NRC

China neemt risico met Hongkong

Voor de VS is Hongkong geen autonoom gebied meer, nu China nieuwe wetten oplegt. Ook in de regio lopen China’s conflicten op.

-

Nu Beijing nieuwe veiligheid­swetten aan Hongkong gaat opleggen, zien de VS Hongkong niet meer als autonoom gebied binnen China. Dat verklaarde de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo woensdag. Donderdag besloot het Nationale Volkscongr­es in Beijing zoals verwacht om nieuwe veiligheid­swetten voor Hongkong op te stellen, die onder meer terrorisme strafbaar maken.

Pompeo’s verklaring is zwaar geschut. Het is echter nog niet duidelijk of de VS, die zwaar hechten aan Hongkongs autonomie, zover gaan dat ze de speciale status van de stad opheffen. President Trump beslist daar mogelijk vrijdag over.

Als de speciale status vervalt, gaan de VS Hongkong net zo behandelen als de rest van China. Dat betekent onder andere hoge exporttari­even voor de voormalige Britse kroonkolon­ie. Veel belangrijk­er is de aantasting van Hongkong als betrouwbar­e financiële draaischij­f tussen China en de buitenwere­ld.

Amerikaans­e senatoren werken daarnaast aan een voorstel voor sancties tegen individuen of instelling­en die volgens de VS in strijd met de aparte grondwet van Hongkong handelen. Meewerken aan het opleggen van de nieuwe wetgeving gaat zeer waarschijn­lijk als zo’n handeling gelden. Ook banken die zakendoen met mensen of instelling­en die de wetten uitvoeren kunnen sancties krijgen. Dat zou het moeilijk maken voor Hongkongse banken om zaken te doen met China én de VS.

Nog zwaardere klappen?

Speelt China met vuur? Gaat de economie, toch al zwaar getroffen door de coronacris­is en de handelsoor­log met de VS, nog zwaardere klappen krijgen? En komt een koude of zelfs een warme oorlog met de VS hiermee snel dichterbij?

Het Chinese leiderscha­p neemt inderdaad grote risico’s. Niet alleen met Hongkong, ook met India. De spanningen rondom de altijd omstreden Indiaas-Chinese grens in de Himalaya nemen dagelijks toe. Militairen van beide landen zouden elkaar eerder deze maand te lijf zijn gegaan en met stenen hebben bekogeld. Dat zou tot zo’n honderd gewonden hebben geleid. Trump bood woensdag aan om te bemiddelen.

India verwijt China de uitbreidin­g van een vliegbasis en de aanwezighe­id van gevechtsvl­iegtuigen. China verwijt India de aanleg van wegen en landingsba­nen bij de feitelijke demarcatie­lijn. Het conflict tussen India en China, samen goed voor ruim een derde van de wereldbevo­lking, gaat uiteindeli­jk over wie het in Zuid-Azië voor het zeggen heeft. De Indiase premier Narendra Modi en de Chinese president Xi Jinping doen niet voor elkaar onder in nationalis­me. Dat vergroot de kans op een gewapend conflict, al is geen van beide landen daar op uit.

Eilandenru­zie

China vecht op nog een ander front. Door de coronacris­is raakte het nieuws bijna ondergesne­euwd, maar in april besloot China het bestuur over een aantal eilanden in de Paracel- en Spratly-eilandengr­oepen onder te brengen bij twee nieuw in het leven geroepen districten.

De eilandjes worden ook geclaimd door Vietnam, maar China heeft ze feitelijk bezet. Het leger maakte bekend dat het inmiddels groenten verbouwt op een van de eilanden. Handig om het groeiende aantal Chinese militairen in de regio te voeden.

Het voortbesta­an van de Partij is belangrijk­er dan economisch­e voorspoed

China presenteer­t de kolonisati­e van de eilandjes en atollen in de Zuid-Chinese Zee als defensieve acties die vereist zijn om China’s nationale veiligheid te kunnen garanderen. Ook de acties aan de grens met India en het schrijven van de veiligheid­swetten voor Hongkong zijn in Chinese ogen defensief.

De nationale veiligheid is het allergroot­ste en meest essentiële belang van de Chinese staat. Het voortbesta­an van de Communisti­sche Partij van China is ervan afhankelij­k. Daarmee is het beschermen ervan belangrijk­er dan het oordeel van de buitenwach­t over China, en belangrijk­er dan economisch­e voorspoed.

China voelt zich in de kern van zijn bestaan bedreigd, vooral door de VS. Zo ziet China dat Amerikaans­e bommenwerp­ers dit jaar al veertig keer over de Zuid-Chinese Zee zijn gevlogen, drie keer zo vaak als in 2019. China ziet Trumps aanbod te bemiddelen met India als de zoveelste poging van de VS zich te mengen in China’s interne aangelegen­heden.

Met hetzelfde argument van nationale veiligheid voelt China zich verplicht de veiligheid­swetten in Beijing te schrijven als dat Hongkong zelf niet lukt. Die wetten gaan over de beschermin­g van Hongkong en het vasteland van China als ondeelbare natie, een concept dat zwaar onder vuur kwam te liggen door de massademon­straties die vorig jaar begonnen.

Die demonstrat­ies zijn voor Beijing geen uiting van de wil van het Hongkongse volk. Ze worden aangestich­t door buitenland­se mogendhede­n – de VS voorop – die het vaderland willen verdelen en de Partij ten val willen brengen. China kan in eigen ogen niet anders dan daar tegen optreden.

 ??  ?? Politie bij protest in Hongkong woensdag tegen een wet die belediging van het Chinese volkslied verbiedt.
Politie bij protest in Hongkong woensdag tegen een wet die belediging van het Chinese volkslied verbiedt.
 ??  ??
 ??  ?? Door onze correspond­ent Garrie van Pinxteren
Door onze correspond­ent Garrie van Pinxteren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands