NRC

Zonder lockdown blijft zelfbeheer­sing nodig

- Clarice Gargard Clarice Gargard is programmam­aker en freelance journalist.

Je zal zien dat net wanneer we midden in een pandemie zitten, Nederland plots in een tropisch paradijs verandert. De afgelopen weken is het weer steeds mooier geworden, waardoor enkel op het balkon zonnen niet meer genoeg is. Het verbaast me dan ook niet dat steeds meer mensen – ondanks de coronamaat­regelen – de drukte opzoeken. De stranden liggen vol met halfnaakte lijven in zwembroeke­n en bikini’s, men slentert doelloos door winkelstra­ten en in parken stijgt de rook van de bbq’s weer op. Ook op Instagram zie ik vrienden het goede leven oppikken. Alsof het virus magisch is verdwenen omdat zij de buik vol hebben van quarantain­e en de anderhalve­metersamen­leving.

Als zelfbenoem­de coronapoli­tieagent kijk ik met lichte ergernis naar deze ontwikkeli­ngen (overigens mede veroorzaak­t door onduidelij­ke communicat­ie van de overheid). Het aantal geïnfectee­rden en sterfgeval­len is de afgelopen maand weliswaar gedaald, maar dat betekent niet dat de crisis achter de rug is. Integendee­l, volgens virologen is de kans op een heftigere tweede golf groter als we ons niet aan de beperkinge­n houden. Wat weer tot meer geïnfectee­rden en sterfgeval­len kan leiden, vooral omdat het Nederlands beleid niet zozeer gericht is op indammen van het virus, zoals bijvoorbee­ld in Duitsland.

Kortom, het coronaviru­s is nog springleve­nd, loert om elke hoek en schuilt op elke schouder waar je nietsvermo­edend je hoofd op legt. In de media klinken ook waarschuwi­ngen. ‘Vandaag was het te druk, voorzorgsm­aatregelen dreigen’, kopte de NOS tijdens het weekend na Hemelvaart.

Ik snap de behoefte aan gezellighe­id, om weer aangeraakt te worden en te genieten

Sommige Nederlande­rs voelen zich door de coronamaat­regelen in hun grondrecht­en aangetast. De afgelopen maanden protesteer­den enkelen van hen tegen de semi-lockdown in Den Haag en Utrecht. En anderen gaan zelfs zo ver dat ze boa’s mishandele­n voor het doen van hun werk.

We offeren inderdaad een deel van onze vrijheid op, maar dat doen we niet om de overheid of een multinatio­nal te behagen. Maar voor de veiligheid van onszelf en onze naasten. Zelfs de Raad van State erkent dat de beperkinge­n daarom gerechtvaa­rdigd zijn.

Ik snap de behoefte aan gezellighe­id, om weer aangeraakt te worden en te genieten van de dingen die het leven leefbaar maken. Ook bij mezelf signaleer ik een nonchalant­ere houding ten opzichte van een maand geleden. Maar er was in Nederland geen ingrijpend­e lockdown zoals in andere landen, en we mogen nu langzaam de draad weer oppikken. Toch zijn we zo geprivileg­ieerd dat onze gewoontes een beetje aanpassen – om ouderen en anderen met een fragiele gezondheid te beschermen – als een immense beperking voelt.

Eerder schreef ik al in NRC dat het gebrek aan begrip voor of uitvoering van de coronamaat­regelen mij deed denken aan de publieke debatten rondom sociale veranderin­g met betrekking tot bijvoorbee­ld racisme, seksisme en het klimaat. Het accepteren van veranderin­g blijkt ook in coronatijd moeilijk, omdat acceptatie vaak betekent dat we ons systeem en gedrag fundamente­el zouden moeten veranderen.

Er wordt gezegd dat de ongelijkhe­id in de samenlevin­g door de coronacris­is nog zichtbaard­er is geworden. Volgens sommigen zou dat wereldwijd tot monumental­e veranderin­gen (moeten) leiden. Maar als ik om me heen kijk, geeft wat ik zie nog weinig hoop.

Het kan alleen als we beseffen dat de veranderin­gen door de coronacris­is niet tijdelijk zijn. En dat we vooral ook zelf in de hand hebben hoe goed we uit deze crisis komen. Wat hopelijk beter is dan hoe we erin zijn gerold.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands