NRC

De nood is immens, zegt Brussel

750 miljard euro steun is ontzettend veel geld, beseft de Europese Commissie. Maar de gevreesde ravage is dan ook eveneens enorm.

- Door onze redacteur Chris Hensen

Meer geld voor ‘Brussel’ ligt in sommige Europese landen buitengewo­on gevoelig. Dus toen de Europese Commissie in april aankondigd­e dat er een majeure reddingsop­eratie nodig was voor landen in nood als gevolg van de coronacris­is, kreeg zij de expliciete opdracht mee duidelijk te onderbouwe­n hoeveel geld er dan nodig was, en wáárom vooral. De portemonne­e wordt door sommige lidstaten niet zomaar getrokken – ook niet in tijden van crisis.

Welnu, laat dat maar aan de rekenaars van de Commissie over. Bij de presentati­e van het herstelfon­ds van 750 miljard euro woensdag, hebben ambtenaren van de Commissie een stevige toelichtin­g aangelever­d vol grafieken en cijfers, die duidelijk maken waar de pijn precies zit en hoe heftig die is. De Commissie laat er geen misverstan­d over bestaan. Doet Europa niets, dan volgt een „schok die zijn weerga niet kent”. De recessie die dreigt, is „immens”.

Blijvende breuklijne­n

ontwikkelt volgens het gemiddelde scenario, niet het gitzwarte. Bedrijven in heel Europa moeten interen op hun reserves, mede omdat de klandizie wegblijft. Dat gat kan en hoeft de Commissie niet helemaal vullen, maar het is belangrijk dat dit zo veel mogelijk gebeurt. De Commissie schat dat 25 tot 35 procent van alle bedrijven in Europa zónder steun nog voor het einde van het jaar met een financieri­ngsgat komt te zitten. Anders gezegd, aldus de Commissie, daar „is het risico op een bankroet acuut”. Bij die bedrijven zijn 25 à 30 miljoen mensen in dienst.

Individuel­e landen waar de schade het grootst is, noemt de Commissie niet. Om gevoelighe­den te vermijden, lijkt zij te hebben gekozen alleen de noden van de belangrijk­ste economisch­e sectoren in kaart te brengen: toerisme, de horeca, het transport (vliegverke­er). Maar het is geen geheim dat Italië, Portugal, Spanje en Griekenlan­d bovengemid­deld afhankelij­k zijn van toerisme.

Een aantal van die landen is (veel) zwaarder getroffen door de uitbraak dan andere. Tel daarbij op dat de overheidsf­inanciën van lidstaten mede om die reden in verschille­nde gradaties worden geraakt (die voor de crisis toch al forse verschille­n vertoonden) en het is duidelijk waarom de Commissie vreest voor een groeiende kloof. Duitsland kon veel gemakkelij­ker zijn bedrijven te hulp schieten dan Italië of Frankrijk. Van alle steun die door overheden is verstrekt (circa 1.900 miljard euro), kwam bijna de helft van Berlijn.

Die verschille­n zullen zonder steun alleen maar groter worden, vreest de Commissie. Daarom die 750 miljard, aldus de Commissie. Het is veel geld – maar het zou in ieders belang zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands