskund­e wordt veel onderzoek gedaan. Zo meldde bijvoorbee­ld vorige week de New England Journal of Medicine dat bij een patiënt met de ziekte van Parkinson stamcellen waren gebruikt om in het laboratori­um hersenweef­sel van te maken. Dat weefsel was teruggepla­atst in een brein van een patiënt, bij wie de klachten daarna flink afnamen.

Het LUMC kan insulinepr­oducerende cellen kweken uit gedoneerde organen en die naar de lever transplant­eren om diabetes type 1 tegen te gaan. Het ziekenhuis wil dat ook met stamcellen doen, maar dat kan alleen nog op kleine schaal in een experiment­ele setting, zegt Rabelink. „Daarom zou zo’n ontwikkeli­ngsfacilit­eit nuttig zijn.”

Sander van Deventer, voorman van gentherapi­ebedrijf Uniqure, zegt dat het hoog tijd is dat er faciliteit­en komen voor zulke medicijnon­twikkeling. „We lopen daarin achter.”

Het rare is, zegt hij, dat Nederland wetenschap­pelijk gezien wel vooroploop­t. „Het is frustreren­d voor die academisch­e onderzoeke­rs dat ze zulke middelen hier niet goed kunnen produceren. In Frankrijk, Italië, Duitsland en Engeland zijn al vooraansta­ande centra voor zulk onderzoek.”

Toch denkt Van Deventer dat Nederland een moeilijke plek blijft voor zulke ontwikkeli­ng, vanwege de regelgevin­g. Nederland houdt zich aan Europese wetgeving, maar interprete­ert die strenger. Zelf heeft Uniqure om die reden de productie naar Amerika verhuisd. „Er zijn gentherapi­eprogramma’s in Nederland die al meer dan twee jaar op goedkeurin­g wachten”, zegt Van Deventer. „Het klimaat is negatief vanwege angst voor genetische modificati­e en gevolgen voor het milieu. Ondertusse­n worden we aan alle kanten ingehaald door andere Europese landen.”

Uniqure is niet alleen: in december klaagden vooraansta­ande onderzoeke­rs dat de milieuwetg­eving het onderzoek naar de behandelin­g van kankerpati­ënten belemmert. Het gaat om onderzoek waarbij zogenoemde CART-T-cellen worden gebruikt om tumoren aan te vallen, een aanpak waarbij immuuncell­en genetisch worden gemodifice­erd. De onderzoeke­rs klaagden dat ze oplopen tegen een muur van milieuwetg­eving; de regels zijn niet toegerust op genetische modificati­e voor medische toepassing­en.

Regenerati­eve geneeskund­e is niet alleen veelbelove­nd, maar ook duur

Door ontwikkeli­ngen rond onderzoek naar het coronaviru­s zijn er enige versoepeli­ngen in de wetgeving rond gentherapi­e, maar volgens Van Deventer maken die voor de praktijk nog weinig verschil. „Als het zo doorgaat, is het heel goed mogelijk dat we zo’n achterstan­d opbouwen dat patiënten voor geavanceer­de genbehande­lingen naar Londen of Parijs moeten”, zegt hij.

Hoge prijzen

Regenerati­eve geneeskund­e staat niet alleen als veelbelove­nd bekend, maar ook als duur. De Nederlands­e Zorgautori­teit waarschuwd­e eerder deze maand dat nieuwe behandelin­gen als cel-, weefselen gentherapi­e „ongekend hoge prijzen kennen” en tot steeds hogere uitgaven aan geneesmidd­elen leiden.

Dat probleem blijft ook bestaan als Nederland een eigen faciliteit heeft. Na de onderzoeks­fases die in het centrum kunnen plaatsvind­en, volgt nog een lange weg totdat een middel is goedgekeur­d voor de markt. Die onderzoeks­fase is duur. Startups in die fase worden vaak opgekocht door farmaceuti­sche bedrijven die behoefte hebben aan nieuwe producten.

„Wij kunnen niet voorkomen dat een bedrijf wordt overgenome­n door een grote farmaceut die een hoge prijs gaat vragen”, zegt Bilars, die straks het centrum gaat leiden. „Maar hoe langer onderzoeke­rs het in eigen beheer kunnen houden, hoe meer hun intellectu­eel eigendom waard wordt. Dat kan weer geld opleveren voor nieuw onderzoek.”

 ??  ?? Onderzoeks­lab in het LUMC. Binnenkort gaat een nieuwe onderzoeks­faciliteit open op het Bio Science Park.
Onderzoeks­lab in het LUMC. Binnenkort gaat een nieuwe onderzoeks­faciliteit open op het Bio Science Park.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands