NRC

‘Tweedeling dreigt bij aardgasvri­j wonen’

In Nederland is veel steun voor duurzaamhe­id, maar twijfel over aardgasvri­j wonen. Richt je meer op de twijfelaar­s, zegt het SCP.

- Door onze redacteur Hester van Santen

De overheid moet haar voorlichti­ng over aardgasvri­j wonen meer richten op de voorzichti­ge burger. Die suggestie doet het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag na onderzoek onder 2.384 Nederlande­rs. Nu gaat de aandacht overwegend uit naar een kleine groep voorlopers.

De studie over het aardgasvri­j maken van het eigen huis is de eerste van een reeks SCP-onderzoeke­n naar de houding van Nederlande­rs over de energietra­nsitie. Er blijkt uit dat steun voor ‘aardgasvri­j’ niet vanzelfspr­ekend is. Van de ondervraag­den schaart 49 procent zich achter het streven in 2050 alle woningen aardgasvri­j te maken. Een veel grotere groep burgers (ongeveer driekwart) maakt zich zorgen over klimaatver­andering, en wil zuiniger en duurzamer met energie omgaan.

46 procent van de huizenbezi­tters is wel bereid afscheid te nemen van verwarming op aardgas zodra de cv-ketel aan vervanging toe is, maar voelt ook hinderniss­en. Zij zijn onzeker over de alternatie­ven voor aardgas, zoals een warmtepomp of een warmtenet. Ze „wachten totdat de overheid met meer informatie komt”, aldus het SCP. „Daar ligt voor de overheid een duidelijke taak weggelegd.”

Slechts 6 procent van de huizenbezi­tters staat volgens het Planbureau bij al die onzekerhei­d te popelen om van het gas af te gaan. Deze „overtuigde voorlopers” zijn vaak hoogopgele­id, hebben geen geldzorgen en zijn zelfverzek­erd over de technische opties. Volgens het SCP krijgt deze kleine groep veel aandacht van de overheid.

De onderzoeke­rs suggereren een alternatie­ve benadering. De overheid zou zich ook kunnen richten op burgers die moeite hebben om hun woning te verduurzam­en, en juist het meeste baat hebben bij een aardgasvri­j huis – zoals door een lagere energierek­ening. Anders is het „mogelijk dat degenen die nu al minder goed af zijn, er nog verder op achteruitg­aan”.

Volgens het SCP ligt een tweedeling in de samenlevin­g op de loer. Mensen met een beperkt vertrouwen in de overheid, met geldzorgen, ouderen en lageropgel­eiden zijn minder enthousias­t over de energietra­nsitie.

Het onderzoek is uitgevoerd vóór de coronacris­is. Die kan de verschille­n vergroten, waarschuwt het SCP. „Het is mogelijk dat [...] de groep die om uiteenlope­nde redenen dreigt achter te lopen zal blijven groeien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands