NRC

Prijs voor winnaar tv-programma is geen loon

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsle­ven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal fiscaal recht.

- Door onze medewerker Anne van der Schoot

Zij had met haar partner deelgenome­n aan een survivalpr­ogramma op tv. Twee teams – een vrouwen- en een mannenteam – moesten met zo min mogelijk hulp zien te overleven in de natuur. Het vrouwentea­m won de ‘battle’. Het prijzengel­d van 80.000 euro werd verdeeld onder de teamleden. De vrouw krijgt 26.666 euro en daarnaast een eenmalige vergoeding van 1.250 euro, net als elke deelnemer. De producent van het tv-programma houdt op het prijzengel­d loonheffin­g in (van in totaal 12.180 euro). Dat vindt de vrouw onterecht. Een gang naar de rechter volgt, die moet toetsen of het ontvangen geldbedrag, zowel door de producent als door de Belastingd­ienst, terecht is aangemerkt als loon uit dienstbetr­ekking.

De rechtbank wijst erop dat er een dienstbetr­ekking kan zijn – ook al hebben twee partijen geen intentie die aan te gaan – als aan drie voorwaarde­n wordt voldaan. Dan moet er sprake zijn van een verplichti­ng tot het persoonlij­k verrichten van arbeid, een gezagsverh­ouding, en de werkgever moet loon betalen.

De rechter oordeelt dat in deze zaak de vrouw niet iemand anders kon sturen en dus verplicht was te werken. Ook stelt de rechtbank dat sprake was van een gezagsverh­ouding – de vrouw was niet vrij om te gaan en staan waar ze wilde en de producent kon sancties opleggen en had daarmee gezag. Maar de rechter stelt dat de vergoeding van 1.250 euro voor iedere deelnemer – ook als deelname niet duurde tot het einde van het programma – gelijk was en dus niet afhankelij­k van de verrichte arbeid. Datzelfde geldt voor haar deel uit de prijzenpot: dat is geen vergoeding voor bedongen arbeid. En dus is het geen loon.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands