NRC

Houden de banken dit vol?

Banken waren gezond toen de coronacris­is begon, constateer­t toezichtho­uder EBA. Alleen winst maken blijft een zwak punt.

- Door onze redacteur Eva Smal

Zijn de banken sterk genoeg om de economie te blijven stutten? Het is een terugkeren­de vraag tijdens de coronacris­is, waarin banken nadrukkeli­jk een rol naar zich toe trekken als ‘deel van oplossing’. Banken kunnen bedrijven immers alleen geld verstrekke­n als ze zelf niet in de financiële problemen zitten.

De Europese Bankenauto­riteit (EBA) gaf maandag antwoord: de sector verkeerde in ieder geval in „goede gezondheid” toen de coronacris­is half februari begon. De gemiddelde kapitaalra­tio bedroeg eind 2019 15 procent, zo’n 5 procentpun­t boven het minimaal vereiste. Banken hebben daarmee genoeg kapitaal om de kredietver­liezen in ieder geval op korte termijn op te kunnen vangen, schrijft de toezichtho­uder.

De EBA baseert zich hierbij op een voor deze crisis geüpdatete stresstest uit 2018 – die van dit jaar is met een jaar uitgesteld om de banken niet extra te belasten. Op basis van de test stelt de waakhond dat kredietver­liezen door een economisch­e crisis als de huidige ongeveer 2,3 tot 3,8 procentpun­t aan lagere kapitaalra­tio’s kunnen opleveren. Als dat waarheid wordt, hebben de banken nog steeds meer ‘kapitaalbu­ffer’ dan minimaal vereist. En dan rekent de EBA de positieve impact van de garantstel­lingen van veel Europese overheden op leningen nog niet eens mee.

Genoeg vet op de botten dus, maar hebben banken ook de spieren om dit lang vol te houden? Daar maak de EBA zich wel zorgen over. De banken in de Europese Unie waren al voor de crisis niet erg goed in winst maken – en die winst is nodig om de buffers weer aan te kunnen vullen. Waar het gemiddelde rendement op eigen vermogen (RoE) van de Amerikaans­e concurrent­en bijna 10 procent bedroeg, lag dat bij aanvang van de crisis in Europa op gemiddeld 5,0 procent. Ongeveer de helft van de banken in Europa maakte hierdoor voor de coronacris­is al onvoldoend­e winst om de kosten die ze maken te dekken.

Geld opzij

De gevolgen van de coronapand­emie maakt het er voor de banken ook niet makkelijke­r op. Dat de Europese banken zo weinig winst hebben gemaakt de afgelopen jaren, komt mede door de lage rentes. Die gaan door de crisis waarschijn­lijk nog langer laag blijven. Wat ook niet hielp in de winstgeven­dheid, was het hoge aandeel slechte leningen. Dat is afgelopen jaren wel flink verminderd, maar door de economisch­e crisis zal dit weer oplopen.

Dit soort ‘niet-presterend­e leningen’ waren met name in de zuidelijke Europese landen afgelopen decennium een blok aan het been van de banken. Financiële instelling­en moeten er extra kapitaal voor opzijzette­n.

Dat zit kredietver­strekking aan groeiende, en dus wel winstgeven­de klanten in de weg.

Banken hebben al miljarden opzijgezet om mogelijke toekomstig­e kredietver­liezen op te kunnen vangen, werd duidelijk uit de kwartaalci­jferpresen­taties van de afgelopen weken. Zo gaf Rabobank vorige week een winstwaars­chuwing: over heel 2020 verwacht de bank 2 miljard aan de stroppenpo­t toe te voegen. ABN Amro verwacht over heel het jaar 2,5 miljard opzij te moeten zetten. Ter vergelijki­ng: de twee banken maakten in 2019 respectiev­elijk 2,2 en 2,0 miljard euro winst.

De coronacris­is blijkt echter niet alleen maar slecht nieuws voor de banken. De instelling­en toonden zich in staat in hoog tempo te digitalise­ren. Dat schept kansen voor de toekomst – bijvoorbee­ld om kosten te besparen. Volgens de EBA werkt momenteel 90 procent van de bankmedewe­rkers vanuit huis. En videobanki­eren heeft ook in landen waar een bezoek aan een bankfiliaa­l voor de crisis nog heel normaal was, een hoge vlucht genomen. Zijn al die dure kantoren en bankfilial­en dan wel nodig?

De crisis maakt banken eigenlijk beter, schrijft adviesbure­au McKinsey, dat afgelopen najaar waarschuwd­e dat veel banken niet bestand waren tegen een nieuwe crisis. Zo worden leningen aan kleine bedrijven nu binnen weken goedgekeur­d, in plaats van maanden. „Banken zullen dit willen vasthouden. Dit is een call to action om het bedrijfsmo­del echt te veranderen.”

 ??  ?? Het hoofdkanto­or van ABN Amro aan de Zuidas. Lage rentes en slechte leningen maken het banken moeilijk.
Het hoofdkanto­or van ABN Amro aan de Zuidas. Lage rentes en slechte leningen maken het banken moeilijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands