NRC

Goud

Is visser en doet verslag vanaf de waterkant. Deel 37: sardines roosteren

- Mohammed Benzakour Lezers zijn de auteur van deze rubriek.

Vriend en antivisser B. nodigde me uit voor een maaltijd in de tuin. Hij had ‘iets vissigs’ in huis gehaald, een ‘verrassing’.

Nu ken ik B. net iets te goed om bij zulke mededeling­en niet onmiddelli­jk argwaan te krijgen. Meestal is ’t een gore grap. Zou het die Zweedse smerigheid zijn, surströmmi­ng? Dat spul heb ik zelf ook in huis liggen, al dik een jaar, maar loop er nog steeds met een boog omheen. Of misschien dat goedje waar IJslanders zo dol op zijn: hákarl, rotte haai. Volgens getuigende­skundigen net zo smerig als surströmmi­ng, en misschien zelfs, hoewel ondenkbaar, een graadje smeriger. Één keer rook ik het, een flardje drong m’n neus binnen, ik kukelde achterover. Dat Scandinavi­ërs gerekend worden tot dezelfde Westerse beschaving als de onze is mij een raadsel.

Enfin, ik laat me graag verrassen, dat is het niet, maar bepaalde onzindelij­kheden vergen enige mentale voorbereid­ing, dus drong ik nog wat aan. Uiteindeli­jk gaf B. toe, een kleine hint: „Het komt uit jouw vaderland, Mo.” Onmiddelli­jk was ik gerustgest­eld. De Marokkaans­e keuken is altijd feest.

Nog voor ik aanbelde rook ik de feestelijk­heid al: sardines! En jawel, daar lagen ze, in een kom, joekels waarmee je Goliath kan vellen, gemarineer­d en al, hij had er alvast één uitgeprobe­erd. Ze kwamen van de Lidl, vertelde hij, daar lagen ze ineens in het vriesvak, Origine Maroc.

Volgens Italiaanse receptuur liet-ie ze eerst trekken in een marinade van knoflook, tijm en tomatenpur­ee. Daarna draaide-ie ze een voor een om op de grillplaat. Brood, citroen, bier en Rolling Stones. We hadden dikke lol en het smaakte al met al niet onaardig. Toch moest ik B. later die avond een paar sardinefei­ten verklappen.

Allereerst, deze vis mag je nooit marineren en al helemaal niet elektrisch roosteren. Altijd met houtskool. De rooksmaak wakkert het unieke aan en alleen door houtskool openbaart zich het sardinewon­der: fonkelend zilver transforme­ert geleidelij­k in diep goud. Elektrisch of houtskool is als ’t verschil tussen Aldi oploskoffi­e en Ethiopisch­e Arabica-bonen. Maar goed, de vrieskou had het zilver allang de kop ingedrukt, dus dat viel af. Echter, het minst vrolijke: dit zijn afgekeurde sardines. Marokkanen, Italianen, Spanjaarde­n, Portugezen roosteren geen reuzesardi­nes. Deze giganten zijn hun smaak allang ontgroeid, gedrochten zijn het. De ideale sardine is de adolescent, anderhalve vinger lang en anderhalve vinger dik, en precies dit maatje houdt Marokko voor zichzelf. De dwergjes verdwijnen in blik en de reuzen vliegen diepgevror­en naar NoordEurop­a; daar kennen ze toch niet de smaak van echte sardine.

Het weerhield B. er niet van tot in de nacht vrolijk lallend te oefenen op een oud-Berbers spreekwoor­d: „Noqqaat dhi rebha, ouar dhi qemoum” – zilver in de zee, goud in de mond.

Een Ikje is een persoonlij­ke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via ik@nrc.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands