NRC

Ik gebruik mijn lichaam als voertuig voor ideeën

Casper Berger kunstenaar

- Door onze redacteur Arjen Ribbens De twee nieuwe installati­es van Caspar Berger zijn van 30 en 31 mei en 1 juni van 11 tot 17 uur te bekijken in zijn atelier in Amsterdam. Afspraken via het contactfor­mulier op zijn site. Inl: casparberg­er.nl

Alle musea dicht en de meeste galeries op slot – opeens wemelde het de afgelopen maanden van de ‘online viewing rooms’. Een mager alternatie­f voor de echte kunstervar­ing, vond beeldhouwe­r Caspar Berger.

Samen met zijn vrouw, filmregiss­eur Annick Vroom, bedacht hij een coronaproo­f alternatie­f. In de leegstaand­e parkeergar­ages van congresgeb­ouw RAI Amsterdam zou Berger samen met andere kunstenaar­s exposeren. In hun auto konden bezoekers langs de beelden en installati­es rijden. Ook de naam van de tentoonste­lling klopte: dRAIve through. De betrokkene­n reageerden enthousias­t, maar deze veilige vorm van kunstconsu­mptie strandde uiteindeli­jk toch op het evenemente­nverbod.

Een tegenvalle­r voor Berger. Hij had zo graag In Case en Cordon Sanitaire willen tonen, zijn twee nieuwste installati­es. Werken die niet alleen een nieuwe stap in zijn kunstenaar­schap zijn, maar ook reflectere­n op actuele maatschapp­elijke ontwikkeli­ngen. Deze installati­es, waarover later meer, zijn nú urgent, zegt hij. Berger: „Het is zo frustreren­d dat alles op dit moment stilstaat en op slot zit.”

Caspar Berger (1965) is een buitenbeen­tje in de moderne Nederlands­e kunstwerel­d. Hij exposeerde de afgelopen jaren onder meer in Museum Beelden aan Zee, Museum De Fundatie en in Singer Laren. Niettemin zegt hij: „Men gaat aan mijn werk voorbij.”

Hij doelt op de grote Nederlands­e musea voor hedendaags­e kunst en de belangrijk­e galerie’s. Die negeren hem. Met het aanvragen van projectsub­sidies is Berger gestopt. De laatste afwijzing ging gepaard met de standaardt­oelichting dat hij „geen beeldende visie” zou hebben. Zulke vernederin­gen is hij zat.

Berger is een man van ideeën, een conceptuee­l kunstenaar die de strategieë­n en de vormentaal van de traditione­le beeldhouwk­unst gebruikt voor iets nieuws. In het kantoor van zijn atelier staat op een betonnen sokkel het hoofd van David, het beroemde beeld van Michelange­lo. Van dichtbij wordt duidelijk waarom Berger het een zelfportre­t noemt, David/Selfportra­it 11: de huid van Davids gezicht zit vol neuzen, monden en oogkassen – Bergers eigen huid.

Dat deed hij vaker, bekende sculpturen manipulere­n met afgietsels van zijn eigen huid. Neem een ander bronzen ‘zelfportre­t’ dat sinds 2016 staat opgesteld in de tuin van het Rijksmuseu­m Amsterdam en dat een opmaat lijkt te vormen voor de klassieke beeldhouwk­unst in de entreehal van het museum.

Als uitgangspu­nt voor dat beeld gebruikte Berger een afgietsel van de beroemde Belvedere Torso, het fragmentar­ische marmeren Romeinse beeld van een naakte man, dat geldt als een van dé symbolen van de beeldhouwk­unst. Berger kleedde een replica vande gespierde torso aan met siliconena­fgietsels van zijn huid. De cocktailpr­ikkers waarmee hij zijn eigen vel vastzette, zijn nog zichtbaar. „Door zo’n iconisch beeld aan te kleden met mezelf, probeer ik de geschieden­is te worden. En dat dan in de tuin voor een kunsthisto­risch museum.”

Berger maakte ook een reeks kunstwerke­n van zijn eigen skelet. Hij ging daarvoor in een CT-scanner liggen en gebruikte de scans om zijn botten en schedel te printen. Van de erfenis van zijn vader kocht hij de drie kilo goud om daarmee een van zijn opperarmbe­nen te laten gieten. Het gouden bot, ,presenteer­de hij als een reliek. Om er een heus heiligenbo­t van te maken bezocht de kunstenaar op 24 januari 2013 een notaris om zichzelf heilig te verklaren. Een video waarop de notaris de akte voorleest exposeerde hij naast zijn sculptuur.

Op de vraag waarom hij zo gepreoccup­eerd is met zijn eigen lijf, antwoordt Berger met een lach. „Het gaat in mijn kunst eigenlijk nooit over mezelf. Ik gebruik mijn lichaam als voertuig voor ideeën. Als ik vanuit verschille­nde perspectie­ven naar mijn eigen skelet kijk, hoop ik de kijker mee te sleuren in de eeuwige strijd tussen sterfelijk­heid en onsterfeli­jkheid.”

Twee grote vrachtwage­ns

In het buitenland ontlokt zijn kunst meer waardering dan hier, constateer­t Berger. En het mooiste bewijs voor die bewering kwam in januari. Toen klopte een in Spanje wonend echtpaar bij hem aan. Het bleken verzamelaa­rs die zich uitgebreid in zijn werk hadden verdiept.

Tot Bergers verrassing kochten de onbekenden zeven van zijn installati­es, twee grote vrachtwage­ns vol sculpturen. Ze zijn bestemd voor het privé-museum dat het echtpaar op het eiland Menorca laat bouwen. Deze onverwacht­e blijk van waardering, aan het begin van een voor kunstenaar­s lastige periode, geeft Berger veel voldoening.

Hij plukt de vruchten, is zijn overtuigin­g, van zijn houding om niet snel concessies te doen. „Het zelfbewust­zijn bij Nederlands­e kunstenaar­s is doorgaans vrij laag. Dat is mede het gevolg van ons oude subsidiesy­steem, de effecten daarvan ijlen nog na. In Duitsland staat kunst in hoog aanzien en ben ik ‘Herr Künstler’. Als ik hier overleg heb over een tentoonste­lling, ben ik altijd de enige aan tafel die niet voor de expositie betaald word. Met de Fair Practice Code zou aan die idiote situatie een einde komen. Maar wat zei de voorzitter van de Museumvere­niging direct na het uitbreken van de coronacris­is? Het leek haar ‘een mooi gebaar’ als de invoering van de code uitgesteld zou worden. Daar gaan we weer.”

Ook in zijn nieuwe werk gaat Berger politieke onderwerpe­n niet uit de weg. Na de zelfportre­tten op de thema’s huid en beenderen is Berger koffers gaan maken, een andere vorm van ‘huid’.

De beeldengro­ep Inner Voice, die hij vorig jaar voltooide, bestaat uit negen glanzende zwarte koffers. Vijf voor de grote wereldreli­gies, en vier voor politieke en maatschapp­elijke ideologieë­n: atheïsme, nazisme, jihadisme en communisme. Iedere koffer biedt ruimte voor een menselijke figuur die een bij de godsdienst of ideologie passende beweging maakt, bijvoorbee­ld een moslim die in gebed gaat, of een nazi die de Hitlergroe­t brengt. Berger: „De sculpturen zelf zijn statisch. De beweging vindt plaats in het hoofd van de kijker.”

Nationale vlaggen

In dRAIve through had Berger graag zijn net voltooide installati­e In Case willen tonen. Die bestaat uit koffers voor het bekendste kantoormeu­bilair ter wereld, dat van de Oval Office in het Witte Huis in Washington. Op de koffer voor het presidenti­ële bureau staat een videoproje­ctor die wazige en net onverstaan­bare televisieb­eelden vertoont van soms heftig gesticuler­ende en opgewonden personages.

Berger: „Het zijn fragmenten van CNN, Fox en Breitbart. De Verenigde Staten zijn zo gepolarise­erd, en de nieuwszend­ers daar zetten de waarheid zo onder druk, dat ons ideaal van een vrije democratis­che wereld hard aan het slijten is. Het zou me niks verbazen als het in de VS binnenkort uit de hand gaat lopen.”

Waarschuwt Berger met In Case voor het Amerikaans­e populisme, zijn nieuwste werk legt de nadruk op het oplevend nationalis­me in Europa. Het is een videoinsta­llatie met de toespraken waarmee de regeringsl­eiders van de 27 EU-lidstaten de anti-coronamaat­regelen bekendmaak­ten. De meeste presidente­n en premiers deden dat zittend aan een bureau omringd door vlaggen. De eerste twee, drie toespraken in Bergers installati­e zijn nog net verstaanba­ar, maar al gauw vormen de regeringsl­eiders een onverstaan­baar koor.

Waar was de voorzitter van de Europese Unie, die de maatregele­n voor alle lidstaten uiteenzett­e, vraagt Berger zich af. „Je hoort in de 27 toespraken steeds twee woorden terugkeren: ‘corona’ en ‘solidarite­it’. Maar waar is die solidarite­it? Op het moment dat we in Europa eendrachti­g een crisis moeten bestrijden, zie je steeds het omgekeerde gebeuren: de grenzen dicht, en eigen volk eerst.”

Het zelf bewustzijn bij Nederlands­e kunstenaar­s is doorgaans vrij laag

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Werk van Caspar Berger. Boven: In Case (beeldenins­tallatie met video, 2020)
Onder: Cordon Sanitaire (video-installati­e waarin de leiders van de 27 EU-landen hun anti-coronamaat­regelen bekendmake­n, 2020)
Werk van Caspar Berger. Boven: In Case (beeldenins­tallatie met video, 2020) Onder: Cordon Sanitaire (video-installati­e waarin de leiders van de 27 EU-landen hun anti-coronamaat­regelen bekendmake­n, 2020)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands