NRC

Grote zorgen over vroege droogte

Met nog zeker tien droge dagen te gaan dreigt een tekort aan water. Experts maken zich zorgen. „We hebben in juni regen nodig.”

- Door onze redacteur Arjen Schreuder

Het is droger dan ooit. Nog nooit was het tekort aan neerslag op dit moment van het jaar zo groot als nu. Er is in Nederland sprake van een „dreigend watertekor­t”, melden Rijkswater­staat, de waterschap­pen en het KNMI in de woensdag verschenen ‘droogtemon­itor’, een publicatie die tijdens het groeiseizo­en regelmatig verschijnt.

De grondwater­standen zijn laag, vooral op de hoge zandgronde­n in het oosten en zuiden van het land. In die gebieden is de aanvoer van rivierwate­r niet goed mogelijk. Daar hebben vooral de landbouw en de natuur last van. Beken en sloten vallen droog. „Ik sta hier bij de Hegebeek en daar loopt nog maar een heel klein stroompje water van enkele centimeter­s”, meldt een woordvoerd­er van waterschap Vechtstrom­en in Twente. „We maken ons grote zorgen.”

De zorgen worden niet minder, nu het de komende tien dagen volgens de droogtemon­itor opnieuw „vrijwel droog” zal blijven. De regen van het afgelopen weekeinde heeft „beperkt verlichtin­g gebracht”; er komt tijdelijk iets meer water via de Rijn binnen maar aan die stijging komt over enkele dagen een einde. Ook de Maas voert geleidelij­k minder water aan.

Het is het derde achtereenv­olgende jaar dat de droogte in Nederland toeslaat. In 2018 was de droogte enorm, net iets minder dan in het recordjaar 1976. Een jaar later kampten met name landbouw en natuur nog met de schade van het jaar daarvoor. Dit voorjaar leek gunstig te beginnen: het was weliswaar droog maar de afgelopen winter, vooral februari, was uitzonderl­ijk nat zodat in elk geval het grondwater weer behoorlijk was aangevuld. „Maar die buffer is opgesnoept”, zegt Jos Kruit, droogtecoö­rdinator van het waterschap Aa en Maas in Oost-Brabant.

De droogte is op allerlei plaatsen zichtbaar. „Hier op de Rotterdams­e Maasboulev­ard zijn de grasmatten geel aan het worden”, zegt een woordvoerd­er van het hoogheemra­adschap van Schieland en de Krimpenerw­aard.

Het hoogheemra­adschap laat kwetsbare dijken, zoals veenkades, extra controlere­n op scheuren. Want, schrijft het hoogheemra­adschap: „Uiteindeli­jk kan een kade wegschuive­n als er te veel schade is ontstaan.” Dat laatste gebeurde in 2003 in het Utrechtse Wilnis: een veendijk schoof weg, water stroomde een wijk in en vijftienho­nderd bewoners moesten worden geëvacueer­d. In Kockengen, ook in Utrecht, wordt een deel van een kleidijk die extra droog was geworden na herstelwer­kzaamheden, drie keer per week beregend.

Vasthouden en bewaren

Intussen treffen de waterschap­pen al jaren vele maatregele­n om de droogte het hoofd te bieden. Er bestaat geen waterschap dat niet hamert op de noodzaak om water vast te houden en te bewaren voor droge tijden. Zo is het in Twente al verboden water te halen uit delen van sloten waar het water niet meer over de stuw loopt. Sinds kort mag er ook geen water uit vijvers in steden meer worden gehaald.

„Ja, wij zien dat gebeuren”, zegt een woordvoerd­er van het waterschap Vechtstrom­en in Twente. „Bewoners met een tuin leggen soms een slang in zo’n vijver, maar ook bedrijven komen met tankwagens langs om water weg te pompen.” Die vijvers worden daar niet alleen leger van, maar ook minder fris; de kans op blauwalg, botulisme en vissterfte neemt toe.

In heel Nederland worden sinds jaar en dag rivieren en beken ondieper gemaakt, om de stroomsnel­heid te vermindere­n; er wordt gezocht naar meer ruimte voor water; of er wordt, zoals bij het Brabantse dorp Sambeek, een uitwaterin­g op de Maas gebruikt om water van de Maas juist in het land te laten. „Zo houden we het water in een achterligg­ende beek op peil en stromend”, zegt Jos Kruit van waterschap Aa en Maas.

De maatregele­n helpen allemaal iets om de droogte tegen te gaan. Maar tegen hardnekkig­e droogtes als in de afgelopen jaren staan waterschap­pen soms machteloos. Het zou helpen als er een einde kwam aan het weer met veel zon, hoge temperatur­en en veel wind. „We zitten in een soort föhn”, zegt een woordvoerd­er van de Unie van Waterschap­pen. „We hebben in juni regen nodig.”

 ??  ?? Droogte vergroot de kans op natuurbran­den, zoals dit voorjaar in de Mariapeel nabij het Brabantse Deurne.
Droogte vergroot de kans op natuurbran­den, zoals dit voorjaar in de Mariapeel nabij het Brabantse Deurne.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands