NRC

Terloops noemen is slimmere strategie

-

Wim Meeus: „Het gangbare idee dat Nederlands­e gezinnen open zouden zijn over seks klopt niet. Volgens het meest recente onderzoek naar seksualite­it onder jongeren Seks onder je 25e uit 2017, praat 70 procent van de jongens nooit met hun ouders over seks. Onder meisjes is dat 60 procent. Uw zoon is dus geen uitzonderi­ng.

„Er spelen een paar factoren mee: kinderen hebben een ingebakken weerzin om hun ontwikkele­nde seksualite­it met hun ouders te delen. Bovendien hebben ze behoefte aan toenemende geheimhoud­ing naarmate ze ouder worden om een eigen binnenwere­ld te kunnen creëren, los van hun ouders. Die eigen wereld is belangrijk voor hun identiteit­svorming.

„Het onderwerp ‘zwangersch­ap voorkomen’ blijkt iets minder beladen in de communicat­ie met ouders, waarschijn­lijk omdat dat niet zo dicht bij hun gevoelens komt. 55 procent van de jongeren praat daar thuis over. Dus als u iets met uw zoon wil bespreken, zou ik het dáárbij houden. Dat terloops noemen, als u samen iets aan het doen bent, is een slimmere strategie dan er eens goed voor te gaan zitten. Bij jongens is samen iets doen vaak een betere aanpak dan gaan praten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands