NRC

Wantrouwen groeit: waar is de uitslag?

Na twee dagen is er nog geen verkiezing­suitslag in Suriname. Nationale en internatio­nale waarnemers maken zich zorgen.

- Door onze correspond­ent Nina Jurna Met medewerkin­g van Wilfred Leeuwin vanuit Paramaribo.

In en rondom de Anthony Nestysport­hal, waar alle stembussen van de stemlokale­n van Paramaribo worden verzameld en bewaakt door veiligheid­sdiensten, installeer­den burgers en leden van politieke partijen zich op de tribunes. Sommigen hingen er hun hangmat op, op de tweede avond dat ze er sliepen om de stembussen te bewaken.

„We hoorden dat bij sommige stembureau­s geen processen verbaal zijn gemaakt. Met deze regering moet je ook met fraude rekening houden”, zegt Karan Anandbahad­oer. Hij is landelijk coördinato­r van de VHP, de oppositiep­artij die volgens de voorlopige prognose heeft gewonnen.

Na twee dagen is er nog altijd geen voorlopige uitslag bekendgema­akt door het ministerie van Binnenland­se

Zaken, dat de verkiezing­en organiseer­t. Onbegrijpe­lijk, vindt Anandbahad­oer. „Het wordt steeds uitgerekt, waarom lukt het altijd, maar nu niet? We zijn allemaal gespannen we willen weten waar we aan toe zijn.”

Woensdag liet het hoofd van het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, zich uiterst kritisch uit over de traagheid. Zij moet vanuit het OKB een fiat geven aan de einduitsla­g, en heeft de voorlopige uitslag al in bezit. Ze heeft foto’s gemaakt van de processen verbaal bij de stembureau­s die ze gebruikt als controlemi­ddel.

„Maar”, dreigde ze tegen NRC, „als het nog langer duurt denk ik dat ik ze zelf maar ga publiceren. Ik heb het gearchivee­rd. Als er een dispuut is, kan ik het opzoeken en vergelijke­n. Maar nu denk ik dat ik het ga publiceren”.

„Door Covid-19 hadden we veel afzegginge­n van potentiële stembureau­leden. Zo moesten nieuwe mensen worden geïdentifi­ceerd”, aldus directeur van het ministerie Putridewi

Centraal in Paramaribo.

Amatsoemar­to. Er is volgens het ministerie geen opzet in het spel.

De verkiezing­sdag verliep ook chaotisch. In sommige stemlokale­n ontbraken de juiste kieslijste­n of stembiljet­ten. Ook ontstond commotie over vijf bussen met Haïtianen die vanuit Paramaribo naar het district Coronie zouden zijn gereden onder begeleidin­g van militairen.

Vóór de verkiezing­en kregen buitenland­se migranten in Suriname, onder wie veel Haïtianen, versneld de Surinaamse nationalit­eit waardoor ze konden stemmen. In een discussiep­rogramma woensdagav­ond op tv zei voorzitter Gregory Rusland van de oppositiep­artij NPS, die een sterke aanhang heeft in Coronie, dat zijn partij de zaak wil laten onderzoeke­n.

Een groep internatio­nale waarnemers van de Organisati­e van Amerikaans­e Staten (OAS) uitte ook zorgen over een gesprek op verkiezing­sdag tussen president Bouterse en de voorzitter van het OKB. In een voorlopig rapport staat dat een kandidaat geen contact zou moeten hebben met deze functionar­is voordat de uitslag bekend is.

In de Anthony Nesty-sporthal was het woensdagav­ond nog druk met bezorgde burgers die de stembussen in de gaten hielden. Tegen zes uur lokale tijd bleek dat de telling van het ressort Latour, een van de armere stadsbuurt­en, moet worden overgedaan omdat volgens het proces-verbaal bepaalde gegevens niet klopten. De stembiljet­ten werden uit de bus gehaald, de naam van de persoon op wie gestemd is werd voorgeleze­n en gecontrole­erd.

Van Dijk-Silos spreekt nog niet van fraude. „Ik hou het op incompeten­tie.” Waarnemers van de Caricom, een samenwerki­ngsverband van Caribische landen, constateer­den geen grote onjuisthed­en. Bij de kleine incidenten ging het volgens hen vooral om menselijke fouten maar werd er volgens de Caricom niet gefraudeer­d.

 ??  ?? stemlokaal
stemlokaal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands