NRC

Neem deze keer echt eens een risico, Rutte

- Tom-Jan Meeus

Mark Rutte kan iets – ik noem het compliment­verdedigen. Bij compliment­verdedigen ontwapen je opponenten door ze onverwacht te overladen met lof. Ik heb diverse politici aangebrand naar een etentje met hem zien vertrekken. Na afloop is de reden voor hun aangebrand­heid zelden veranderd, maar hun opvatting over Rutte wel. Hij overlaadt het breekbare ego van zijn tafelgenoo­t met zoveel compliment­en dat hun meningsver­schillen eindigen als voetnoten bij hun gesprek.

Nu kan Nederland in de Europese Unie wel wat van het compliment­verdedigen van de premier gebruiken. Nadat Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vijandighe­id opriep omdat hij niet meteen wilde meebetalen aan coronabest­rijding in Italië en Spanje, sprak een ruime meerderhei­d van de Tweede Kamer steun aan Hoekstra uit: geen gezamenlij­ke EU-leningen. Elk land zijn eigen schuld (dikke bult). Het onderstree­pte hoe euroscepti­sch dit land nu is: naast PVV, FVD, VVD, CDA, CU en SGP steunden ook SP en PvdD een motie hierover van Pieter Omtzigt (CDA).

‘Mark Cameron’: in hoge regionen van VVD en CDA hebben ze allang door hoe link dat is

Toch is dit een achterhoed­egevecht. De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, Ruttes vaste bondgenoot in Europese geldzaken, wil Europa bijeenhoud­en door als EU honderden geleende miljarden te schenken aan Zuid-Europa. De Europese Commissie denkt vergelijkb­aar. Het kabinet zit in een verzetsgro­epje met Denemarken, Zweden en Oostenrijk, maar onzeker is of deze drie standhoude­n. Wat dreigt is Nederland als het nieuwe Verenigd Koninkrijk. Mark Cameron.

In hoge regionen van VVD en CDA hebben ze allang door hoe link dit is. Diep bezorgde kopstukken. Als ze te gemakkelij­k toegeven in Brussel worden ze in Den Haag besprongen door de rechtse en linkse oppositie. Als ze de Europese besluitvor­ming te lang ophouden vergroten ze de weerzin in Italië, Spanje en Duitsland. Dan verplaatst het beslismome­nt zich naar het najaar, als de verkiezing­scampagne hier al sluimert, met mogelijk Rutte en Hoekstra als lijsttrekk­er. Geen best klimaat om de Kamer (en eigen fracties) te overtuigen van een ongemakkel­ijk akkoord.

Evengoed pleiten veel stemmen voor die laatste optie. Het idee is dan dat een compromis technisch zó ingewikkel­d is dat het geld voor Zuid-Europa wel vrijkomt maar Nederland dit kan verdoezele­n. Een nederlaag in het donker. Grondlegge­r van de Unie gedegradee­rd tot bang EU-landje.

Maar als je Rutte bent, en wekelijks verschijne­n peilingen die jou een enorm coronakred­iet toekennen, moet je dan de eigen bevolking, en eigen kiezers, niet één keer durven trotseren? Je kunt ook zeggen, zonder compliment­verdedigen, waar het op neerkomt: dat dit handelslan­d eenvoudig een te groot belang bij de EU heeft om elk onvermijde­lijk compromis te behandelen als ondermijni­ng van de natie. Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Lotfi El Hamidi.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands