NRC

Neerslagte­kort in het weerberich­t

- Mirjam de Winter

Weerman Ed Aldus van de regionale zender Rijnmond bericht sinds begin mei dagelijks over de droogte. Maandag luidde de kop boven zijn weerberich­t op de site: „Neerslagte­kort loopt verder op.” Niet de aankondigi­ng van een zonnige week was het belangrijk­ste nieuws, maar de aanhoudend­e droogte.

Aldus wil niet alleen de gewone nieuwscons­ument bedienen, maar ook de agrarische sector in de regio Rijnmond, de binnenvaar­t en de waterschap­pen. „Dat heb ik altijd al gedaan”, zegt Aldus, sinds 1993 weerman bij RTV Rijnmond. Ook in juli 2018, toen de waterstand in de rivieren extreem laag was, bepaalde de droogte de inhoud van zijn weerberich­t. De lage rivierstan­d had grote gevolgen voor de scheepvaar­t richting Duitsland, een belangrijk­e sector in de regio Rotterdam.

„Ook nu is de droogte extreem en is het dus belangrijk om mensen op de hoogte te houden. Niet alleen boeren en schippers hebben er last van, ook de gewone consument ziet zijn grasveld verkleuren en bladeren uit bomen vallen. Die wil weten of de tuin of moestuin moet worden gesproeid en of er al regen in zicht is. Gelukkig is de zomer nog lang, en kan het nog alle kanten op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands