NRC

Koreaanse zombieseri­e ‘Kingdom’ resoneert met deze tijd

De zombieplaa­g in Kingdom treft de arme bevolking van een middeleeuw­s Korea hard terwijl de elite een dynastiest­rijd uitvecht. Dat klinkt bekend.

- Door onze medewerker Casper van der Veen Kingdom

Elke film of serie die zombies een rol laat spelen waagt een gok: liefhebber­s van het genre zullen gegarandee­rd kijken maar een groot potentieel kijkerspub­liek is er allergisch voor. De Zuid-Koreaanse Netflix-serie Kingdom neemt dit risico, maar zet uiteindeli­jk een politiek-historisch drama neer waarvan zelfs de grootste zombiehate­r nog zal smullen.

De serie, gebaseerd op webcomic The Kingdom of the Gods en geschreven door dezelfde auteur Kim Eun-hee, opent in het Korea van de feodale Joseon-periode (1392 – 1897), kort na een reeks Japanse invasies. De spanning begint direct in de eerste minuut: er is onduidelij­kheid over of de koning dood is of alleen ziek. Direct tekent zich een machtsstri­jd af, tussen de kroonprins die zoon is van de vorst, maar verwekt is bij een concubine, en de jonge echtgenote van de koning, zwanger van de nieuwe patriarch. Twee facties ontstaan, waarbij kroonprins Lee (Ju Jihoon) de heldenrol inneemt.

Tegen de achtergron­d van dit politieke steekspel doen de zombies hun intrede, die anders zijn dan we ze vaak zien in westerse klassieker­s. De ondoden zijn geen slome donders, maar rennen met angstaanja­gend tempo op hun prooi af. De zombies nemen de rol in van een ziekte die lokaal ontstaat, maar zich al snel tot pandemie ontwikkelt, de armen buitenprop­ortioneel treft en het voortbesta­an van de bestaande politiek-sociale orde bedreigt. Dat moet herkenbaar klinken.

De strijd tegen een zich rap verspreide­nde plaag is niet de enige link naar de actualitei­t. De serie draait vooral om een nietsontzi­ende machtsstri­jd in middeleeuw­s Korea, waarbij geen middel wordt geschuwd om de eigen positie te beschermen. Door deze obsessie is de bevoorrech­te adel lange tijd niet in staat de ziekte te stoppen – waarbij ook wordt ingezoomd op welke desastreuz­e gevolgen koppigheid, niet luisteren naar experts en louter focussen op het beschermen van de eigen belangen kunnen hebben. De ernst van de situatie dringt later pas bij hen door, aanvankeli­jk worden vooral arme burgers hard worden getroffen door de epidemie. Sommigen proberen de plaag zelfs voor eigen doeleinden in te zetten. Kingdom ontleedt machtssyst­emen en de wijze waarop zij omgaan met nationale crises op een kritische manier die resoneert met deze tijd.

Visuele pracht

Door de vele intriges en complotten staat de serie bol van de spanning. Het eerste seizoen eindigt in zo’n kwellende cliffhange­r dat kijkers blij zullen meteen te kunnen doorschake­len met het tweede, tevens beste seizoen. Daarin komen de karakters het meest tot leven, waarbij vooral kroonprins Lee, zijn lijfwacht Muyeong (Kim Sang-ho) en arts-assistent Seo-bi (Bae Doona) glansrolle­n vervullen.

Kingdom blinkt uit op visueel vlak. Dat mag ook wel, voor een productie die gemiddeld ruim 1,6 miljoen euro per aflevering kostte. Liefhebber­s van kostuumdra­ma’s kunnen hun lol op met de indrukwekk­ende outfits van de royals en ridders – en eventueel de gedetaille­erde zombiemake-up. De vechtscène­s, geënscenee­rd door prachtige natuur en paleizen, weten de aandacht vast te houden door een combinatie van goed acteren en intens camerawerk.

Kingdom zorgt er door de levendige personages, vele intriges en fraaie productie voor dat liefhebber­s van Game of Thrones en The Witcher tijdelijk van hun ontwenning­sverschijn­selen zijn verlost. Het samenkomen van een epidemie en een sociaal-politiek kritisch drama maakt de serie een quarantain­ekijktip. *#4

 ??  ?? Netflix, twee seizoenen van zes aflevering­en.
Netflix, twee seizoenen van zes aflevering­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands