NRC

‘Hypergloba­lisering vergt extreem harde correcties’

Een van de architecte­n van het bezuinigin­gsbeleid van de jaren tachtig schreef een revolution­air boek. De coronacris­is zet alles op scherp.

- Door onze redacteur Mark Kranenburg

Het was begin maart, en zijn boek was af. Bijna zeven jaar werk zat erop. Twee weken later zou de presentati­e zijn. En toen diende de coronacris­is zich aan. „Een godsgesche­nk”, zegt Bert de Vries, niet zonder ironie. Opeens kwamen zijn ideeën over het ontspoorde kapitalism­e en wat daaraan moet worden gedaan in een heel ander licht te staan. Het boek was nóg urgenter geworden.

Bert de Vries wil waarschuwe­n en veranderen. Eén ding staat voor hem vast: de extreme ongelijkhe­id waar het ontspoorde kapitalism­e toe leidt, vergt extreem harde correcties. Hij schrijft het ongepolijs­t. Aan „het superkapit­alisme en de hypergloba­lisering” moet wat gebeuren.

De Europese muntunie is volgens hem „mislukt”. Het is nodig terug te gaan naar lichtere vormen van samenwerki­ng. Om „erfelijke vermogensd­ynastieën” tegen te gaan, zullen – conform de ideeën van de vooral in linkse kringen populaire Franse econoom Thomas Piketty – de fiscale toptarieve­n in de hele westerse wereld „aanzienlij­k moeten worden verhoogd”. En ten slotte de banken, oorzaak van de financiële crisis van 2008: het private geldstelse­l met zijn dominante rol voor particulie­re banken moet worden vervangen door een publiek geldstelse­l.

In zijn aanvankeli­jke slothoofds­tuk was De Vries, econoom maar zeker ook ex-politicus, sceptisch of de ingrijpend­e hervorming­en die hij nodig acht wel tot stand kunnen worden gebracht. Zouden politici, die het toch allemaal hebben laten gebeuren, wel tot grote veranderin­g in staat zijn? Maar nu was er de crisis die wereldwijd alles op zijn kop zet. Razendsnel zette De Vries zich aan een nieuw begin- en slothoofds­tuk van zijn toen al ruim 600 pagina’s tellende boek. De titel van zijn magnum opus, Ontspoord Kapitalism­e, werd aangevuld met een actuele ondertitel: hoe het na de coronacris­is kan worden hervormd.

De inmiddels 82-jarige Bert de Vries, in de jaren tachtig als fractielei­der van het CDA vanwege zijn saaie uitstralin­g op het Binnenhof voorzien van de bijnaam ‘de stofjas’, is naar eigen zeggen „onder het stof vandaan gekomen”. Het begon met lezen, gedachten op een rijtje zetten, aantekenin­gen maken. „Een beetje verantwoor­ding afleggen tegenover mijzelf ”, zoals hij het noemt. „Dat is natuurlijk heel prettig van deze levensfase. Je hebt er de tijd voor, want je hebt toch niks beters te doen.” In het najaar van 2018 concludeer­de hij dat zijn uit de hand gelopen „vrijetijds­besteding” kon uitmonden in een boek.

En daardoor is Bert de Vries, de man die mede vormgaf aan het nononsense­beleid van de bezuinigin­gskabinett­en-Lubbers en zelf begin jaren negentig minister was van Sociale Zaken, even terug. Bergschenh­oek, in de parlementa­ire historie bekend van het in huize De Vries gesloten ‘Bami-akkoord’ dat Lubbers III redde, is ingeruild voor een woning in Bennekom op de Veluwe. En afgezien van zijn grijze haar is Bert de Vries onverander­d. De degelijkhe­id zit nog altijd aan hem vastgeklon­ken.

Ook voor hem geldt het coronaregi­me. Even niet tennissen, niet biljarten. Maar thuis ontvangen in zijn werkkamer kan, op gepaste afstand. Op het tafeltje in het zitje liggen het eerste deel van de biografie van Wim Kok en een boek met als titel Waartoe zijn pensioenfo­ndsen op aarde? De plank achter zijn bureau is volgestape­ld met boeken waaruit hij heeft geput voor zijn eigen werk. Zoals Piket

„Als de faillissem­enten komen, slaat het realiteits­besef pas echt toe.”

 ??  ?? Bert de Vries:
Bert de Vries:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands