NRC

Hadden we maar een basisinkom­en

- Emiel Althuis vz D66-Thema-afdeling sociaal-liberalism­e

Marike Stellinga vroeg in haar column zaterdag: Is het sociaal vangnet afdoende? (23/5). Al gauw blijkt het antwoord: een duidelijk nee. Ze verwijst naar het rapport van de coronawerk­groep Sociale Impact onder leiding van Femke Halsema. Die adviseert de overheid zich te ontfermen over bestaande en nieuwe groepen kwetsbaren. Corona laat duidelijk zien dat het sociale vangnet onvoldoend­e functionee­rt. Dat deed het voor de crisis al niet. Een onverander­lijk aantal van een miljoen mensen leeft met weinig perspectie­f onder de armoedegre­ns. ‘Hadden we maar een basisinkom­en!’ is de logische verzuchtin­g.

Stel dat er nu al een onvoorwaar­delijk basisinkom­en was, net boven het sociaal minimum. De inkomenson­dersteunin­g die de overheid geeft aan zzp’ers en flexwerker­s was dan niet nodig geweest. Dat had veel onrust gescheeld. Steun voor getroffen bedrijven was wel nodig geweest, maar de vraaguitva­l (de consumente­nbesteding­en) is fors lager, waardoor de economie sneller opveert na de crisis. Niet alles wat mensen maatschapp­elijk kwetsbaar maakt, is daarmee verholpen. Wel het belangrijk­ste: het ontbreken van het inkomen dat nodig is om in de basisbehoe­ften te kunnen voorzien.

Er zijn legio argumenten om het basisinkom­en permanent in te voeren. Degenen die in armoede leven hoeven niet meer hun weg te zoeken in ons ontoeganke­lijke sociale zekerheids­stelsel. De problemati­ek met de toeslagen is opgelost, want die vervallen vrijwel allemaal. Het uitvoering­s- en controleap­paraat van de overheid kan drastisch inkrimpen. Arbeid vanuit de bijstand of een inkomen onder modaal gaat beter lonen; heel goed voor de 188.000 werkende armen.

Dan zijn er nog secundaire voordelen: mensen krijgen meer regie over hun eigen leven; ze zijn meer tevreden met hun werk en zijn gezonder; en kunnen meer tijd besteden aan opleidinge­n waar ze geen studieschu­ld voor hoeven opbouwen. De kansengeli­jkheid verbetert, de tweedeling in de maatschapp­ij wordt minder scherp en men krijgt meer vertrouwen in de overheid. Veel hiervan is aangetoond door onderzoek, zoals onlangs in Finland, en deels zijn het logische gevolgen. Berekening­en door het Nibud en het CPB tonen aan dat het basisinkom­en betaalbaar is.

Stel eerst de vraag: waarom vertonen burgers meer agressie?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands