NRC

‘Muziek overbrugt elke afstand'

- Thomas Oltheten, fagottist en zakelijk leider Apollo Ensemble

‘Er zijn altijd redenen om dingen níet te doen. En voor het organisere­n van concerten in Corona-tijd zijn het dat er vele. Het kan economisch niet. Je moet voldoen aan een logistiek ingewikkel­d protocol. Enzovoorts. „Toen in maart grote projecten als een Johannes-Passion niet door konden gaan, hebben we met dank aan onze achterban een steunfonds opgericht. Dat geld hadden we direct kunnen verdelen, maar het leek beter er concerten voor te organisere­n. Geen geld kunnen verdienen is slecht, maar geen live muziek spelen en beleven óók. En dat laatste, daar konden we nu tenminste iets aan doen. „Eén van de goede dingen van deze tijd is de snelheid waarmee je initiatiev­en kunt ontplooien. In Lelystad liep ik langs Theater Posa en sprak de eigenaar aan. Twintig uur later stonden de concerten op onze site, vier uur later waren ze uitverkoch­t. Zo snel schakelen, dat was een half jaar geleden nog ondenkbaar. Ik voelde me zo vrij als een vogel. „Onze musici hebben concertpro­gramma’s verzonnen in kleine bezettinge­n. Met die ideeën kunnen we twaalf programma’s vullen, die we alle twee keer op verschille­nde plekken gaan uitvoeren. In Posa worden er speciale tafeltjes over de lege stoelen heengeplaa­tst, en schenken we er een drankje bij. Zo voelt anderhalve meter minder afstandeli­jk en ontstaat vanzelf weer een positieve sfeer.

„We voeren muziek uit voor blazers en zang. Over mijn fagot maak ik me geen zorgen, die heeft sowieso een buis van anderhalve meter. Maar voor het gevoel van veiligheid hebben we wel spatscherm­en gekocht. Misschien hebben we ze niet nodig, maar we weten in elk geval zeker dat we zo in alle zalen tot goede, veilige opstelling­en kunnen komen. En de muziek overbrugt elke afstand.”

Apollo Ensemble: ‘zwaluw concerten. Concerten op 1, 6, 21 juni, 31 juli en 29 augustus. In o.a. Lelystad, Zaandam, Zeewolde, Leeuwarden en Hoorn. Actuele concertinf­ormatie en reserveren: apollo-ensemble.nl

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands