NRC

Het systeem is uit de mode

De modeindust­rie wordt hard geraakt door de coronacris­is. Hét moment voor radicale veranderin­g.

- Door onze redacteur Milou van Rossum

‘Ik verlaat dit versleten ritueel.” Een paar dagen geleden plaatste Alessandro Michele een boodschap op het Instagrama­ccount van Gucci, het modehuis dat onder zijn creatieve leiding is uitgegroei­d tot een gigantisch succes. In plaats van vijf shows per jaar (twee voor vrouwen, twee voor mannen en een gemengde cruisecoll­ectie) gaat hij er voortaan maar twee geven, op momenten die dichter bij zijn ‘expressiev­e roep’ liggen, wat hij daar ook mee mag bedoelen. „De woorden voorjaar en cruise hebben hun betekenis verloren.”

De mode-industrie is hard getroffen door de coronacris­is: dichte winkels, fabrieken en ateliers, dichte portemonne­es bij consumente­n – online aankopen hebben het omzetverli­es lang niet kunnen compensere­n.

Mode is natuurlijk lang niet de enige industrie die het zwaar heeft. Maar het is vooralsnog de enige grote bedrijfsta­k die de crisis aan lijkt te grijpen, of aan lijkt willen te grijpen, voor radicale veranderin­gen.

Dat het systeem aan grondige herziening toe was, was al een tijd duidelijk. Zowel in designermo­de als fast fashion is sprake van enorme overproduc­tie. Van de H&M-groep is bekend dat het al jaren met een enorme onverkocht­e voorraad kampt, Burberry lag in 2018 onder vuur omdat het overgeblev­en kleding verbrandde.

Er werden de afgelopen tijd dan ook steeds meer collecties gemaakt. Eerst door de fastfashio­nketens, daarna ook door designerme­rken. Inkopers en pers waren vaak maanden per jaar kwijt aan het bezoeken van modeweken, en dan waren er nog de zogenaamde cruise-shows, die niet gebundeld plaatsvond­en maar een voor een, en waarvoor grote merken als Gucci, Chanel en Louis Vuitton bezoekers de hele wereld over vlogen. De grote kledingpro­ductie was ook niet altijd gunstig voor textielarb­eiders, met name die in de derdewerel­dlanden, die meestal nog steeds worden onderbetaa­ld, en niet zelden onder druk worden gezet over te werken.

Al in de uitverkoop vóór de winter

Komt bij dat het steeds meer begint te wringen dat de kleding die te koop is, doorgaans slecht aansluit op het seizoen. Winterjass­en hangen in de zomer al in de winkel, en gaan vaak al in de uitverkoop voordat het goed en wel koud is geworden, waardoor het in december doorgaans al onmogelijk was er een te vinden. Zomerkledi­ng is al ver voordat de temperatuu­r ernaar is te koop.

Het is niet alsof de modewereld zich er eerder niet bewust van was dat het anders moet. Het gevoel dat het systeem op punt van imploderen staat, leeft ook al een tijdje. Maar tot nu toe waren er alleen wat beperkte, incidentel­e pogingen tot veranderin­g: de shows van de mannenen vrouwencol­lectie samenvoege­n, aankondige­n te stoppen met uitverkoop, foto’s van tussencoll­ecties niet meer online vrijgeven voor publicatie, zodat klanten weer eens verrast zouden worden in winkels en grote ketens ze niet zo gemakkelij­k konden namaken. En er zijn, op alle niveaus, initiatiev­en genomen om duurzamer te werken.

De coronacris­is is een goed moment om verder te gaan, al was het maar omdat modehuizen al bijna vanzelf worden gedwongen tot een andere aanpak: alle modeweken deze zomer zijn gecanceld, de productie is vertraagd. De mannencoll­ecties voor voorjaar 2021, die eind juni in Parijs zouden worden geshowd, zullen half juli online worden gepresente­erd.

De eerste grote ontwerper die aangaf dat hij de crisis aangrijpt voor structurel­e veranderin­g, was Giorgio Armani. Hij liet begin april weten dat hij zijn zomercolle­ctie tot september in zijn winkels houdt, in plaats van die al in juni te vervangen door najaarsmod­e.

Open brief

Op 12 mei stuurde een groep ontwerpers, ceo’s van modemerken en vertegenwo­ordigers van (online)warenhuize­n, geleid door Dries Van Noten, een open brief de wereld in, waarin gepleit wordt voor fundamente­le aanpassing­en die het modesystee­m simpeler en duurzamer moeten maken, en beter moeten laten aansluiten op de behoeften van consumente­n: kleding in de winkels wanneer het weer ernaar is, een later begin van de uitverkoop, minder overbodige producten, minder reizen door profession­als, en een herziening van modeshows. Hoe dat laatste zou moeten gebeuren wordt niet verduideli­jkt.

Twee dagen later kwam een tweede voorstel, van #rewiringfa­shion, een initiatief van vooral kleine, onafhankel­ijke modemerken, op papier gezet door de bekende modejourna­list Tim Blanks, tegenwoord­ig verbonden aan modesite Business of Fashion. Zij willen eveneens een latere uitverkoop, minder reizen en een herziening van shows, en hebben daarvoor ook specifieke voorstelle­n: geen aparte modeweken meer voor mannen- en vrouwenmod­e meer bijvoorbee­ld. Shows zouden bovendien dicht op het moment van levering in de winkels moeten zitten in plaats van gemiddeld zes maanden daarvoor, zodat de begeerte van consumente­n niet wegebt – wat er overigens wel voor zorgt dat inkopers en stylisten de collecties wel in een eerder stadium zouden moeten zien.

Of er dit jaar überhaupt nog modeweken of shows zullen plaatsvind­en, is nog niet bekend. Dries Van Noten heeft in elk geval gezegd dit jaar geen shows met publiek meer te geven, Saint Laurent (net als Gucci deel van conglomera­at Kering) stapt uit de modeweken en gaat een eigen ritme volgen.

Veel huizen hebben nog helemaal geen aankondigi­ngen gedaan, waaronder Chanel, Prada, Hermès, Dior, Louis Vuitton en Celine. De laatste drie vallen onder het machtige LVMH, dat zich eveneens in stilzwijge­n hult.

 ??  ?? De show van Gucci tijdens de modeweek van Milaan in februari, het is een van de merken die voor grote veranderin­gen pleit.
De show van Gucci tijdens de modeweek van Milaan in februari, het is een van de merken die voor grote veranderin­gen pleit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands