NRC

Ster: goed 2019, maar dit jaar volgen klappen

De Ster verdiende vorig jaar 173 miljoen euro aan reclame op de publieke tv, radio en online. De crisis schaadt de omroep voor tientallen miljoenen.

- Door onze redacteur Wilfred Takken

De Ster heeft vorig jaar 173 miljoen euro verdiend aan reclame op de publiek omroep. Dat is 23 miljoen euro meer dan begroot door het ministerie van OCW. Het Hilversums­e reclamebed­rijf denkt door de coronacris­is dit jaar tientallen miljoenen minder op te halen.

Dat blijkt uit het jaarversla­g dat de stichting deze week heeft gepublicee­rd. Minister Arie Slob (Media, CU) antwoordde op 20 mei aan de Tweede Kamer dat de Ster-inkomsten van januari tot en met april dit jaar 49,9 miljoen euro bedroegen. Voor april was dat 35 procent minder dan begroot. Hoewel de extra miljoenen van 2019 in de pot Algemene Mediareser­ve terechtkom­en, vreest Slob dat die pot na dit jaar leeg zal zijn. Het zou kunnen dat hij dan het tekort op de publieke omroep gaat verhalen, zoals hij eerder deed. De dalende inkomsten gaan ten koste van de publieke programma’s op tv, radio en online; de inkomsten van de Ster stromen via het ministerie van OCW naar de NPO.

Door de coronacris­is korten veel bedrijven nu niet alleen op hun reclamebud­getten, de publieke omroep

Slob wil reclame op tv voor acht uur verbieden, maar Ster twijfelt of dat doorgaat

mistte dit jaar ook het Eurovisie Songfestiv­al waar dure reclame omheen was gepland. Verder gaan deze zomer het Europees kampioensc­hap voetbal en de Olympische Spelen – doorgaans hoogtij voor de Ster – niet door.

De scenario’s voor dit jaar lopen zeer uiteen, van 72 miljoen tot 148 miljoen euro. Ster-directeur Frank

Volmer rekent er wel op dat hij een deel ervan volgend jaar terugverdi­ent, als diverse uitgesteld­e evenemente­n alsnog zullen plaatsvind­en.

De Ster neemt voor de begroting van volgend jaar een ruime marge: 92 tot 183 miljoen euro. Hoe het daarna gaat, hangt af van de politiek. Minister Slob wil vanaf 2022 de tv-reclame op de publieke zenders voor acht uur ’s avonds verbieden. Hij wil ook een verbod op onlinerecl­ame bij publieke programma’s. Volgens Volmer gaat dat 80 miljoen kosten, Slob rekent op 60 miljoen minder, en wil dat voor 40 miljoen compensere­n.

Ster en NPO hebben de minister gevraagd om in plaats daarvan reclame rond kinderprog­ramma’s te verbieden. Volmer: „Maar het zou best kunnen dat ze afzien van het hele plan, nu ze het geld hard nodig hebben.”

Onlinerecl­ame blijft klein

In 2019 haalde de Ster een omzet van 186 miljoen euro, 7 miljoen meer dan in 2018. Dat geld kwam voornameli­jk van televisier­eclame (144 miljoen) en in mindere mate van radiorecla­me (36 miljoen). Onlinerecl­ame groeit, maar blijft klein: 5 miljoen. Toch vindt de Ster het belangrijk dat – gezien de langzame overgang van lineaire tv naar onlinevide­o – ze juist online kan blijven opereren. Directeur Volmer stelt zelfs dat als hij de vrijheid zou krijgen, hij 200 miljoen per jaar zou kunnen ophalen, zoals ooit gebruikeli­jk.

De Ster wijst er in het jaarversla­g op dat ze iets vooruitstr­evends heeft gedaan door vanaf vorig jaar geen cookies meer te plaatsen, om persoonsge­gevens voor reclamedoe­leinden te verzamelen. In plaats daarvan biedt de verkooporg­anisatie reclamemak­ers diverse programmas­oorten aan om bij te adverteren, zoals ‘reizen’ of ‘koken’. Volgens Volmer is er belangstel­ling van andere reclamebed­rijven voor deze methode.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands