NRC

Verander ‘zoen’ eens in ‘ruzie’

Hoe lees je een gedicht? In deze serie helpt dichter en columnist Ellen Deckwitz je van je drempelvre­es af. Les 6: een gedicht groeit als je erover praat.

-

De afgelopen weken ontlook er van alles, van vlierbloes­ems tot knoppen vol pollen, maar wat het sterkst bloeide was de verveling, waardoor op een zeker moment een hele berg familieled­en bij me aanklopte. Of ik hun kinderen op zondagmidd­ag niet even extra bijles Nederlands kon geven, over gedichten en zo, ik had vast niets beters te doen. En dus kwam ik vorig weekend per Zoom bijeen met een club achterneve­n en -nichten.

„Nou, fijn dat jullie geïnteress­eerd zijn in poëzie”, zei ik, het daaropvolg­ende protest negerend. „Laten we om te beginnen ‘Geheim gedicht’ van Ingmar Heytze hardop voordragen.”

„We kunnen het toch gewoon lezen?” zei mijn achternich­tje.

„Poëzie is ook geluid”, zei ik. „Er is zorg besteed aan het ritme, aan hoe de klanken op elkaar aansluiten, net zoals je de kleuren en materialen van een outfit op elkaar afstemt.”

Het achternich­tje, dat de nieuwe Viktor en Rolf is, zat direct rechtop.

„Bovendien”, vervolgde ik, „ontgaat je veel minder als je een gedicht hardop leest. Ik ken literatuur­wetenschap­pers die de poëzie die ze bestuderen met de hand overschrij­ven, om er zeker van te

Een zoen is kostbaar, een kleinood, iets dat makkelijk beschadigd kan raken

zijn dat ze niets over het hoofd zien.”

Na de gezamenlij­ke voordracht keken de welpen me angstig aan.

„Okay”, zei ik, „even een gedachtene­xperimentj­e om warm te draaien. Wat gebeurt er als ik ‘zoen’ vervang door ‘ruzie’?”

Die zagen ze niet aankomen.

„Dan gaat het over een ruzie die is begraven…” begon het jongste achterneef­je aarzelend, „en dat moet dan een heel erge ruzie zijn geweest, want er staat dat hij dertien maanden tussen hen in lag.”

„Dertien is een ongeluksge­tal”, zei het achternich­tje.

„Soms begraaf je iets om het weer goed te maken”, zei haar broer, „zoals een hakbijl.”

Zo kletsten en interprete­erden we verder. Door een van de kernbegrip­pen te wijzigen kreeg je opeens een heel andere tekst. Alles verschiet van kleur als je één element vervangt.

Na een tijdje analyseren vroeg ik hen wat er gebeurt wanneer je ‘ruzie’ weer terug zou veranderen in ‘zoen’. De oudste

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands