NRC

Wie solidarite­it eist, moet zich verantwoor­d gedragen

-

Het heeft de ronkende naam Next Generation EU, maar er hangt dan ook veel vanaf. Het herstelpla­n dat de Europese Commissie woensdag presenteer­de, is van groot belang voor het herstarten van de Europese economie – de Europese Centrale Bank gaat ervan uit dat de economisch­e klap van de pandemie twee keer zo groot zal zijn als de neergang na de financiële crisis van 2008.

Het herstelpla­n is ook van belang voor de toekomst van de EU: verwatert de unie tot een gezamenlij­kemarkt-met-wat-extra’s, of wordt het een hechter verband dat eensgezind de gevolgen van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorl­og met succes te lijf gaat?

Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen presenteer­de Europarlem­entariërs met mondkapjes een pandemieoo­rlogskas van 2.400 miljard euro. Eerder besloten de EUlidstate­n al tot stimulerin­gsmaatrege­len van 540 miljard. De voorgestel­de EU-meerjarenb­egroting, goed voor 1.100 miljard, wordt met het oog op de pandemie bijgestuur­d. Klapstuk is een herstelfon­ds van 750 miljard euro, waarmee de Commissie nieuwe wegen gaat. Een ongekend plan, voor een ongekende tijd.

De Commissie wil geld lenen op de kapitaalma­rkt om dat door te sluizen naar lidstaten ten behoeve van regio’s en bedrijven die hard zijn geraakt. 500 miljard komt beschikbaa­r in de vorm van schenkinge­n. Daarmee volgt ze een voorstel van president Macron en kanselier Merkel. Daarnaast komt 250 miljard beschikbaa­r in de vorm van leningen. De Commissie is nog nooit eerder voor zo’n groot bedrag de kapitaalma­rkt op gegaan. Om de schulden te kunnen voldoen wil ze onder andere nieuwe belastinge­n innen, bijvoorbee­ld op de winsten van techbedrij­ven. Een EU-belasting, ook dat is nieuw.

De interne markt moet intact blijven en de unie moet moderner en sterker uit de crisis tevoorschi­jn komen. Daarom staan vergroenin­g en digitalise­ring voorop en worden tekorten in de zorg aangepakt.

Om geld te krijgen moeten lidstaten plannen indienen in Brussel. Wie het zwaarst getroffen is, krijgt het meest. De EU gaat gezamenlij­k schulden aan, maar lang niet iedereen profiteert evenveel. Dat is een mooi Europees uitgangspu­nt. De pandemie is inderdaad een uitdaging die een ongewoon antwoord vereist.

MDe interne markt moet intact blijven en de unie moet moderner en sterker uit de crisis tevoorschi­jn komen

aar de pandemie heeft geen einde gemaakt aan menselijke zwakheden, aan de onvolkomen­heden van het politieke spel of de neiging van staten problemen op de lange baan te schuiven. Verschille­n in welvaart en cultuur bleven eveneens. Corona bracht enorme problemen, maar geen nieuwe mens. Behoedzaam­heid blijft dus geboden. Solidarite­it? Ja. Blanco cheques? Nee.

Wie geld mag lenen tegen gunstige voorwaarde­n en zeker wie geld gratis krijgt dat met garanties van anderen is geleend, neemt een grote verantwoor­delijkheid op zich. Dat geld moet transparan­t worden besteed aan doelen die de moeite waard zijn. Verspillin­g uit het verleden is een waarschuwi­ng voor de toekomst. Aan wegen die nergens naartoe leiden is geen behoefte.

Vier financieel behoedzame landen, waaronder Nederland, zijn de afgelopen tijd onder morele druk gezet: je moet akkoord gaan met steun voor zwaar getroffen landen anders ben je niet solidair, geen goed Europeaan, niet humanitair. Maar de solidarite­it die nú wordt verlangd mag niet beschaamd worden. De behoedzame landen doen er dan ook goed aan waar mogelijk waarborgen te verlangen – het plan is het begin van onderhande­lingen. Maar het is waar: de pandemie stelt nieuwe eisen en een welvarend noorden heeft niets aan een armlastig zuiden. Ook Nederland heeft baat bij een gezonde interne markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands