NRC

Geen meerderhei­d voor instandhou­ding ontslagboe­te

De oppositie wil niet dat de boete op het in coronatijd ontslaan van werknemers verdwijnt. Het kabinet kan de kritiek niet negeren.

- Door onze redacteure­n Barbara Rijlaarsda­m en Marike Stellinga

Je zou het een opsteker voor het kabinet kunnen noemen. Dinsdagmid­dag verwierp de Tweede Kamer een motie van PVV-leider Geert Wilders om de ontslagboe­te níét te schrappen. Het kabinet wil die boete wél schrappen in het tweede economisch­e steunpakke­t, dat tot 1 en ChristenUn­ie kwetsbaar. Vandaar dat Koolmees zegt te hechten aan overleg met de vakbonden en in gesprek te blijven. „Je wil natuurlijk dat het breed gesteund wordt”, herhaalde hij dinsdagmid­dag.

Krappe meerderhei­d maakt coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie kwetsbaar

Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over het tweede steunpakke­t. Het eerste steunpakke­t, voor de maanden maart, april en mei, kon op brede steun rekenen in de Kamer en in de polder; bij vakbonden, zzp-organisati­es en werkgevers. Inmiddels is de eensgezind­heid voorbij. Volgens het kabinet en belangenbe­hartigers van bedrijven moeten bedrijven de ruimte krijgen zich aan te passen aan de nieuwe realiteit door personeel te ontslaan. Mag dat niet, dan dreigen faillissem­enten, en daarmee ontslagen. Volgens oppositiep­artijen en vakbonden dreigen juist ontslagen nu de boete op ontslag verdwijnt. De oude klacht dat Rutte III een bedrijvenk­abinet is, valt weer te horen. De verdedigin­g van het kabinet: we subsidiëre­n banen, geen bedrijven.

De fractie van de PvdA deed dinsdagoch­tend een „constructi­ef voorstel” voor een compromis, volgens

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk. Hou de ontslagboe­te in het tweede pakket, maar schrap die in september. Verhoog intussen de loonsubsid­ie naar 100 procent (nu maximaal 90 procent) voor zwaar getroffen sectoren als toerisme, cultuur en horeca. En maak het mogelijk dat personeel eerder stopt met werken dan op de officiële pensioenda­tum. Dat geeft vakbonden en belangenor­ganisaties van bedrijven de kans een groot sociaal akkoord te sluiten voor september.

Of Koolmees in de voorstelle­n van de PvdA aanknoping­spunten ziet om tot een compromis te komen, wil hij niet zeggen. Een poging om een compromis over de ontslagboe­te te sluiten met de vakbonden mislukte vorige week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands