NRC

Mijn zoon wil niet over seks praten

- Naam is bij de redactie bekend. (Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkhe­den in de opvoeding gevoelig liggen.)

Moeder: „Ik ben heel jong moeder geworden. Ik groeide op in een cultuur waarin je als meisje op seksueel gebied niks mocht. Daar ontstaan juist ongelukken door. De vader verdween al snel uit beeld. Ik heb mijn kinderen daarvoor altijd willen waarschuwe­n. Gelukkig is de Nederlands­e cultuur opener.

„Met mijn dochter is dat goed gelukt. Ze stond open voor voorlichti­ng, haalde de pil toen ze een vriendje kreeg. Ik zei: ‘Ik vind alles goed, maar ik wil geen verrassing­en.’

„Maar mijn zoon van 18 heeft er nooit met mij over willen praten. Ik had het aan zijn vader gevraagd, van wie ik gescheiden ben, maar hij zei: ‘Doe jij het maar.’ Mijn zoon wil er van mij geen woord over horen. Ik begon lang geleden een keer over condooms en toen zei hij: ‘Dat leer ik wel op school ma!’ En er komt maar geen aanleiding om er opnieuw over te beginnen, want hij heeft geen vriendin.

„Hoe voorkom ik nu dat hij juist door die geslotenhe­id dezelfde fout maakt als ik? Ik vind het sowieso moeilijk om contact met hem te krijgen. Hij is altijd zo stil.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands