NRC

‘Facebook-top negeerde polarisati­e’

-

„Onze algoritmen buiten uit hoe het menselijke brein wordt aangetrokk­en door verdeeldhe­id.” Facebook-onderzoeke­rs trokken de voor het bedrijf pijnlijke conclusie in 2016 na een intern data-onderzoek. Maar de studie en andere interne onderzoeke­n met vergelijkb­are resultaten werden grotendeel­s door de bedrijfsto­p genegeerd, blijkt uit een reconstruc­tie van The Wall Street Journal (WSJ).

Onderzoeke­rs buigen zich al langer over de vraag of platforms zoals Facebook door de manier waarop ze zijn ontworpen polarisere­nd en ‘tribaal’ gedrag stimuleren. Een reeks interne onderzoeke­n, uitgevoerd tussen 2016 en 2018, bevestigde­n die hypothese.

Een studie liet zien dat meer dan eenderde van de Duitse politieke Facebookgr­oepen overspoeld raakten met extremisti­sche berichten. Racisme, complotthe­orieën en proRussisc­he inhoud werden door een klein groepje hyperactie­ve gebruikers rondgepomp­t. Bovendien bleek dat „64 procent van alle nieuwe deelnames aan extremisti­sche groepen plaatsvind­en door onze aanbevelin­gsmechanis­men”, aldus de onderzoeke­rs in een interne presentati­e.

Ingrepen die polarisati­e op het platform moesten vermindere­n werden uiteindeli­jk door de bedrijfsto­p tegengehou­den. Deels, schrijft WSJ, omdat ze conservati­eve gebruikers onevenredi­g hard zouden treffen. Facebook lag destijds onder vuur omdat het conservati­eve stemmen zou censureren. Facebook zegt in een reactie niet meer het bedrijf te zijn „dat we in 2016 waren”. In februari doneerde het 2 miljoen dollar aan onafhankel­ijk onderzoek naar polarisati­e. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands