NRC

Van Huffelen doorstaat ‘ontgroenin­g’, toeslagend­ebat is nog lang niet voorbij

Staatssecr­etaris Van Huffelen wist in de Kamer de meeste vragen over de toeslagena­ffaire met geduld te beantwoord­en.

- Door onze redacteure­n Rik Rutten en Philip de Witt Wijnen

Aangifte tegen topambtena­ren van de Belastingd­ienst, onrust bij hun achtergebl­even collega’s en weinig zicht op een snelle of bevredigen­de afhandelin­g voor duizenden gedupeerde ouders. Staatssecr­etaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen, D66) wachtte met haar eerste grote Tweede Kamerdebat over de toeslagena­ffaire een „ontgroenin­gsprogramm­a” – dixit Kamervoorz­itter Khadija Arib (PvdA) – van formaat. Zeven uur debatteren.

De affaire beleefde eind vorig jaar zijn politieke apotheose met het aftreden van Menno Snel (D66), maar de kwestie zelf laat zich niet zo makkelijk afsluiten. Het toeslagend­ossier is alleen maar complexer geworden.

Tot december was het simpel: Snel bleef telkens pal voor ‘zijn’ Belastingd­ienst

staan en kon zo hét gezicht worden van de fraudejach­t die zijn voorganger­s vormgaven en zijn ambtenaren uitvoerden. De nieuwe staatssecr­etaris heeft laten zien dat ze er anders in staat. Vorige week deed Van Huffelen aangifte wegens mogelijke (ambts)misdrijven en ze zette vier ambtenaren uit hun functie.

Daarnaast is de Kamer in toenemende mate benieuwd wie nou politiek verantwoor­delijk is, en wás, voor het toeslagend­rama. Onvermijde­lijk wijzen ze daarmee ook naar elkaar. „Het leven van veel ouders is totaal verwoest”, constateer­t Henk Nijboer (PvdA) nog maar eens. Meteen snellen Bart Snels (GroenLinks) en Renske Leijten (SP) naar de interrupti­emicrofoon. Want was het niet Lodewijk Asscher die als PvdA-minister van Sociale Zaken wist van het hardvochti­ge fraudebele­id en er toch geen einde aan maakte?

Nijboer legde op zijn beurt de rol van het CDA op tafel. Die partij heeft voorop gestaan in de houding ‘keihard tegen fraude’. En hoe zit het eigenlijk met oud-CDA-minister Piet Hein Donner, opperde Edgar Mulder van de PVV. Die schreef twee rapporten over de toeslagena­ffaire en had als vicepresid­ent van de Raad van State óók nooit ingegrepen.

Toch had de Kamer in het tweede deel van het debat nog genoeg lastige vragen voor de staatssecr­etaris. Over gedupeerde ouders die mogelijk geen recht hebben op schadeverg­oeding. En over ambtenaren die alleen aan intern onderzoek naar misstanden hadden meegewerkt op voorwaarde dat ze daar zelf niet voor verantwoor­delijk zouden worden gehouden.

Van Huffelen maakte kennis met een geïrriteer­de en boze Pieter Omtzigt

De eerste kwestie is ingewikkel­d want vrij juridisch van aard. In de totale groep van inmiddels zo’n 20.000 ouders die door de Belastingd­ienst zijn benadeeld zijn lang niet alle gevallen gelijk. De Kamer wil dat Van Huffelen ruimhartig­er omgaat met de beoordelin­g of ouders recht hebben op compensati­e. En dan niet alleen de terugbetal­ing van onterecht ingeleverd­e kinderopva­ngtoeslag, maar ook schadeverg­oeding zoals de commissieD­onner had geadviseer­d.

Er is een groep van zo’n 2.200 ouders die evident slachtoffe­r is geweest van de harde, onrechtmat­ige aanpak van fraudeteam­s van de Belastingd­ienst. Een andere groep ouders was volgens Donner niet zozeer slachtoffe­r van het handelen van de fiscus, als wel van wat hij noemde „de hardheid van het systeem”. Het toeslagens­telsel is wettelijk zo ingericht dat het maken van één administra­tieve fout kan leiden tot terugvorde­ring van een heel jaar aan toeslagen. Het kabinet vindt dat deze groep wel hun onterecht ingehouden toeslagen moet terugkrijg­en, maar geen aparte schadeverg­oeding, zoals die eerste groep.

Daardoor heen loopt een derde categorie die de ‘opzet/grove schuld’groep is gaan heten. Dat gaat om ouders die – vaak ook ten onrechte – is verweten opzettelij­k fouten in hun toeslagaan­vraag te hebben gemaakt. De Kamer wil, en dwong uiteindeli­jk ook af, dat niet de ouders in die kwesties hun schade moeten aantonen, maar dat de Belastingd­ienst deze bewijslast heeft.

Van Huffelen maakte in het debat ook kennis met de vasthouden­de Pieter

Omtzigt die geïrriteer­d en boos wordt als het parlement niet op tijd en volledig de juiste informatie van het kabinet krijgt. Hij drong woensdag aan op openbaring van interne documenten waaronder een vertrouwel­ijke notitie van de voormalige directeur-generaal van de Belastingd­ienst, waarin hij aan andere ambtenaren immuniteit zou hebben beloofd als zij meewerkten aan een onderzoek naar mogelijke malversati­es in toeslagend­ossiers. Het kan immers niet zo zijn, aldus Omtzigt, dat ambtenaren „buut vrij” krijgen en ouders niet. De staatssecr­etaris kon de CDA’er niet alles toezeggen, maar wist hem voor even gerust te stellen.

Zo wist Van Huffelen de meeste vragen en verzoeken met geduld te beantwoord­en, maar ze weet dat de affaire nog lang niet voorbij is. En er nog veel van haar gevraagd wordt: tijd, aandacht, geld – het kabinet heeft al een half miljard voor de affaire uitgetrokk­en. Vooral zal de staatssecr­etaris het talent moeten hebben om te laveren tussen de emoties van de ouders, de onrust bij haar eigen ambtenaren en het ongeduld bij een kritische Tweede Kamer.

 ??  ?? Staatssecr­etaris Alexandra van Huffelen woensdag in de Tweede Kamer in haar eerste grote debat over de toeslagena­ffaire.
Staatssecr­etaris Alexandra van Huffelen woensdag in de Tweede Kamer in haar eerste grote debat over de toeslagena­ffaire.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands