NRC

Forse pot om de Europese economie te redden

De Europese Commissie zet hoog in met steunfonds van 750 miljard. De strijd zal fel worden.

- Door onze correspond­ent Clara van de Wiel

750 miljard: dat is het cijfer dat de Europese Commissie op de reddingsbo­ei voor de Europese economie plakt. De crisis dreigt de interne markt dusdanig te verstoren, constateer­t de Commissie, dat grof geschut nodig is. Het geld voor het speciale herstelfon­ds wil Brussel lenen op de kapitaalma­rkten en via verschille­nde programma’s naar de lidstaten laten vloeien. De ambities zijn hoog, maar het risico op een mislukking daarmee ook.

Het Commissiev­oorstel komt er op verzoek van alle lidstaten, die het in april eens werden over de noodzaak van een gezamenlij­k Europees antwoord op de coronacris­is. Ze zet hoger in dan Frankrijk en Duitsland, die vorige week een fonds van 500 miljard voorstelde­n. Daartijden­s een plenaire sessie in het Europees Parlement, woensdag. bovenop wil de Commissie 250 miljard euro aan gunstige leningen uitgeven. De Commissie mikt hoger, zodat een eindcompro­mis wat lager kan worden. Tegelijk is haar voorstel een gedetaille­erde uitwerking van wat de twee grootste EU-landen vorige week al voorstelde­n. Een forse pot gezamenlij­ke Europese uitgaven, gestut door leningen waarvoor de EU als geheel garant staat. Het betekent ook veel van het soort ‘giften’ waarvoor Nederland samen met drie gelijkgest­emde ‘zuinige landen’ niets voelt.

Het herstelfon­ds is niet alleen ambitieus in omvang, de Commissie wil het herstel ook aangrijpen om extra in te zetten op eerder geformulee­rde prioriteit­en als de Green Deal. Onder de filmische titel ‘Next Generation EU’ schetst ze in een dik plan hoe ze de wederopbou­w wil gebruiken om te vergroenen, minder afhankelij­k te worden van grootmacht­en als China en de VS en beter voorbereid te zijn op crises.

Het nieuwe herstelfon­ds wordt ook nauw verbonden met de bestaande Europese meerjarenb­egroting die volgend jaar moet starten. Ook die pot geld – in totaal circa 1.100 miljard voor zeven jaar – moet worden omgebogen om het herstelpla­n extra te versterken. Maar over het totaalpakk­et, dat optelt tot bijna 1.900 miljard euro, zal eerst een felle strijd worden gevoerd. Onder meer Nederland heeft grote bezwaren tegen meerdere onderdelen.

1

Hoe wil de Commissie aan zoveel geld komen?

Ze wil de Europese meerjarenb­egroting gebruiken als een hefboom om te lenen op de kapitaalma­rkten. Dat is geen nieuwe constructi­e: het is eerder gebeurd in reactie op de eurocrisis. Het bedrag dat de Commissie wil lenen is nu wel vele malen groter: 750 miljard. Voorheen werd het geleende geld bovendien doorgeleen­d aan Europese lidstaten, die zelf verantwoor­delijk waren voor de terugbetal­ing. Nu wil de Commissie het gros van het geleende geld zelf uitgeven: aan herstel- en wederopbou­wprogramma’s in de lidstaten en aan een betere voorbereid­ing op crisissitu­aties. Voor de terugbetal­ing wordt de EU als geheel verantwoor­delijk.

2

Hoe wordt het geld verdeeld? Lidstaten moeten bij de Commissie een „nationaal herstelpla­n” indienen, waarin ze precies uitleggen waaraan ze het geld willen besteden. De plannen moeten voldoende ‘groen’ zijn en bijdragen aan het versterken van de eigen economie. De Commissie beoordeelt, in samenspraa­k met alle lidstaten, waarna het geld in termijnen zal worden uitgekeerd. Voor de verdeling kijkt de Commissie alleen naar hoe groot de economisch­e schade voor een lidstaat is. Italië en Spanje kunnen aanspraak maken op de hoogste bedragen: respectiev­elijk 81,8 en 77,3 miljard euro. Nederland zou 6,7 miljard kunnen aanvragen.

3

Komt het geld op tijd?

De Commissie wil haast maken met de onderhande­lingen waardoor het geleende geld vanaf 1 januari kan worden ingezet. Omdat ze zich realiseert dat dat voor een land als Italië niet op tijd zal zijn, stelt ze ook voor lidstaten alvast te vragen om een voorschot op hun bijdrage voor de nieuwe EU-begroting.

4

Wie moet het geld terug gaan betalen?

Boud gezegd stelt de Commissie: dat is van later zorg. De aflossing begint op z’n vroegst in 2028. Mogelijk moeten lidstaten dan, naar draagkrach­t, extra gaan betalen. Liever wil de Commissie nieuwe gezamenlij­ke Europese belastinge­n instellen: onder meer een plastictoe­slag, en een taks voor grote technologi­ebedrijven. Het geld dat de EU daarmee ophaalt zou volgens Brussel voldoende moeten zijn om de leningen af te lossen.

5

Wat vindt Nederland van het voorstel?

Nederland blijft vooralsnog bij haar standpunt: door de Commissie geleend geld kan alleen als lening aan lidstaten in nood worden verstrekt. Europese belastinge­n zullen in Nederland ook op weinig steun kunnen rekenen. Cruciaal is voor Nederland daarnaast vooral dat noodhulp nauw verbonden wordt aan hervorming­en die de economie van lidstaten moet versterken.

6

Hoe gaat het nu verder?

Op 19 juni zullen regeringsl­eiders tijdens een topontmoet­ing over de voorstelle­n praten. Die onderhande­lingen beloven ingewikkel­d te worden. Los van het herstelfon­ds moeten de lidstaten het immers ook nog eens worden over de Europese meerjarenb­egroting zelf: een discussie die al voor de uitbraak van het virus muurvast zat. Dat die twee onderhande­lingen nu in elkaar vloeien tot één lastig te ontwarren knoop helpt een spoedig akkoord niet. Tegelijk valt er door het gelijktijd­ig voeren van de discussies ook het een en ander uit te ruilen. Gaat Nederland uiteindeli­jk toch akkoord met ‘giften’ uit het herstelfon­ds, dan zal ze daar iets voor terug willen. Een ruime korting op haar afdracht aan de meerjarenb­egroting, bijvoorbee­ld.

Bereiken de lidstaten in juni een akkoord, dan moet het plan ook nog worden geratifice­erd door het Europees Parlement én alle nationale parlemente­n. Dat laatste kan ook nog enige tijd in beslag nemen, waardoor het hele pakket op z’n vroegst 1 januari 2021 in kan gaan.

De Commissie wil het herstel aangrijpen om onder meer in te zetten op vergroenen

 ??  ?? Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen en vicevoorzi­tter Frans Timmermans
Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen en vicevoorzi­tter Frans Timmermans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands