NRC

‘Tafeltjes zijn beter dan lege plekken'

- Liza Ferschtman, violist

‘We zitten in een rare impasse. De meeste concertzal­en tonen weinig initiatief voor concerten, dus doen musici het zelf. Ik heb vijf soloprogra­mma’s opgestuurd aan mijn agent, in de hoop dat ik daar mee aan de slag kan. Daarnaast overweeg ik zelf iets te organisere­n. Tegenover mijn huis staat een kerk. Zal ik, moet ik daar niet gaan spelen? Maar áls, dan goed. Ook een crisis rechtvaard­igt geen houtje touwtje-huiskamern­iveau. „In MuziekHave­n, de tot kamermuzie­kcentrum omgebouwde kerk in Zaandstad van mijn collega-violisten Mathieu van Bellen en Maria Milstein, komt tussen 15 en 18 juni een klein Beethoven-festival, daar ga ik strijktrio’s spelen. Radio 4 organiseer­t dat en zendt het ook uit, hopelijk mag er ook een klein publiek bij. „Het Kamermuzie­kfestival in Delft is deze zomer afgezegd, maar ook daar gaan we iets doen, hopelijk live en met publiek. Met regisseur Klaus Bertisch denk ik na over een vorm die ook theatraal zinvol en aantrekkel­ijk is, bij voorbeeld door het publiek onderdeel te maken van de voorstelli­ng. Aankleding wordt bij anderhalve­meterconce­rten sowieso belangrijk­er. Zelfs de simpelste vorm – een opstelling met tafeltjes – is beter dan lege plekken of rijen. Daar mís je mensen. En dan je concentrat­ie vinden, is moeilijk. Voor mij én voor het publiek.

„Of er in juli en augustus veel gaat gebeuren, vraag ik me af. Normaal zijn de theaters dicht, waarom zou dat nu anders zijn? Kerken vinden concerten voor dertig man ook ingewikkel­d, maar zijn wel welwillend. Ik verwacht dat daar de komende weken beweging komt. Maar het blijft zoeken. Waarom is de publieksca­paciteit van musea op 1 juni afhankelij­k van het vloeropper­vlak terwijl de grootste concertzaa­l maar dertig mensen mag toelaten?

„Er staan voor dit najaar allemaal concerten in mijn agenda die waarschijn­lijk niet door gaan: solo-optredens met groot orkest. Maar slechts één programmeu­r heeft contact opgenomen over een alternatie­f programma. De rest wacht af. Moet ik die dan zelf bellen? ‘Zal ik Mozart meebrengen in plaats van Stravinsky?’ De essentie is dat het ‘nieuwe normaal’ voor grote delen van de cultuursec­tor onwerkbaar is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands