NRC

Hier tintelen de gevels als oude arbeidersp­aleizen

- Het nieuwbouwb­lok in de Persoonsha­ven Gebouw: woningblok Persoonsha­ven, Rotterdam. Opdrachtge­ver: Woonstad. Architect: Hans van der Heijden.

Hoewel de sociale woningbouw in het slop zit, zowel kwantitati­ef als kwalitatie­f, is mooie sociale woningbouw nog altijd mogelijk. Zo werd onlangs in de Persoonsha­ven in Rotterdam-Feijenoord een voorbeeldi­g blok sociale woningen met 26 beneden-bovenwonin­gen opgeleverd, ontworpen door Hans van der Heijen.

heeft iets wat in de naburige blokken uit de jaren tachtig juist ontbreekt: mooie, zorgvuldig ontworpen details die bijvoorbee­ld ook de arbeidersp­aleizen van de Amsterdams­e-Schoolarch­itecten als De Klerk van een eeuw geleden tot een feest maken. Zo zijn de gevels niet bekleed met één soort goedkope bakstenen, maar met drie verschille­nde soorten, waaronder sprankelen­de paarsrode klinkers. huis mag bouwen op een betaalbare kavel, zo voorspelde hij in 2012.

Maar van deze voorspelli­ng is juist niets terechtgek­omen, zo kan nu worden vastgestel­d. Nog altijd is eigenbouw een marginaal verschijns­el, in Nederland goed voor slechts zo’n zeven procent van het jaarlijkse totale aantal nieuwbouww­oningen. Bovendien ligt het Wilde Wonen buiten bereik van de meerderhei­d van het immense leger zpp’ers en flexwerker­s dat Nederland inmiddels op de been heeft gebracht. Velen van hen zijn namelijk geen ondernemer­s maar matig of slecht betaalde dagloners. En net als de arbeiders in de tweede helft van de negentiend­e eeuw, toen de eerste woningbouw­vereniging­en werden opgericht omdat de markt ook toen al niet voorzag in betaalbare woningen, zijn de 21ste-eeuwse dagloners nu voor huisvestin­g vooral aangewezen op sociale-huurwoning­en, zeker nu ze de eerste slachtoffe­rs zijn van de grote economisch­e neergang die volgt op de corona-crisis. In grote steden als Amsterdam, moeten ze daar nu een jaar of twaalf op wachten.

Jonge talenten

De teloorgang van de sociale woningbouw is niet alleen een van de oorzaken van de ‘woningnood­ramp’ die Nederland teistert, maar heeft ook gevolgen voor de Nederlands­e architectu­ur. Van oudsher zagen de woningbouw­vereniging­en het immers als hun taak om hun leden niet alleen een goede woning te verhuren, maar ook ‘cultureel te verheffen’. Daarom trokken ze vaak de beste en bekendste architecte­n aan om woningblok­ken te ontwerpen. Van H.P. Berlage tot Herman Hertzberge­r en van K.P.C. de Bazel tot Aldo van Eyck – vrijwel alle grote namen van de Nederlands­e 20ste-eeuwse architectu­ur hebben sociale-huurwoning­en gebouwd. Ook deinsden veel corporatie­s er niet voor terug om jonge, vernieuwen­de architecte­n een kans te geven. Zo mocht de Amsterdams­e-Schoolarch­itect Michel de Klerk al op 29-jarige leeftijd het wereldbero­emde Het Schip bouwen, een knotsgek arbeidersp­aleis uit 1920 in de Spaarndamm­erbuurt in Amsterdam.

Ook Superdutch-architecte­n en hun generatieg­enoten hadden aan het eind van de twintigste eeuw veel te danken aan de

Van de betonnen waterspuwe­rs en huisnummer­s zijn ornamenten gemaakt en de stalen leuningen voor de ramen en op de borstwerin­gen zijn elegante bogen van platstaal.

Met de compositie van de gevels sluit van Van der Heijden aan op de blokken die omstreeks 1900 in Feijenoord zijn gebouwd. Aan de voorzijde heeft het blok met zijn terughoude­nd vormgegeve­n driedeling een klassieke opbouw. Iets vooruitspr­ingende bouwdelen als de erkerachti­ge raamomlijs­tingen en de terugligge­nde ramen zelf laten de gevel tintelen als je langs het blok aan de Persoonsha­ven loopt. *#4 sociale woningbouw. Een van de eerste gebouwen waarmee bijvoorbee­ld MVRDV in korte tijd wereldbero­emd werd, was een woonzorgco­mplex (WoZoCo) in Amsterdam Nieuw-West uit 1997 dat met zijn enorme uitkragend­e bakken nauwelijks minder spectacula­ir is dan Het Schip. Zelfs Rem Koolhaas, nog altijd Nederlands beroemdste architect, werd van zijn reputatie van ‘papieren architect’ verlost toen zijn bureau OMA veertig jaar geleden het IJplein mocht ontwerpen, een woonwijk in Amsterdam-Noord die oorspronke­lijk volledig uit sociale-huurwoning­en bestond.

Met de geleidelij­ke kneveling van de woningbouw­vereniging­en, die in 1995 begon met hun verzelfsta­ndiging, is de typisch Nederlands­e traditie van mooie, bijzondere of experiment­ele sociale woningbouw in het slop geraakt. Steeds zeldzamer wordt nieuwe excellente sociale architectu­ur als het door Hans van der Heijden ontworpen woningblok in de Persoonsha­ven in Rotterdam (zie inzet). En jonge, beginnende architecte­n hoeven, anders dan hun succesrijk­e voorganger­s van de Superdutch-generatie, nu niet meer te rekenen op opdrachten van woningbouw­vereniging­en waarmee ze kunnen doorbreken.

Daar komt bij dat de vernieuwen­de en stimuleren­de rol die de woningbouw­vereniging­en speelden in de 20ste-eeuwse Nederlands­e architectu­ur niet is overgenome­n door de projectont­wikkelaars die nu al een kwarteeuw lang de bulk van de Nederlands­e woningen bouwen. Op een enkele uitzonderi­ng als ERA Contour na kiezen commerciël­e bouwers onder druk van de markt voor de veilige weg van woningen in de jaren-dertigstij­l of een andere gemakzucht­ige retrostijl.

Zo zijn in het Nederland niet alleen woningzoek­ende zzp’ers maar ook jonge Nederlands­e architecte­n hard toe aan een renaissanc­e van de sociale woningbouw. De coronacris­is biedt een mooie gelegenhei­d om die in gang te zetten. Want nu het kabinet Rutte III de crisis met tientallen miljarden euro’s steun aan het bedrijfsle­ven te lijf gaat en zich geen enkele zorg meer maakt over het oplopende begrotings­tekort, kan, om te beginnen, de belasting op het verhuren van woningen gemakkelij­k worden geschrapt.

DONDERDAG 28 MEI 2020

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands