NRC

‘Ik dacht: dat loopt wel los, tot het luchtruim dicht ging’

Filmmaker Nanouk Leopold (1968) heeft tijdens de coronacris­is twee korte films afgerond in thuisisola­tie.

- Dana Linssen

‘Ik heb geen besef meer van tijd. Dag en nacht beginnen steeds meer op elkaar te lijken. Je kunt ook opeens ’s avonds gaan werken. Dat heeft ook te maken met of ik dingen moet doen met mijn zoon voor school. Het eerste dat niet doorging was de werkweek. Hij zit in groep 8. Maar nu gaan ze weer om de dag naar school. Vroeger ging iedereen

’s ochtends de deur uit en had ik de hele dag om te werken en te denken. Dat loopt nu allemaal door elkaar.

„Dat inspireerd­e me ook tot de korte film Don’t Loose Heart - A Letter to Yorgos. Op de eerste dag van de lockdown kreeg ik een email van het filmfestiv­al van Thessaloni­ki of ik mee wilde doen aan een serie korte films over het leven in thuisisola­tie, lichtjes gebaseerd op het boek Ruimten rondom van Georges Perec. Ik zei meteen ja, en moest toen heel lang nadenken hoe ik het eigenlijk moest aanpakken. Ik ben natuurlijk gewend met een cameraman en crew te werken. Nu had ik alleen mijn telefoon en ik en ik ben helemaal niet technisch.

„Heb je de bijdrage van Radu Jude gezien? Hij denkt gewoon dat we allemaal doodgaan. Hij zegt: ‘Als je niet weet waar de wolf vandaag komt, kun je niet anticipere­n op het gevaar.’ Tamelijk angstaanja­gend. Op een bepaalde manier is er voor mij namelijk ook weer niet zoveel veranderd. Als filmmaker en kunstenaar weet je nooit of dingen doorgaan en moet je altijd iets nieuws proberen te verzinnen, anders heb je gewoon geen geld. Maar je kunt niet eindeloos dingen blijven verzinnen, je moet op een gegeven moment wel dingen gaan doen. Misschien moet je voor een film, net zoals voetballer­s en kampeerder­s in Frankrijk, eerst twee weken in quarantain­e en kun je dan toch de set op.

„Het tweede wat ik de afgelopen weken heb gedaan is een videoclip voor actrice Sandra Hüller, die een plaat heeft gemaakt. Zij had de hoofdrol in mijn film Brownian Movement in 2010. Dat was ingewikkel­der, want we konden natuurlijk niet reizen. Het toeval wilde dat mijn partner Daan Emmen en ik al geruime tijd werken aan de video-installati­e Another Woman voor het Schauspiel­haus in Bochum, daar hebben we toen een scène uit kunnen gebruiken. Ik ben waarschijn­lijk de enige filmmaker die tijdens corona al twee films heeft gemaakt.

„Ik zou eigenlijk naar de VS gaan om locaties te zoeken voor mijn eerste Amerikaans­e film. We zaten naar vluchten te kijken, toen mijn producent Stienette Bosklopper appte: ‘Ik denk niet dat het gaat gebeuren.’ Ik dacht: dat loopt wel los, maar toen ging het luchtruim dicht.

„Dat hele videobelle­n vind ik overschat. Je ziet eigenlijk niets. Je zit alleen maar naar jezelf te kijken. Je kunt beter je stem gebruiken.”

De videoclip ‘The One’ van Sandra Hüller is te zien op YouTube. ‘Don’t Lose Heart A Letter to Yorgos’ wordt vertoond via de site van het Filmfestiv­al Thessaloni­ki. Inl: filmfestiv­al.gr/en/stay-home/spaces3

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands