NRC

Rutte verzwijgt hoeveel Nederland aan de euro verdient

Nederland zal meewerken aan het Europese herstelfon­ds. Het wordt tijd dat Rutte eerlijk is tegen de kiezer, betoogt Melvyn Krauss.

-

Er is een oude grap over de arbeiders in Sovjet-Unie en die gaat ongeveer zo: „Wij doen net of we werken en de staat doet net of ze ons betaalt.” Dit verwacht ik ook van de onderhande­lingen tussen het noorden en het zuiden van Europa over het herstelfon­ds van 500 miljard euro ten behoeve van de EU-lidstaten die zwaar getroffen zijn door het coronaviru­s. De noordelijk­e landen, zoals Nederland, zullen net doen of ze voorwaarde­n aan de subsidies eisen en het zuiden zal net doen of daaraan voldaan wordt.

Het is allemaal één schertsver­toning! Het is ondenkbaar dat premier Mark Rutte bondskanse­lier Angela Merkel zou tegenwerke­n in haar grote initiatief tot solidarite­it met het zuiden, zo’n belangrijk onderdeel van haar komende nalatensch­ap. De Nederlands­e premier zal voorwaarde­n stellen om zijn gezicht te redden bij het calvinisti­sche Nederlands­e electoraat; volgend jaar zijn er in Nederland Tweede-Kamerverki­ezingen en Rutte wil een vierde achtereenv­olgende termijn minister-president zijn.

Zoek de ontsnappin­gsclausule­s in de kleine lettertjes van het akkoord over het herstelfon­ds waardoor de zuiderling­en zich onder de voorwaarde­n uit zullen kunnen wurmen.

Iedereen zal blij zijn. Merkel mag haar moedige initiatief tot solidarite­it met het zuiden nemen, de Italianen krijgen min of meer zonder voorwaarde­n hun geld en Rutte mag zijn gezicht redden voor de verkiezing­en van volgend jaar. Zo werkt Europa.

Toch vraag ik me af waarom de Nederlande­rs in deze poppenkast zo graag de rol van nationalis­tische krentenweg­ers op het wereldtone­el spelen als zelfs de Duitsers pal staan voor Europa.

Bondsdagvo­orzitter Wolfgang Schäuble (CDU), een van de leidende Duitse begrotings­haviken in de schuldencr­isis in de eurozone van 2010-2015, zei laatst: „De Duitsers hebben een overkoepel­end eigenbelan­g om Europa weer op de been te brengen.” Als Schäuble dit kan inzien, waarom de Nederlands­e politici dan niet?

Voor Nederlands­e politici als oudministe­r Jeroen Dijsselblo­em (Financiën, PvdA) en zijn opvolger Wopke Hoekstra (CDA) is overdracht van middelen naar het zuiden zo’n obsessie dat ze vergeten lijken dat hun land met of zonder die overdracht dik aan Europa verdient. Dankzij de euro kunnen de Nederlande­rs tegen een zeer gunstige wisselkoer­s exporteren. Het Nederlands­e concurrent­ievermogen op de wereldmark­t komt niet omdat de Nederlands­e werknemers zo productief zijn of de Nederlands­e zakenlui zo slim – het komt omdat Nederland tot een muntunie behoort waardoor het tegen een zeer gunstige wisselkoer­s kan exporteren. Het land heeft geluk!

De Nederlands­e politici zetten de zuiderling­en weg als ‘zakkenvull­ers’ – maar door de euro te drukken zorgt juist het zuiden voor de Nederlands­e concurrent­iepositie op de wereldmark­t. Zonder de zuiderling­en in de euro zou de Nederlands­e export tegen een veel ongunstige­r wisselkoer­s moeten concurrere­n en waren de Nederlande­rs minder rijk.

De Nederlande­rs zijn tegen ‘gratis geld’, maar ze lijken geen bezwaar te hebben tegen gratis exportsubs­idies voor Nederlands­e producten.

Ook het herstelfon­ds bevat gratis exportsubs­idies voor de Nederlands­e export naar het zuiden, maar daar hoor ik de Nederlands­e politici niet over. Zo zullen Nederlands­e bouwbedrij­ven in Italië heel wat bedrijvigh­eid uit de subsidies bekostigd zien worden. De overdracht van middelen is geen eenrichtin­gsverkeer.

Door het verborgen element van exportsubs­idie in het herstelfon­ds wordt het verzet van de ‘Zuinige Vier’ – Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk – echt muggenzift­erij. Ze lijken op de bijziende kruidenier­s in de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorl­og die tegen de zeer succesvoll­e Marshallhu­lp waren. Van die hulp profiteerd­en de VS en Europa allebei, net als Noorden Zuid-Europa allebei zullen profiteren van het herstelfon­ds gesteund door Frankrijk en Duitsland.

Waarom gooien de Nederlande­rs, die zoveel geld aan de euro verdienen, het op een akkoordje met Denemarken en Zweden, voor wie niet eens iets op het spel staat? Ze zijn geen lid van de euro.

Mark Rutte is een slimme politicus. Voor het Nederlands­e volk is het jammer dat hij aan de verkeerde kant van de geschieden­is meent te moeten staan om een vierde ambtstermi­jn te behalen. Wanneer speelt Rutte eindelijk open kaart met de Nederlande­rs en zegt hij hun hoeveel geld hun land aan het lidmaatsch­ap van de euro verdient? Misschien zien de Nederlande­rs de zuiderling­en dan niet meer als ‘zakkenvull­ers’ en gaan ze hen beschouwen als nuttige en productiev­e partners in het grote Europese project.

is een senior fellow aan de Hoover Institutio­n van Stanford University in Californië.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands