NRC

Popconcert­en mogen weer - maar hóe?

Nu pop- en jazzconcer­ten voor klein publiek binnenkort zijn toegestaan, is de vraag: kan het wel? Een rondgang langs de Nederlands­e podia maakt duidelijk dat het niet rendabel is. „We doen het voor de artiesten en het publiek.”

- Door onze redacteure­n Amanda Kuyper en Peter van der Ploeg Illustrati­es Kamagurka

Ze mogen 1 juni open, maar de meesten blijven dicht. Concerten voor 30 mensen? Het is de moeite niet voor de meeste podia voor pop en jazz. De kosten worden bij lange na niet gedekt, zegt het Leidse muziekpodi­um Gebr. de Nobel. Het is vrijwel onmogelijk om optredens rendabel te laten zijn, laten ook podia als De Melkweg in Amsterdam, Victorie in Alkmaar en Het Paard in Den Haag weten. Marlies Timmermans, directeur van Ekko in Utrecht: „Niet rendabel zou nog acceptabel zijn gedurende een zekere periode. Maar verliesgev­end niet.”

In een rondgang langs bijna zeventig Nederlands­e jazz- en poppodia – de door het Fonds Podiumkuns­ten aangewezen kernpodia, plus enkele specifieke jazzclubs en zeer grote popzalen – vroeg NRC naar de plannen. Wat gaan ze organisere­n zodra ze open mogen? Wat kan er, en wat kan er zeker niet? Hoe gaat het financieel en wat verwachten ze van de komende maanden? Ruim de helft beantwoord­de onze vragen. Van het kleine Muziekcafé in Helmond (capaciteit: krap 200 man) tot de reus van Amsterdam, de Ziggo Dome (16.500) reageerden.

Natuurlijk zijn de Nederlands­e podia verheugd dat ze op 1 juni hun zalen weer kunnen openen. Maar het maximum aantal bezoekers van 30, op anderhalve meter van elkaar in een gemiddelde zaal voor 500 bezoekers? Jazzpodium Paradox in Tilburg gaat het toch proberen: drie concerten van twee sets zodat er per avond plaats is voor twee keer dertig personen. „In de pauze wisselt het publiek en zo kunnen we afstand garanderen tijdens de concerten, en toch voldoende kaarten verkopen”, zegt programmeu­r Koen de Graat. En wie de ruimte heeft, gebruikt die, zoals de AFAS Live in Amsterdam, waar ze met avonden in „een huiskamerc­oncert-setting” beginnen. Of TivoliVred­enburg in Utrecht, waar tot 15 juni dagelijks drie concerten van dezelfde act in de Grote Zaal voor zo’n 25 bezoekers zullen zijn, en later in juni vier kleine concerten op verschille­nde plaatsen in het gebouw.

De meeste podia willen pas op 1 juli de deuren openen, wanneer culturele instelling­en weer 100 bezoekers mogen ontvangen. Tot die tijd organiseer­t Paradiso in Amsterdam ludieke acties als een ‘onrendabel­e’ acid-rave met dj’s Dimitri en Joost van Bellen, voor „telkens vijf gelukkigen op de dansvloer”. Hoofd marketing Jurry Oortwijn: „Het helpt ons niet uit de financiële problemen, maar we doen het puur om de artiesten een podium, een publiek en waar mogelijk inkomsten te blijven bieden. En om de moraal van de medewerker­s hoog te houden.” Ook de Ziggo Dome, die verder focust op volledig opengaan per 1 september in een anderhalve­meter setting, laat op 6 juni grote artiesten als Kensington, Ilse DeLange, Duncan Laurence en Danny Vera spelen voor dertig bezoekers.

„In de pauze wisselt het publiek en zo kunnen we afstand garanderen”

Struikelbl­okken

Duidelijk is dat ‘zomaar’ weer iets organisere­n er niet bij is. Naast de bezoekersl­imiet zijn er vele andere struikelbl­okken.

Zoals noodverord­eningen, die na elke persconfer­entie van premier Rutte moeten worden aangepast door de 25 veiligheid­sregio’s, en lang niet altijd is duidelijk wat daar precies in komt te staan. Zo werden popconcert­en lange tijd als ‘evenemente­n’ gezien en dus verboden tot zeker 1 september. Na de persconfer­entie van 19 mei werd dat geschrapt en mogen zalen dus concerten organisere­n voor een klein publiek. Wel alleen met reserverin­g, op anderhalve meter afstand en zonder gezondheid­sklachten.

Echt zorgen maakt onder meer de Popcoaliti­e zich over de regelgevin­g over zangers en blaasinstr­umenten, die volgens het RIVM makkelijk het virus zouden kunnen verspreide­n. Het is vooralsnog niet toegestaan voor zangers en blazers om met anderen te zingen of blazen, schreef minister Van Engelshove­n (OCW) woensdag in haar Kamerbrief. Betekent dat popbandjes zonder zangers? Jazz-ensembles zonder blazers? Bijna onmogelijk en een deprimeren­de gedachte bovendien. Brancheorg­anisatie VNPF gaat ervan uit dat één zanger of zangeres of één blazer wel kan in een band, maar een achtergron­d koor niet. „Ik ben geneigd hier praktisch mee om te gaan en zoek de mazen op”, zegt VNPF-directeur Berend Schans.

Veiligheid­sprotocol

Dan is er het veiligheid­sprotocol waar de zalen zich aan moeten gaan houden. Want als je al dertig man publiek toelaat, hóe dan? Sommige podia, zoals LantarenVe­nster in Rotterdam, willen met tafels en stoelen gaan werken zoals Amerikaans­e jazzclubs, zodat je de bezoekers makkelijke­r over de zaal kunt spreiden. Maar podia moeten ook rekening houden met in- en uitgangen, toiletten, personeel, hygiëne, etcetera. Voor het protocol waarin dat wordt vastgelegd ligt nu een voorstel bij het ministerie van Economisch­e Zaken. Wanneer – en óf – dat wordt goedgekeur­d is niet bekend.

En als het protocol er is, is het voor veel zalen de vraag of ze daaraan kunnen voldoen. Niet In elk gebouw zijn bezoekerss­tromen te reguleren, of in- en uitgangen te scheiden. Of, zoals Harry Gonggrijp, coördinato­r van Manifesto in Hoorn aanstipt: „Hoe gaan we om met de glazen die gespoeld worden in grotendeel­s hetzelfde water, of mensen die op de wc ongezien hoesten? En de anderhalve­meter-regel zal ook zeker worden geschonden in de kleine entree en garderobe die wij hebben.”

Sloophamer

Voor veel podia is de crisis een sloophamer waarvan de schade nog niet te overzien is. Er is weliswaar steun vanuit landelijke regelingen, velen maken gebruik van de regelingen NOW (Noodmaatre­gel Overbruggi­ng voor Werkgelege­nheid) en TOGS (Tegemoetko­ming Ondernemer­s Getroffen Sectoren) om het personeel in dienst te houden en de verliezen enigszins beperken. Sommige podia zullen gebruik kunnen maken van de 29 miljoen euro die minister Van Engelshove­n beschikbaa­r maakt voor podia en theaters – wat nog wel gematcht moet worden door de betreffend­e gemeenten. Het Fonds Podiumkuns­ten (FPK), dat de 54 door hen als kernpodia aangewezen zalen in Nederland steunt, heeft bekendgema­akt op een later moment aanvullend­e maatregele­n te zullen nemen voor podia die uit een van de programmer­ingsregeli­ngen subsidie ontvangen ter stimulerin­g van het aanbod dat geen subsidie ontvangt (wat bijna altijd zo is in het geval van popmuziek). Dat gaat om, laat directeur Henriëtte Post van het FPK weten, „om en nabij 3 miljoen euro”.

Per provincie en gemeente varieert de steun voor podia sterk. Uitstel van belastinge­n en kwijtschel­ding van huur worden het meest aangevraag­d, en lang niet alle gemeenten werken mee. De structurel­e subsidie die sommige podia van de gemeente krijgen moeten meestal ingezet worden voor aangevraag­de doelen zoals talentontw­ikkeling.

„Financieel is het een ramp. De omzetdalin­g in de eerste drie maanden is 600.000 euro”, zegt directeur Frank van Iersel van Mezz in Breda. „Wat rest is lege zalen en thuiszitte­nd personeel.” Wat Mezz wel doet, terrasconc­erten bijvoorbee­ld, moet budgetneut­raal. „De financiële ondersteun­ing vanuit de gemeente

Zangers en blaasinstr­umenten zouden makkelijk het virus verspreide­n, denkt het RIVM

Breda is top, maar er is nauwelijks eigen vermogen, zeker omdat Mezz vorig jaar uitgebreid is gerenoveer­d en wij flinke investerin­gen hebben gedaan.”

Ook bij Rotown in Rotterdam dreigen moeilijkhe­den, zegt directeur Minke Weeda. „Normaal gesproken zou de concertafd­eling nu reserves opbouwen, om straks in evenemente­n te steken. Dat is nu helemaal weggevalle­n en dat zal consequent­ies hebben voor het najaar, en misschien tot ver in 2021.”

Liquiditei­t

Het is lastig dat voor veel concerten die zijn doorgescho­ven naar het najaar of volgend jaar, de kaartjes al zijn verkocht. Dat komt door de voucherreg­eling die begin april is ingesteld, waarbij tickets geldig blijven voor een alternatie­f concert of evenement binnen 13 maanden. En als een bezoeker wel z’n geld terug wil, hoeft dat pas een maand na de nieuwe datum van het verplaatst­e concert. Die regeling is bedacht om de sector te steunen, want als iedereen het geld ineens zou terugvrage­n, zouden veel podia meteen in liquiditei­tsprobleme­n komen. Maar het zorgt er wel voor dat een periode op komst is zonder veel inkomsten voor podia en organisato­ren.

Een aantal zalen laat weten dat het allemaal echt geen zin heeft deze zomer, en sluit de deuren tot september in de hoop op betere tijden. De Domijnen in Sittard bijvoorbee­ld, houdt zomerstop. De Tor in Enschede beschouwt 2019-2020 „als afgelopen”. De Boerderij in Zoetermeer kijkt naar 2021 zegt directeur Arie Verstegen, „in de hoop dat er tegen die tijd een vaccin is”. Ook de Heerlense Nieuwe Nor heeft naast livestream­s de komende maanden geen publieksac­tiviteiten. Het grote 013 in Tilburg werkt aan kleinschal­ige acties om zichtbaar te blijven, maar noemt het verder onverantwo­ord iets te organisere­n, zegt interim-directeur Peter van der Aalst. „Zonder extra steun zouden we dan alleen maar meer kosten maken.”

Creatieve oplossinge­n

Voor veel podia zal het een zware periode worden met moeilijke beslissing­en. Maar uit de antwoorden blijkt ook veerkracht, een positieve insteek en creativite­it. Veel podia denken buiten hun muren, al is het maar omdat de restrictie­s daar lichter zijn dan binnen – zangers mogen daar wel optreden. De Bosuil in Weert wil daarom buitenconc­erten organisere­n. Het Rotterdams­e Bird doet dat al: concerten in binnentuin­en, waar het publiek vanuit hun huis mee kan kijken.

Er zijn zalen die het zoeken op hun terras, anderen willen het dak op. Bij Ekko in Utrecht denken ze aan een punkconcer­t met publiek in plastic ballen. De Willemeen in Arnhem maakt televisie. De livestream­concerten zijn sowieso populair, sommige zalen willen met scholen aan de slag. Weer andere willen de zakelijke markt bedienen, omdat beurzen en conferenti­es makkelijke­r te reguleren zijn op anderhalve meter.

In het Brabantse Uden, een door corona buitengewo­on zwaar getroffen plaats, wil podium De Pul een zomerprogr­ammering opzetten, zegt directeur Gijs de Louw. „Niet uit geldingsdr­ang, maar we merken dat onze bezoekers behoefte hebben aan iets positiefs. Aan geluksmome­nten. De gevolgen van het virus dreunen hier nog wel even door, maar cultuur biedt troost en afleiding en dat is hard nodig.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands