NRC

Ontslagboe­te blijft voor bedrijven die steun krijgen

Over het tweede coronanood­pakket is te elfder ure een akkoord bereikt. De maatregele­n gelden tot 1 oktober.

- Door onze redacteure­n Christiaan Pelgrim en Marike Stellinga

Na felle kritiek en wekenlang onderhande­len heeft het kabinet een akkoord gesloten met vakbonden en bedrijven over het tweede steunpakke­t voor ondernemer­s, werknemers en zzp’ers. De omstreden ontslagboe­te, die het kabinet wilde schrappen, blijft – in een andere vorm – gelden voor bedrijven die loonsubsid­ie krijgen. Het steunpakke­t blijft bovendien een maand langer van kracht, tot 1 oktober.

Bedrijven die loonsubsid­ie aanvragen en personeel om bedrijfsec­onomische redenen ontslaan, moesten tot nu toe niet alleen de voor hen ontvangen loonsteun terugbetal­en, maar kregen ook een boete van 50 procent. Vanaf juni, als het tweede steunpakke­t ingaat, vervalt die boete. Er komt een nieuwe voor in de plaats.

Bedrijven krijgen die nieuwe boete als ze meer dan twintig mensen ontslaan zonder instemming van vakbonden of ondernemin­gsraad. De boete bedraagt 5 procent van het volledig ontvangen subsidiebe­drag.

Vakbonden waren bang dat sommige ondernemer­s te lichtzinni­g gebruik zouden maken van de nieuwe ontslagmog­elijkheid in de zogeheten NOW-regeling. Vanaf juni kunnen bedrijven die een loonsubsid­ie krijgen, niet reorganise­ren zonder een akkoord met werknemers. Als zij er samen niet uitkomen, volgt bemiddelin­g bij de Stichting van de Arbeid, een overlegorg­aan tussen vakbonden en belangenbe­hartigers van bedrijven.

Toch zal de ontslagboe­te voor de meeste bedrijven niet gaan gelden, omdat slechts 10.000 van de 120.000 bedrijven met loonsubsid­ie meer dan twintig mensen in dienst hebben.

Ook bedrijven krijgen in het woensdagav­ond gesloten akkoord een extra toezegging van het kabinet. Ondernemer­s in de sectoren die het hardst worden getroffen door de coronamaat­regelen krijgen maximaal 50.000 euro als tegemoetko­ming voor hun vaste lasten. Dat was maximaal 20.000 euro. Het precieze bedrag verschilt per bedrijf, omdat het afhankelij­k is van bedrijfsgr­ootte, vaste lasten en omzetverli­es.

Het nieuwe steunpakke­t geldt tot 1 oktober, een maand langer dan eerder beoogd. Kabinet, vakbonden en bedrijven hebben afgesproke­n dat ze voor die tijd samen een „perspectie­fagenda” opstellen voor de langere termijn. Daarin moeten afspraken komen over grootschal­ige omscholing van personeel en opnieuw invoeren van deeltijd-WW en vroegpensi­oen. Ook gaan kabinet en sociale partners in gesprek over nieuwe regels rond flexwerk en zzp’ers.

Eerder waren de vakbonden en bedrijven al van plan om een vergelijkb­aar compromis te sluiten over de ontslagboe­te. Toen mislukte dat, mede omdat minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) zei dat uitkerings­instantie UWV niet voor tienduizen­den bedrijven kan controlere­n of zij wel toestemmin­g van werknemers hebben. „Door de creativite­it van het UWV en mijn ambtenaren is er toch een route gevonden”, zei Koolmees donderdag.

Deze donderdag debatteert de Tweede Kamer over het tweede steunpakke­t. Oppositiep­artijen hadden veel kritiek op het schrappen van de ontslagboe­te. PvdA-leider Lodewijk Asscher dreigde het tweede pakket niet te steunen als het kabinet vasthield aan dat plan. Nu zegt PvdAKamerl­id Gijs van Dijk: „We zijn tevreden. Nu kan het pakket door met brede steun.”

Ook vakbonden en bedrijven zijn tevreden. De ruime verdubbeli­ng van de subsidie voor getroffen sectoren geeft „lucht voor een grotere groep ondernemer­s”, zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands